Printre cele mai frumoase si iubite plante din gradina se numara trandafirii. Aceste flori, pe langa faptul ca au un aspect incantator, au si un miros foarte placut. Ele necesita o ingrijire speciala si va trebui sa fii dispus/a sa aloci timp pentru asta.
Plantarea, ingrijirea si taierea trandafirilor sunt doar o parte din activitatile care ii intereseaza pe cei care vor sa cultive aceasta planta. In cele ce urmeaza, vrem sa iti spunem, in mare, care sunt cele mai importante aspecte in legatura cu aceste flori, vom incerca sa iti raspundem la o serie de intrebari cu privire la ingrijirea trandafirilor, pe care poate ti le pui de mult timp.
1. Cand se planteaza trandafirii si cum anume
E important sa stii cand si cum se planteaza trandafirii, pentru a reusi sa ii cresti si sa ii faci sa infloreasca.
Actiunea de plantare de trandafiri e recomandat a fi realizata toamna, in lunile octombrie-noiembrie, deoarece in acest anotimp ploua foarte mult si solul va fi foarte benefic pentru inradacinarea si dezvoltarea plantei. Poti sa faci asta si primavara, din martie pana in aprilie-mai, insa, in anul respectiv nu te poti astepta sa “culegi roade”. Se fac gropi de 40-45cm atat in inaltime, cat si in diametru, apoi se acopera radacinile, se taseaza si se uda.
La fel procedezi si cand se planteaza trandafirii cataratori. Va trebui sa faci in sol gauri de 40-45 cm, cu diametru de 35-40 cm, in care sa introduci butasii, apoi sa acoperi cu pamant, sa tasezi usor si sa uzi din abundenta. Cu grija si rabdare vei avea trandafiri cataratori cu inflorire continua de care sa te bucuri cea mai mare parte din an.
Cand vorbim de trandafiri cataratori, cand se planteaza, atat acestia, cat si altii sunt adesea ajutati sa creasca de diverse tipuri de ingrasaminte, atat naturale, cat si de sinteza. Ai insa grija, deoarece acest lucru nu e recomandat cand sadirea se face toamna, deoarece urmeaza ca planta sa intre in repaus vegetativ.
2. Cand se taie trandafirii
Cand vorbim de aceste minunate flori, sunt doua perioade din an in care ele necesita taiere:
– Taierea trandafirilor primavara
Aceasta actiune se face in lunile martie-aprilie, cand incep sa iasa mugurii. E o actiune care trebuie facuta dupa 2-3 ani de la plantare, nu mai devreme. Binenteles ca poti sa ii tunzi daca apar ramuri uscate, afectate de inghet.
Cum se taie trandafirii care au ani de zile? Ei bine, ai nevoie de o foarfecta bine ascutita. Daca ai trandafiri altoiti, in primul rand tai lastarii care au pornit din portaltoi. Altfel, planta nu se va mai dezvolta asa cum te astepti. Va trebui sa tai in forma oblica, la 45 de grade.
Pentru o buna si frumoasa dezvoltare a acestor plante, trebuie inlaturate crengutele care sunt foarte subtiri (care au o grosime mai mica decat un creion) si scurtate toate celelalte ramuri cam cu 12-14 cm. Cu cat o ramura e mai groasa, cu atat va trebui taiata mai mult. Ideea e sa cureti totul in asa fel incat sa ai la final cam 4-8 lastari. Se spune ca trebuie sa fie eliminate cam 1/3 din ramuri.
Dupa ce ai finalizat acest proces, poti sa aplici pe zonele “deschise” mastic, o substanta ce va proteja planta de diverse infectii.
– Taierea trandafirilor toamna
Daca te intrebi cum se tund trandafirii in toamna, pentru a se pregati de sezonul vegetativ, afla ca nu e nimic foarte complicat. Va trebui sa tai toate florile care sunt oricum uscate, dar si ramurile, astfel incat acestea sa ramana la o inaltime de cel mult 1 metru, pentru a nu ceda sub stratul de zapada. E mai mult o toaletare, nu e ca taierea trandafirilor din primavara.
3. Cum se face altoirea trandafirilor
Daca esti interesat/a de procesul de altoire trandafiri, afla ca acesta e unul de lunga durata, cam de trei ani. Nu e simplu sa obtii trandafiri pomisor, trandafiri pitici sau alte soiuri.
Pentru asta vei avea nevoie de seminte de maces, care sa joace rol de portaltoi si trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa te informezi foarte bine. Nu e un proces foarte simplu, cum e taierea trandafirilor urcatori, toaletarea din toamna si asa mai departe, iar sa il explicam in cuvinte, fara a vedea propriu-zis cum se face, e mai dificil. Iti recomandam fie sa ceri ajutorul unui specialist, fie sa cauti pe Internet filmulete din care vei intelege foarte clar ce ai de facut.
4. Cu ce se stropesc trandafirii primavara
Cand ai un trandafir pomisor, teahibrid, floribunda, trandafir pitic sau alt soi, din cele 30.000 care exista, va trebui sa te preocupe si sanatatea lui. De ce? Pentru ca altfel risti sa il pierzi pentru ca se usuca. Pentru a mentine totul in parametri normali, e foarte probabil sa fie necesar sa folosesti tot felul de amestecuri. Ele pot fi chiar si naturale, in functie de problemele care apar.
De exemplu, daca e vorba de afide, de folos ar putea fi un amestec format din 2 linguri de ardei iute, uscat si zdrobit si 2-3 picaturi de sapun lichid, daca planta se lupta cu insectele, de ajutor ar putea fi o solutie formata din 1 lingurita de sapun lichid, 1 cana de alcool si un litru de apa.
Bineinteles ca pentru fiecare problema care apare se poate apela si la o farmacie fitosanitara, specialistii de acolo stiind exact de ce ai nevoie.
5. Cum se face pregatirea trandafirilor pentru iarna
Nu conteaza daca ai un trandafir copac, unul pitic, unul catarator si asa mai departe, aceste plante necesita atentia ta pentru a le pregati de iarna.
In primul rand trebuie sa te ocupi de taierea trandafirilor. Aici trebuie pur si simplu sa elimini ramurile uscate si florile ofilite, dar si sa tai crengutele, pentru a stimula apoi inflorirea. Aceasta ultima activitate se face numarand doua noduri in jos. Totul trebuie realizat pana in luna octombrie, deoarece apoi se intra in perioada de repaus.
Trebuie sa te ocupi de taierea unor trandafiri uscati in functie de soiul pe care il ai. De exemplu, la cei care sunt in tufe, ramurile se tund, insa, la cei care se catara doar se curata si se leaga pentru a fi protejate de zapada.
Apoi, inainte de primul inghet, va trebui sa acoperi acei trandafiri tufa in jurul radacinilor cu un strat mai inalt de pamant, de 15-30 cm, in functie de cum e clima zonei in care locuiesti.
Aceste flori nu sunt foarte sensibile, dar nici cele mai usor de ingrijit. Merita insa efortul, atunci cand vrei sa ai trandafiri pitici de gradina, cataratori, in tufe mai mici sau mai mari si asa mai departe. Si, daca iti doresti, poti sa te bucuri de aceste plante si in locuinta, deoarece sunt multe specii pe care le poti planta in ghivece, folosind pamantul de flori special.
Lasa un comentariu
0 Comentariu