Kalanchoe reprezinta o floare intalnita adesea in locuinte, deoarece nu e pretentioasa, are un aspect placut, flori mici si colorate si frunze tari. Ea nu iubeste bataia directa a soarelui, temperaturile mai mici de 10 grade Celsius si apa rece. Se inmulteste prin seminte sau butasi si poate fi de mai multe specii.
Daca ai in locuinta ta o planta kalanchoe sau daca doresti sa iti cumperi una si nu stii prea multe despre ea, iti vom vorbi in cele ce urmeaza de cateva aspecte care ar putea conta in ingrijirea ei, si nu numai.
1. Descriere
Kalanchoe (calandiva cum i se mai spune), este o planta care iti are originile in Madagascar. Ea face parte din familia Crassulaceae si are un aspect de tufa, ce poate varia in inaltime intre 30 si 50 cm. Florile pe care le poti observa in acest caz sunt mici, in forma unor stelute, si pot fi de diverse culori – roz, rosu, portocaliu, galben.
Kalanchoe infloreste de obicei primavara si se cultiva in apartament, dand un aspect placut.
2. Plantare
De obicei, oamenii cumpara de la florarie aceasta frumusete, o aduc acasa si se bucura de ea. Insa, kalanchoe poate fi si plantata, daca iti doresti asta. Poti face asta cu ajutorul butasilor pe care ii recoltezi de la organismul vegetal pe care il ai deja. Trebuie sa alegi segmente de lastari de 9-10 cm, pe care sa le replantezi in alt recipient sau prin plantulele mici pe care le gasesti pe marginea frunzelor.
Solul pe care il prefera o floare kalanchoe e unul ce are parti egale de turba, pamant de gradina si nisip, cu pH de 6-7. Daca aceasta valoare e mai mare, frunzele se vor ingalbeni, daca e mai mica, acestea se vor face maro.
Inmultirea acestei plante se poate face si prin seminte. Ele trebuie introduse intr-un substrat din pamant bine drenat, iar recipientul trebuie pastrat la 20-22 grade Celsius. Daca vrei sa accelerezi cresterea, pune deasupra o bucata de folie de plastic si las-o asa pana cand rasar semintele.
4. Ingrijire
Kalanchoe, o inflorire frumoasa poate avea, daca ai grija de ea asa cum se cuvine, daca ii oferi toate cele necesare pentru a se dezvolta cat mai frumos. Sunt cateva elemente importante la acest capitol:
– Substratul
Pentru o crestere cat mai benefica, pentru radacini cat mai sanatoase, solul trebuie ales cu mare grija. Acesta trebuie sa aiba o compozitie formata din turba, pamant de gradina si nisip, toate in parti egale. Asa cum spuneam si mai sus, substratul trebuie sa aiba un pH de 6-7, nu mai mult sau mai putin.
– Udarea
La kalanchoe, ingrijire corespunzatoare se poate face si daca ai grija de modul in care o irigi. Apa pe care o prefera aceasta floare trebuie sa fie la temperatura camerei. Pe perioada in care infloreste, cantitatea de apa necesara e mai mare si trebuie sa ai grija sa o uzi cand pamantul de la suprafata e uscat.
Daca planta se afla in perioada de repaus, se iriga mai rar, deoarece frunzele suculente pe care le are o ajuta sa se mentina bine si cand nu are parte de apa.
– Temperatura
Cand vorbim de aceste flori de apartament, ingrijire atenta e necesara si in legatura cu temperatura. Acestei flori ii merge bine atunci cand e tinuta intr-un mediu in care aceasta e cuprinsa intre 15 si 25 de grade Celsius. Daca nu este posibil acest interval, macar ai grija la valorile foarte scazute, deoarece nu va rezista la cele sub 10 grade Celsius.
– Lumina
Daca nu are parte de lumina suficienta, kalanchoe va avea de suferit si va creste foarte greu. Insa, ai grija, deoarece nu iubeste bataia directa a soarelui.
– Repausul
Dupa ce planta a inflorit si te-ai bucurat de frumusetea ei, cand se trec florile, e momentul sa te ocupi de kalanchoe prin taiere corespunzatoare. Mai exact, elimini varful, cu tot cu inflorescenta. Dupa, pastreaz-o undeva unde sa fie umbra, timp de 3-4 saptamani. Astfel, o vei ajuta sa revina la viata si sa aiba din nou flori.
5. Specii
Sunt mai multe tipuri de calandiva pe care le poti achizitiona, iar noi vom vorbi acum de cele mai populare:
– Kalanchoe blossfeldiana Polen
Este varianta clasica, pe care o intalnim cel mai frecvent. Are o inaltime maxima de 20-30cm. Florile sunt mici, au forma de stea si pot varia cand vine vorba de nuante (albe, portocalii, roz, galbene), iar frunzele sunt carnoase, verde inchis.
– Mini kalanchoe
Planta aceasta e una de mici dimensiuni, asa cum ii spune si denumirea. Ea are o inaltime de 15 cm, frunze mari si carnoase si flori mici si colorate. In general, tija cu floarea e plasata in mijloc. Nu iubeste lumina directa a soarelui si prefera temperaturile de 10-24 grade Celsius.
– Kalanchoe pumila
Este o specie pe care o poti vedea in ghivecele suspendate, deoarece au tulpinile lungi si subtiri. Frunzele sunt carnoase, de un verde-cenusiu, iar florile sunt mici si roz.
– Kalanchoe tomentosa
Aceasta specie e una ce e folosita adesea pentru a decora anumite spatii. Ea are o inaltime ce poate varia intre 20 si 40 cm. Frunzele in acest caz sunt suculente, de culoare verde, cu margini maro, si sunt acoperite cu un puf alb.
Dupa cum bine ai vazut si tu, aceasta planta nu e greu de ingrijit, de crescut, insa, are nevoie de cateva conditii pe care sa le respecti pentru a-i merge bine. Tine cont de ele si vei vedea ca floarea ta va fi frumoasa si sanatoasa.
Daca ai nevoie de pamantul pentru kalanchoe, acesta trebuie ales cu grija, dupa cum ai vazut si mai sus. Il poti cumpara si online, de pe tot felul de site-uri care se ocupa de comercializarea acestor produse. Astfel te asiguri de faptul ca vei cumpara exact ce ai nevoie.
Lasa un comentariu
0 Comentariu