Vita canadiana este o planta intalnita frecvent pentru a decora anumite ziduri sau cladiri. Ea creste foarte repede si nu e pretentioasa, isi schimba culoarea in functie de anotimp, se inmulteste prin butasi si nu necesita ingrijire speciala, ci trebuie doar tunsa daca vrei sa-i dai o anumita forma.
Se intampla uneori sa trecem pe langa ziduri frumos imbracate de tot felul de plante decorative, cataratoare, care arata incredibil de bine. Daca si tu te gandesti sa plantezi astfel de arbusti la tine in ograda, pentru a urca pe ziduri, garduri etc., iti recomandam vita canadiana. Iti vom spune in continuare mai multe despre ea.
Ce este vita canadiana
Aceasta planta este o specie care apartine familiei Vitaceae a vitei de vie, doar ca este pur decorativa. Ea mai poarta si denumirea de iedera sau iedera canadiana, iar numele ei stiintific este Parthenocissus Quinquefolia, care face referire la faptul ca frunzele ei palmate sunt in numar de 5.
Vita canadiana este o planta agatatoare, care poate ajunge chiar si la inaltime de 30 de metri. Ea are frunze palmate, compuse, cu 5 frunzulite, care au o lungime cuprinsa intre 3 si 20 cm. Muchia acestora este crestata, iar culoarea este verde initial, iar apoi, pe parcurs ce vine toamna, se transforma in rosu intens.
Mare atentie la seva din frunze si tulpina, deoarece aceasta contine o substanta care daca ajunge in piele poate duce la iritati. Totodata, grija deosebita si la fructe, deoarece si ele sunt toxice pentru consumul uman, pentru ca au in ele acid oxalic, acesta putand provoca leziuni renale sau chiar moarte.
Cum se ingrijeste iedera canadiana
Cand vorbim de Parthenocissus Quinquefolia si ne referim la ingrijire, nu sunt prea multe de facut, deoarece e vorba de o planta foarte rezistenta. Cel mult poti sa o tunzi, in eventualitatea in care doresti sa ii dai o anumita forma.
Dar, ingrijire poate insemna si acordarea unor conditii prielnice pentru a permite o crestere adecvata. Acestea fiind zise, vita canadiana poate prinde radacini sanatoase in solul obisnuit din gradina. Ea are nevoie de soare, insa nu foarte puternic, motiv pentru care se recomanda plantarea ei in semiumbra. E foarte rezistenta la ger, asadar, nu trebuie sa ii faci nimic pentru a o pregati de iarna. Nu are nevoie nici de foarte multa apa, deoarece e rezistenta si la seceta.
Cum se planteaza si inmulteste vita canadiana
Referitor la cand se planteaza vita de vie canadiana, trebuie sa stii ca acest lucru are loc in perioada repausului vegetativ, daca temperaturile sunt mai mari de 5 grade Celsius, pentru a nu fi pamantul inghetat.
Poti sa te ocupi de plantare si in sezonul de vegetatie, insa, pentru a avea succes, trebuie sa folosesti plante care in prealabil au fost crescute in diverse recipiente pentru a prinde bine radacini.
Daca te intrebi cum se inmulteste iedera, afla ca ai la dispozitie doua variante:
- prin butasi lemnificati – acestia trebuie taiati inca din iarna, din luna februarie, in portiuni de 3 ochi. Dupa, se stratifica si primavara se planteaza in gradina, in asa fel incat sa fie ingropati in pamant doi ochi si unul sa ramana la nivelul solului.
- prin marcotaj serpuit – se sapa santuri de 15-20 cm, se fixeaza ramurile si se prind cu carlige.
Vita canadiana vs. vita japoneza
Frecvent, aceasta planta se poate confunda cu vita japoneza (Parthenocissus Tricuspidata), insa, acestea sunt diferite. Principalele doua aspecte care le deosebeste sunt urmatoarele:
- vita de canada are grupate cate cinci frunze, pe cand cea japoneza cate trei;
- vita canadiana se poate catara pe gardul de gradina, ziduri, pomi etc., cea japoneza are nevoie de ventuze.
Alte plante cataratoare pentru gradina
Daca vita canadiana nu e tocmai ce iti doresti pentru ograda ta sau daca vrei sa iti decorezi curtea si cu alte soiuri de plante cataratoare, iata ce iti mai recomandam:
- Trompeta cataratoare
Planta aceasta mai poarta denumiri precum Luleaua Turcului sau Trambita. Ea are denumirea stiintifica de Campsis radicans si provine din America de Nord. Este o liana cu frunze verzi, lucioase, flori mari, in nunante de portocaliu, rosu sau galben. Ea are perioada de inflorire in lunile iulie-octombrie si se inmulteste prin mai multe metode – lastari, butasi, seminte sau marcotaj.
Pentru a se dezvolta cat mai bine are nevoie de un sol bine drenat, usor calcaros, putina apa, deoarece e rezistenta la seceta si 6 ore de lumina pe zi, pentru a inflori.
- Clematita
Aceasta planta ornamentala, cataratoare, este frecvent intalnita in gradini, datorita aspectului ei placut. Are flori mari, cu diametru de 4-10 cm, ce pot fi in diverse nuante (roz, mov, violet, albastru, alb-galbui, alb cu mov) si frunze medii, care se mentin verzi pana da inghetul.
Cele mai bune conditii de crestere pentru aceasta floare sunt: sol bine drenat, lumina putina, fertilizare de 1-2 ori pe luna, apa in cantitati moderate.
Aceasta planta infloreste in lunile mai-august si cand ajunge la maturitate poate avea o inaltime de pana la 8 metri.
- Mana Maicii Domnului
Chiar daca are denumirea stiintifica de Lonicera japonica, aceasta planta e cunoscuta de toata lumea ca fiind Mana Maicii Domnului. Ea infloreste in lunile iunie-august si are un miros foarte placut.
Poate fi plantata in asa fel incat sa se catere pe diverse suporturi si se adapteaza cu usurinta in conditii de semiumbra. Are nevoie de un sol umed si bine drenat si este foarte rezistenta la ger. Odata plantata, daca infloreste si isi incepe ciclul normal de viata, nu trebuie sa ii mai acorzi prea mare atentie, pentru ca va reveni la viata singura, fara ajutor, an de an.
Daca vrei sa ai o gradina cat mai frumoasa, cu plante cataratoare, vita de vie canadiana ar putea fi o buna varianta, deoarece, asa cum ai vazut, nu e greu de plantat si intretinut. Daca nu e tocmai ce vrei, ai la dispozitie multe alte variante, pentru a gasi ceva ce iti place cu adevarat.
Lasa un comentariu
0 Comentariu