Totul despre plantarea pomilor fructiferi

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Mar, par, prun, cais, piersic, gutui – sunt doar o parte dintre pomii fructiferi de care te poti bucura chiar la tine in gradina, cu recolte bogate si gustoase, daca iei in considerare cateva principii simple de infiintare a unei mici livezi.

 

Pomii fructiferi reprezinta una dintre cele mai eficiente destinatii pe care le poti da pamantului din gospodarie. Au o productivitate foarte buna pe metru patrat de teren ocupat, in raport cu legumele si verdeturile, necesita mai putina ingrijire decat alte tipuri de culturi si, in plus, iti ofera o umbra racoroasa si parfumata in sezonul cald. Iata cateva aspecte de care trebuie sa tii insa cont, daca te gandesti sa plantezi si tu niste pomi fructiferi in curte.

 

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi fata de gardul vecinului

Relatiile cu vecinii sunt importante si plantarea copacilor prea aproape de gardul vecinului poate duce la discutii neplacute sau chiar conflicte deschise, pe care este bine sa le previi.  Din fericire, situatia este mult simplificata de faptul ca exista o lege, data in 2007, care reglementeaza foarte clar acest aspect.

Astfel, pentru pomii de talie mica, plantarea se face la minimum 2m de gardul vecinului, iar pentru cei de talie inalta, la cel putin 3m.

Proiect pentru livada de pomi fructiferi

Daca ai suficient spatiu pentru a inlocui cultivarea sporadica de pomi prin gradina cu o mica livada, bine organizata, pe un teren compact, este bine sa incepi totul cu o planificare riguroasa. Intra aici atat stabilirea speciilor pe care vrei sa le cultivi, cat si pozitionarea fiecareia, avand in vedere faptul ca au nevoie de spatiu diferit de dezvoltare:

 – 4m distanta intre randuri si 4m distanta intre pomi pentru: pruni, piersici, caisi, peri, meri

 – 5m distanta intre randuri si 5m distanta intre pomi pentru nuc si cires

Pentru infiintare de livada mixta trebuie sa concepi un planificator care sa includa numarul de copaci din fiecare specie. Specialistii recomanda ca parul si marul sa fie cei mai bine reprezentati, fiecare cu o pondere de aproximativ 20%. Prunii sunt suficienti intr-un procentaj de 10 – 13%, ciresii si visinii cu 10%, caisii si gutuii 5%, iar piersicii si nectarinii 2-3%. De exemplu, intr-o livada de pomi fructiferi cu 40 de copaci vei avea: 8meri, 8 peri, 4 ciresi, 4 visini, 6 pruni, 3 caisi, 3 gutui, 2 piersici, 2 nectarini.

 

Timpul potrivit pentru plantare de copaci in livada

In general, se recomanda sa se faca plantarea pomilor toamna, astfel incat in urmatorul an sa se poata face completarea prin inlocuirea acelor puieti care nu s-au prins. Poti opta insa la fel de bine si pentru plantarea pomilor primavara, daca in toamna nu ai reusit sa pui totul la punct si ai preferat sa ai timp pentru a organiza mai bine spatiul, sau nu ai gasit puietii pe care ti-i doreai.

Pregatirea terenului pentru plantare

Indiferent daca plantezi toamna sa primavara, solul trebuie pregatit temeinic pentru plantarea pomilor fructiferi, acest proces incluzand cateva etape importante:

 – Defrisare de pomil uscati sau bolnavi;

 – Curatare de resturi vegetale de pe teren – frunze, crengi, buruieni etc.;

 – Scoatere radacini copaci – eliminarea radacinilor in cazul copacilor uscati care au fost taiati;

 – Fertilizare – 3-5kg/mp gunoi de grajd, 40-50g/mp superfosfat, 15 – 20g/mp sare potasica;

 – Desfundarea solului, pana la 50 – 60cm adancime sau arat adanc la 25 – 30cm;

 – Realizarea gropilor (50x050x50cm), pentru care ai nevoie de o cazma.

Altoirea

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, se recomanda ca altoirea sa se faca primavara sau la sfarsitul verii. In plus, conteaza si directia de plantare, dar si de altoire. Astfel, specialistii recomanda ca randurile de pomi sa fie realizate pe directia nord-sud, pentru ca toti pomii sa fie expusi suficient la soare.

In ceea ce priveste orientarea altoiului la plantarea pomilor fructiferi, iti putem spune ca recomandarile indica directionarea altoiului catre partea din care bat vanturile dominante, pentru a preveni despicarea din cauza curentilor de aer.

 

Nucul, un pom dificil

In momentul de fata, nucul se numara printre pomii care iti pot oferi cele mai bune castiguri, nucile avand un pret suficient de mare pe piata pentru a reprezenta o sursa buna de venituri. Pe de alta parte, nucul pune probleme la capitolul plantare, pentru ca secreta o substanta numita juglona, care are de cele mai multe ori efect negativ asupra culturilor situate pe o arie de 25 pana la 60mp in jurul sau.

Se recomanda asadar evitarea introducerii intr-o livada mixta si plantarea pomilor fructiferi din aceasta categorie separat, cu distanta de 6x7m sau 9x10m intre randuri si respectiv, intre copaci. Un puiet de nuc costa, in medie, intre 30 si 150lei, dar dupa 4-5 ani poti obtine 20-30kg de nuci din fiecare copac.

Daca vrei sa stii cand se planteaza nucii iti putem ca de data aceasta putem vorbi despre un copac de toamna, care trebuie introdus la locul sau in sol in sezonul rece, incepand cu mijlocul lui noiembrie si in lunile de iarna, atat timp cat pamantul nu a inghetat inca.

Caisul, pretentios la clima si sol

Se stie despre cais ca infloreste foarte repede, dupa doar cateva zile de caldura, motiv pentru care nu se recomanda plantarea pomilor fructiferi in zone de munte, unde temperaturile scad iarna foarte mult si primavara se instaleaza mai greu.

Poti insa planta caisul, cu ingrijire atenta, in zonele de ses si de deal, daca acorzi atentie sporita aportului de apa. Irigarea caisului este recomandata, pentru pomii tineri, de indata de temperatura incepe sa depaseasca constant 12oC, iar mulcirea ajuta la mentinerea apei in sol. Pamantul trebuie fertilizat toamna si primavara, dupa inflorire, cu gunoi de grajd, iar taierea crengilor este esentiala pentru o coroana bine dezvoltata.

 

Soiuri de piersici de toamna

La plantarea pomilor este bine sa iei in considerare si includerea unor copaci de toamna, care sa prelungeasca perioada in care te poti bucura de fructe proaspete. Superba de toamna este o astfel de varianta. Produce piersici de 150 – 200g, nederente la sambure, cu gust echilibrat si coaja de culoare rosie, dungata. Se recolteaza la mijlocul lunii septembrie.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu