Totul despre plantarea alunului

Am modificat articolul ultima data pe: 24.06.24

 

Cultura de alun este una dintre cele mai interesante afaceri la care te poti gandi in prezent, mai ales ca poti lua in calcul sa infiintezi o plantatie de aluni din fonduri europene. In continuare, cateva informatii practice despre ce inseamna o asemenea initiativa.

 

Alunul este un arbust rezistent, care face parte din flora locala a Romaniei, asadar si diversele soiuri modificate si imbunatatite se descurca bine in majoritatea solurilor romanesti. Exista si o piata generoasa de comercializare pentru alune de padure in coaja, care sunt folosite in numeroase retete de ciocolata si dulciuri. 

 

Aspecte esentiale de luat in calcul

Atunci cand vine vorba despre alune de padure, cultivare si ingrijire, trebuie sa luati in calcul cateva aspecte legate de preferintele acestei plante. De pilda, ea poate supravietui cultivata la campie, dar zonele de deal sunt mult mai potrivite, caci prefera temperaturile moderate peste vara, cerintele de caldura fiind foarte mici.

Rezistenta iarna este una mare, de pana la -20 de grade Celsius. In schimb, iubeste zonele cu precipitatii de minimum 800 – 1100 litri/metru patrat/an pentru a se dezvolta corespunzator. Radacinile care se deshidrateaza repede sunt motivul pentru care se prefera plantarea toamna, nu primavara, timpul de adaptare a acestora la conditiile din sol fiind mai mare, iar cantitatea de precipitatii semnificativ mai bogata.

Cum se planteaza o livada de aluni?

Plantarea alunului e poate face in doua maniere diferite, in functie de modul in care intentionezi sa efectuezi lucrarile de intretinere si recoltare: manual sau mecanizat. 

Pentru o plantatie de aluni pe care se lucreaza manual, modul de plantare recomandat este amplasarea puietilor la distante de 3 m intre ei, pe randuri separate la randul lor de o distanta de 3 m. 

In cazul in care optezi pentru recoltare si intretinere mecanizate, plantarea alunului se realizeaza la distante de 3 m intre puieti, dar se pastreaza distante de 4 m intre randuri, pentru a se permite intrarea cu tractorul. 

 

Cand se planteaza alunul?

Sfatul specialistilor este ca atunci cand vine vorba despre puieti de alun, acestia sa fie plantati in luna noiembrie, cand pamantul nu este inca inghetat, dar planta se afla in stare vegetativa. In acest fel, i se acorda timp sa isi dezvolte lent radacinile si sa se adapteze solului si conditiilor de mediu, iar rata de prindere este cea mai mare. 

 

Cum se inmulteste alunul?

Pentru cei care doresc sa extinda o plantatie de alun, cunoasterea modului in care se inmulteste planta ii poate ajuta sa reduca investitia initiala. 

  • Inmultirea alunului se face cel mai adesea prin marcotare

Marcotele sunt plante tinere pe care le obtii dintr-o creanga de alun. Ideale pentru aceasta operatiune sunt fragmentele din tulpina anuala, din ramura anuala sau din lastar. 

  • Inmultirea alunului prin butasi 

Este o metoda mai sigura decat inmultirea din alune, desi si aceasta se practica si poate avea rezultate bune in cazul in care iti doresti doar sa ai un alun in curte. Pentru o plantatie de aluni, metoda este riscanta pentru ca poti obtine plante din alte soiuri decat cele dorite. 

 

Cand infloreste alunul?

Inflorirea alunului, si mai ales polenizarea acestuia sunt esentiale pentru productia pe care o ofera orice plantatie de aluni. In general, inflorirea are loc in ultimele decade ale lui martie, eventual in prima decada din aprilie. 

Este un proces delicat si prelungit, care poate debuta la o temperatura medie de 1.8 – 3.3 grade Celsius, sau la 10 – 13 grade Celsius. In mod normal, dureaza pana la 40 zile, dar in cazul in care debuteaza devreme si la temperaturi scazute, se poate prelungi pana la 60 – 70 zile cu intreruperi. 

Polenizarea este problematica in cazul alunului, caci florile femele si mascule au un calendar diferit, asadar un alun de padure rareori se poate poleniza singur. In cultura alunului polenizarea este realizata in general de catre vant, pe distante de 10 – 20 m.

Productia de polen a alunului este abundenta: o planta matura poate produce pana la 1 kg de amenti; fiecare ament include pana la 250 flori mascule, cu peste 5 milioane de graunciori de polen.

 

Care sunt cele mai bune soiuri de alun de padure?

Exista mai multe soiuri de alune de padure selectionate pentru productivitate; unele dintre ele sunt originare din Romania, altele nu, dar toate au avantaje si puncte slabe; ramane sa stabilesti care anume ti se potriveste mai bine in functie de piata de desfacere si de zona.

Arutela este un soi romanesc cu recoltare in august; fructele mici au miez crocant care reprezinta 50% din greutatea fructelor. Sunt apreciate pentru gustul aromat si pentru rezistenta.

Furfulak este un soi care se recolteaza la final de august. Cu fructe foarte mari si miez care reprezinta 44 – 54% din greutatea acestora, este apreciat pentru productivitate. 

Poti opta pentru alun rosu – fructele sunt mici dar grupate si cu un procent record de miez, de pana la 60%. Un alt avantaj este ca miezul se poate pastra in conditii bune, fara sa se zbarceasca, si isi mentine si gustul dulce si usor aromat. 

Daviana este un soi care se recolteaza dupa 15 august; fructele sunt mici – mijlocii, cu coaja subtire si miez care reprezinta 50 – 60% din greutatea alunei. Se pastreaza bine, nu se zbarceste, are o aroma fina, iar pomul are vigoare medie.

Uriase de Valcea este un alt soi autohton cu recoltare tarzie, dupa 5 septembrie. Alunele sunt foarte mari, cu miez crocant care reprezinta intre 48 – 49% din greutatea fructului. Gustul aromat este foarte apreciat in industria dulciurilor. 

Valcea 22 este un soi romanesc cu recoltare tarzie si fructe mari si grupate. Miezul crocant reprezinta aproape 50% din greutatea alunei, vigoarea pomului este insa mica. 

Cozia e un soi cu recoltare foarte tarzie, cu fructe foarte mari si foarte aromate, dar cu un procent ceva mai mic de miez, de doar 44 – 46%. Vigoarea medie a arbustului este o alta calitate apreciata.

Ennis e un alt soi foarte tarziu, cu fructe foarte mari, a caror greutate se apropie de 5 g. Miezul crocant e cat 48% din greutatea alunei. Gustul aromat si vigoarea mare a arbustului sunt alte calitati care il mentin pe lista preferintelor cultivatorilor. 

Nottingham are fructe de dimensiuni mici, grupate, cu 50-51% miez cu gust dulce aromat si fin, ideal pentru producerea de deserturi exclusiviste. 

Romavel e un soi romanesc cu fructe mari si grupate si pana la 60% miez, ceea ce ii asigura o productivitate greu de egalat sau de concurat. Gustul este dulceag, vigoarea pomului mare, iar rezistenta la daunatori crescuta. 

Urias de Halle se recolteaza dupa a doua jumatate a lunii septembrie; fructele mari sunt grupate cate 2 – 3 si au un miez crocant, care se apropie de 50% din greutatea totala. Gustul este bun, chiar daca nu foarte aromat, iar arbustul se caracterizeaza printr-o vigoare mare. 

 

Alunul turcesc – o alternativa interesanta

Alun turcesc – acest soi se caracterizeaza prin dimensiuni spectaculoase ale copacului, care ajunge la inaltimi de 15 m, cu o forma conica si fructe cu coaja mai dura decat cele ale alunului normal. Productia apare o data la 2 ani, dar durata de viata este mare, de peste 100 de ani. Primele roade apar dupa 5 – 7 ani, in functie de conditiile de mediu, dar se adapteaza excelent atat la viata la campie, cat si la rigorile vietii la munte. 

Rezistenta alunului turcesc este net superioara celorlalte soiuri; el nu e afectat de daunatori sau boli, nu are nevoie de tratamente fitosanitare sau de toaletare. Datorita dimensiunilor mari, el are o productivitate mai mare decat soiurile obisnuite si chiar decat nucul. Piata de desfacere este una stabila, fiind controlata de Turcia, care detine un cvasi-monopol in acest domeniu, caci de acolo provine peste 80% din productie. 

 

Care e productivitatea plantatiei de alun?

In functie de soiul de alun, fructificarea incepe din anii 2 – 3 dupa plantare, dar potentialul maxim este atins incepand cu anul 5 de viata, uneori anul 6, in cazul anumitor tipuri de sol. Perioada de rodire variaza intre 15 – 20 ani, productivitatea fiind de aproximativ 2000 kg/ha.

La export, pretul alunelor este mare si variaza in functie de soi si de productivitatea anului respectiv. Cel mai scazut pret este de 3 euro/kg, dar se poate ajunge si la preturi de 30 euro/kg.

Desi fructele sunt principala recolta urmarita, la alun se pot valorifica si scoarta, si frunzele, folosite pentru ceaiuri eficiente in afectiuni hepatice si pulmonare. Scoarta este bogata in tanin si e folosita in industria pielariei, pentru tabacit si vopsit. 

 

Cultivarea alunelor de pamant

Impropriu numite alune si cunoscute mai corect sub denumirea de arahide, acestea pot fi cultivate si in zonele nisipoase de campie ale Romaniei, in special in Oltenia.

Un sol potrivit pentru cultura arahidelor este cel nisipos – lutos, cu un pH intre 5.8 – 6.7. El trebuie sa fie insa aerat si bine drenat, cu fertilitate moderata. Cultivarea se face mecanizat daca discutam despre suprafete mari, dar se poate lucra si manual in cazul culturilor de dimensiuni mai mici. 

Se recomanda sa nu cultivi arahide pe acelasi teren mai mult de 2 ani la rand; ulterior, se impune rotirea culturilor cu cereale paioase si revenirea la arahide abia dupa 3 ani. O varianta mai profitabila este cea in care se opteaza pentru cate 2 culturi simultane, ceea ce permite o utilizare mai eficienta a resurselor din sol. 

Cand vorbim despre alune de pamant, cultivare pentru germinare rapida inseamna semanarea arahidelor decorticate. Se respecta distanta de 14 – 20 cm intre plante si de 30 – 60 cm intre randuri, pentru o ingrijire mai usoara. 

Lucrarile agricole care se impun in cazul culturilor de arahide sunt mai multe si mai complexe decat in cazul alunelor de padure: irigare, erbicidare, prasile, bilonare, fertilizare si combaterea daunatorilor. 

Recoltarea alunelor de padure se efectueaza la 100 – 150 zile – in general se opteaza pentru finalul lunii octombrie, inainte de primele brume. Indiciile ca a sosit momentul recoltarii sunt reprezentate de faptul ca partea aeriana incepe sa se usuce. Recoltarea se face in zile insorite, cand smulgerea e mai usor de realizat. 

Exista mai multe soiuri de arahide?

Exista mai multe soiuri, e adevarat, dar preferate de catre cultivatorii de masa sunt 4 dintre ele. 

  • Runner este soiul dominant in SUA, in special datorita subtipului Florunner, care a crescut spectaculos productivitatea. Ele se folosesc in special pentru producerea untului de arahide, reprezentand peste 85% din productia de pe continentul american.
  • Virginia este soiul cu cele mai mari arahide, preferate pentru prajit si consumat ca atare. Au si o aroma placuta si pot fi sarate sau aromatizate.
  • Spanish sunt preferate cand vine vorba de dulciuri pe baza de unt de arahide. Continutul lor de grasimi este mai mare decat in cazul altor soiuri, concentratia crescuta de acid oleic fiind foarte atractiva pentru consumatori.
  • Valencia este un soi foarte dulce, comercializat in coaja, dupa prajire prealabila. Arahidele sunt folosite si pentru productia unui unt de arahide natural, de calitate superioara, cu preturi ridicate la comercializare.

 

Productivitatea culturilor de arahide

Arahidele pot fi valorificate ca material pentru germinare sau ca atare, in alimentatie. Productia poate ajunge la 2200 kg/ha, dar valoarea medie este de 1500 kg/ha. Preturile de vanzare sunt insa variabile; in avantajul producatorului roman este faptul ca pe piata romaneasca nu prea exista concurenta, numarul de producatori locali fiind foarte mic. 

Avand in vedere ca exista o serie de lucrari agricole care se impun in cazul acestui tip de culturi, e important sa iti faci un plan de afaceri complet si concret, dupa o buna informare prealabila, astfel incat sa nu te astepti la castiguri nerealiste. 

 

Atentie la cheltuielile ascunse

Inainte de a porni orice afacere cu alune, de pamant sau de padure, este foarte important sa ai asteptari realiste in ceea ce priveste cheltuielile aferente. Daca ai un alun in curte, il poti toaleta cu foarfeca telescopica, dar atunci cand vine vorba despre o intreaga plantatie, va trebui sa investesti nu numai in lucrari de intretinere, ci si in ustensile adecvate acestor operatiuni.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu