Printre florile tale preferate se afla lalele de toate culorile si ai dori sa stii cum ai putea si tu sa iti infrumusetezi gradina in fiecare primavara? Ai nevoie de cateva informatii privitoare la cum si cand se planteaza acestea, in ce mod se ingrijesc si cum le poti inmulti, lucruri despre care vei afla cate ceva in aceste randuri.
Lalelele reprezinta un gen care insumeaza peste 100 de soiuri de plante cu flori (lalele albastre, batute, cu variegatie, etc.) care apartin familiei Liliaceae, fiind “de loc” din nordul Africii, sudul Europei si Asia, numele lor stiintific fiind “tulipa”. Aceste frumoase flori sunt un simbol al Olandei care, inca din secolul 17, s-a mandrit cu cultivarea lor. Te intereseaza cand se planteaza bulbii de lalele sau cat de des ar trebui sa ii uzi? Afla din aceste randuri.
Scurta istorie
Lalelele se cultivau in Turcia inca din secolul 11, in secolul 15 ele devenind un simbol al otomanilor, in aceeasi perioada fiind introduse si in Vest gratie negustorilor si a diplomatilor. A existat in acest secol chiar o “manie a lalelelor”, in care acestea au devenit un bun de pret.
In secolul 17, o infectie a bulbilor olandezi a dus la aparitia sortimentelor variegate, vandute extrem de scump, lucru ce a declansat criza lalelelor in februarie 1937, cand preturile au cazut, pur si simplu.
Si in prezent, Olanda a ramas un producator important pe piata de lalele, incluzandu-se si programe de inmultire menite a produce hibrizi si culturi botanice ornamentale.
Cand se planteaza lalelele
Exista doua perioade in care se pot planta bulbi de lalele, si anume toamna si primavara.
Plantarea adecvata se face toamna, in lunile octombrie sau noiembrie, cand se scot bulbii de gladiole, pentru ca bulbii de lalele rosii sau de alte culori sa nu prinda primele ingheturi. In solar se poate efectua plantarea si in prima jumatate a lunii decembrie. Se va realiza mai intai o selectie a bulbilor, pentru ca cei uscati ori stricati sa nu fie inclusi, alegandu-se doar cei fara zgarieturi sau taieturi ori zone mai moi la atingere.
Adancimea de plantare lalele este de trei ori mai mare decat bulbul in sine, insemnand in jur de 6 cm, astfel incat planta sa nu inghete, dar sa poata incolti la timp primavara, pentru a inflori. Distanta dintre randuri va fi de 20 cm, distanta dintre lalele de Olanda mentinandu-se la pana la 10 cm, pentru a nu dauna infloririi.
Dupa ingropare, campul se va acoperi cu folie de mulcire sau paie, pentru a se preveni inghetul soiurilor de lalele albe sau de alta culoare, si se uda abundent, urmatoarea hidratare facandu-se in primavara.
Plantarea lalelelor poate avea loc si primavara, spre finalul lunii martie, cand solul nu mai ingheata, temperaturile constante de noapte trebuind sa fie peste 10 grade. Se poate recurge la plantare bulbi de lalele la o adancime dubla fata de lungimea lor, pentru a putea incolti si inflori la timp. Se uda foarte bine si regulat.
Cum si unde se planteaza bulbi de lalele de Olanda
Lalelele necesita un sol argilos si nisipos, lucrat bine in prealabil, cu humus si pH neutru (6.5 – 7.5). Pentru un sol mai greu vor fi folosite tratamente inainte de plantare. Un camp cu lalele are nevoie de soare, de luminare buna, cu protectie in fata vanturilor, nu in apropierea cladirilor care ar obstructiona razele solare in perioade ale zilei.
Lalelele nu sunt flori pentru locuri umbroase, desi soiurile tarzii se pot planta in semiumbra. Nu este necesara ingrasarea solului cu balega deoarece poate produce putrezirea radacinilor. Terenul ar trebui sa fie drept, fara denivelari care pot duce la retinerea apei.
Poti planta bulbi lalele si in ghiveci sau in apa, daca preferi sa le tii in casa, putand controla si perioada de inflorire.
Cand infloresc lalelele
In functie de soi, perioada specifica obtinerii unor frumoase flori de lalele va varia. In general, aceasta se situeaza intre lunile aprilie si mai. Cand temperaturile externe sunt constant de 10 -15 grade ziua pret de 4 – 6 saptamani, vei putea vedea cum isi fac aparitia bobocii gata sa se deschida. In cazul plantarii de primavara, in maximum o luna ar trebui ca plantele sa infloreasca. De regula, florile de lalea rosie sau de alta culoare incep sa se ofileasca atunci cand infloreste socul.
Ingrijire
Nu exista dificultati cand vorbim despre lalele si ingrijirea lor, hranirea facandu-se cu substante organice precum cenusa, compost sau macerat de buruieni.
Afanarea se realizeaza dupa ploaie, pentru a se evita crusta de pamant care impiedica lalele bulbi sa incolteasca si sa strapunga solul si care duce la putrezirea lor prin lipsa oxigenului.
Udarea are loc numai in perioade de seceta, putandu-se folosi cele mai bune aspersoare in perioada de inflorire, cand se va face o udare de doua ori la 10 zile, incetandu-se procesul cand florile s-au deschis. Apa nu ar trebui sa cada pe flori deoarece poate duce la proliferarea fungilor.
Dupa inflorire, se indeparteaza floarea, lasand frunzele pana cand se vestejesc aproape complet, acestea reprezentand hrana plantei.
Inmultire – Cand se scot lalelele
Inmultirea se face prin bulbi. Daca ai deja in gradina si te intrebi cand se scot bulbii de lalele, afla ca momentul propice este dupa ce frunzele s-au ingalbenit, in lunile iunie – iulie, sau dupa sase saptamani de la inflorire.
Se vor gasi in jur de cinci noi bulbi, pe langa cel deja plantat, care pot fi recoltati, acestia trebuind curatati de resturile de pamant. Sunt lasati la uscat intr-un loc ferit de razele solare si de aer, unde temperatura este constanta, de pana la 25 de grade.
Dupa ce se usuca, bulbii de lalele pot fi depozitati intr-un loc racoros, uscat si intunecat, cu temperaturi intre 10 si 12 grade, in punga de hartie sau saculet din panza ori cutie perforata.
Florile vor fi recoltate dimineata sau seara, cand bobocul este colorat, pastrandu-se la un loc intunecos, unde temperatura nu depaseste 15 grade Celsius.
Boli si daunatori
Lalelele pot fi afectate de diferiti daunatori sub forma de bacterii, virusuri, ciuperci sau insecte.
Virozele vor fi cauzate de virusuri transmise de insecte ca paianjenii, paduchii de frunza sau de bulbii deja infectati, fiind necesara scoaterea lalelelor si inlocuirea productiei cu o alta planta pentru urmatorii ani, in urma dezinfectarii si tratarii cu var.
Putrezirea coletului si caderea florii de lalele este cauzata de o ciuperca numita Pythium de barynum, care se trateaza cu antifungice si igiena ustensilelor de gradinarit, precum si cu indepartarea specimenelor afectate.
Daunatorii includ paduchii de frunze (afidele), paianjenul de radacina, soarecii si sobolanii care vor duce la moartea productiei, daca nu sunt indepartati la timp.
Lasa un comentariu
0 Comentariu