Ochiul boului este una dintre cele mai raspandite si mai indragite flori de gradina. Aspectul ei colorat si usurinta in intretinere sunt doar doua dintre motivele pentru care o vei gasi prin mai toate gradinile. Iata cum se ingrijeste corespunzattor.
Denumirea stiintifica a plantei de Ochiul boului este Callistephus chinensis; semnificatia in limba greaca a acestui nume este legata de kallos – frumusete si stephos – coroana. De ce “chinensis”? Pentru ca floarea se pare ca ar fi originara din China si Japonia.
Cum arata ochiul boului floare?
In primul rand trebuie sa spunem ca desi exista unele similitudini intre ochiul boului de munte si inmultirea crizantemelor, cele doua specii nu au legatura una cu cealalta.
Ochiul boului este o planta anuala care formeaza o tufa mare, piramidala, cu inaltimea de pana la 100 cm. Frunzele au marginea dintata, iar florile pot fi simple, semi-duble sau duble si au culori dintre cele mai diferite, in functie de soi.
Avand inflorire la final de primavara si toamna, planta se asorteaza de minune in gradina cu garofitele si cu crizantemele – vom reveni la acest subiect mai tarziu.
In functie de aspectul florilor si de talie exista mai multe soiuri de Ochiul boului: floare dwarf, liliput, pompon, duchesse, cu flori crizantema sau bujor, princess, pana de strut sau unicum. Aspectul florilor este atat de diferit, incat poti umple gradina cu asemenea flori, fara sa te plictisesti. Fiind si foarte putin pretentioase, plantele sunt apreciate de multe gospodine.
Ce conditii de crestere prefera?
Ochiul boului are o perioada de inflorire relativ scurta, de aceea e o idee buna sa le plantezi la diferenta de 2 saptamani, astfel incat sa te bucuri de o perioada mai lunga de culoare in gradina. Desi indrageste locurile insorite, varietatile pitice pot fi folosite si ca flori de ghiveci care cresc la umbra.
Mai importanta decat cantitatea de soare pe care o primeste planta este tipul de sol pe care i-l pui la dispozitie, caci Ochiul boului indrageste pamantul bogat in humus si cu o cantitate potrivita de apa. In special in perioada infloririi, udarea este esentiala.
Cand se planteaza Ochiul boului?
Aceasta frumoasa floare de gradina se inmulteste din seminte. In cazul in care doresti sa infloreasca timpuriu, poti folosi rasaduri; ele se planteaza cu 6 – 8 saptamani inainte de transplantarea la locul definitiv. La o temperatura de 20 grade Celsius, germinarea se produce in aproximativ 2 saptamani.
Daca vrei sa le plantezi direct in gradina, se recomanda sa faci cuiburi la adancimea de 2 cm, in care sa pui 3 – 4 seminte. Poti lua in calcul aplicarea de ingrasaminte pe baza de mranita sau gunoi semidescompus, dar sunt bune si ingrasamintele organice disponibile in comert.
Ochiul boului – o floare sensibila
Desi o vezi in multe dintre gradinile de la tara, Ochiul boului este o planta mai sensibila decat multe altele. Ea este atacata de boli si daunatori care produc patarea si degradarea frunzelor, piticirea plantelor sau deformarea florilor. Le poti salva daca identifici la timp problema si apelezi la solutia reprezentata de fungicidele pentru tratarea plantelor de ghiveci.
Alte plante compatibile
Avand in vedere ciclul natural de inflorire, primavara si toamna, in gradini Ochiul boului este adeseori combinat cu crizanteme si cu garofite de gradina.
Daca ne referim la crizanteme, inmultire prin butasi este solutia cea mai simpla. Cand se planteaza crizantemele in gradina? Inmultirea prin butasi se face doar in mai – iunie, cand ramurile viguroase, cu minim 4 noduri, vor da repede radacini in sol sau chiar in apa.
Daca iubesti florile parfumate, garofita de gradina, sora mai mica a garoafei, este alegerea perfecta pe care o poti combina cu Ochiul boului. Planta este una perena, care indrageste cam aceleasi conditii de sol si microclimat ca si Callistephus.
Daca ne referim la garofite de gradina, inmultire se face usor fie prin seminte, fie prin divizarea tufei, in functie de sezonul in care doresti sa o realizezi. La inceputul primaverii, odata trecut pericolul de inghet, poti apela la solutia oferita de seminte.
Cand se planteaza garofita de gradina? Semintele pot fi puse in rasaduri sau ghivece de la finalul lui februarie; daca vrei sa le pui direct in gradina, se seamana aproape de suprafata, la 1 – 2 cm, de aceea e esential sa te asiguri ca nu mai vine gerul peste ele.
Daca apelezi la solutia de divizare a tufei, trebuie sa stii ca procedura nu se poate face decat o data la 1 – 2 ani, altminteri risti sa pierzi floarea.
Cum ingrijesti gradina cu Ochiul boului?
Dupa cum am vazut, planta este una relativ sensibila, prin urmare trebuie sa ii acorzi atentie si sa identifici eventualele probleme inca de la aparitie, pentru a preveni agravarea lor si extinderea daunatorilor. In cazul in care esti pasionat de aceasta floare si ai in gradina mai multe soiuri, tratamentele fitosanitare regulate si folosirea de ingrasaminte naturale sau de sinteza pe zona in care le cultivi te pot scuti de multe probleme si te pot ajuta sa ai o gradina de invidiat.
Totusi, udarea adecvata ramane cea mai importanta parte a ingrijirii gradinii in care creste Ochiul boului. Pentru a-ti usura sarcina, poti apela la varianta unui aspersor oscilant care sa reduca si consumul de apa si sa realizeze si o dispersare uniforma a acesteia, fara sa afecteze florile sau partile verzi ale plantei.
Udarea se face seara, noaptea sau dimineata devreme; se evita udarea in timpul zilei, cand este foarte cald. Radacinile plantei sunt aproape de suprafata solului, deci sunt foarte sensibile la seceta; udarea este esentiala mai ales in perioada de inflorire.
Pentru a obtine flori mari si spectaculoase se recomanda ruperea bobocilor secundari inca din etapa formarii acestora. Este o practica pe care nu toata lumea o agreeaza si la care apeleaza in general gradinarii profesionisti si cultivatorii, si mai putin cei care pur si simplu vor sa se bucure de o gradina multicolora.
Lasa un comentariu
0 Comentariu