Flori delicate, bogat colorate, cu un miros imbatator, misterioase, freziile pot fi cultivate in gradina sau jardiniere, iar in acest ghid gasesti informatii care sa iti vina in ajutor pentru a avea plante viguroase si sanatoase, ce iti vor bucura simturile.
Multe persoane adora freziile, pentru colorit si miros, flori de primavara ce pot fi plantate cu usurinta fie in gradina, fie in jardiniere pe balcon. Un buchet de frezii albe poate fi un cadou foarte placut, si, chiar daca unele persoane considera ca nu rezista mult dupa ce au fost taiate, iti vom impartasi mai jos cateva secrete care sa te ajute sa te bucuri cat mai mult de aceste minunate flori.
Informatii generale
Provin din Africa de Sud si au ajuns in Europa pe la finele secolului XIX, fiind prezente nu mai putin de 30 de specii. Datorita frumusetii si delicatetii, s-au creat multe simboluri pentru frezii, fiind asociate cu prietenia, increderea si inocenta. Astfel, un buchet de frezii galbene, reprezinta prietenia si bucuria, cele roz fiind asociate cu dragostea de mama, iar cele rosii cu pasiunea.
Freziile sunt plante perene, erbacee, cu radacini lungi, ce au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta, patrunzand adanc in pamant. Tulpina are intre 10 – 40 cm si este incadrata de cateva frunze, lungi si subtiri, dispuse pe randuri.
Partea cu flori, tija, poate fi usor curbata, fiind subtire se inclina sub abundenta florala. Florile de frezie sunt sub forma de spic unilateral, simple sau batute, cu o forma ce aminteste de o trompeta. Au un miros foarte placut, ce este asemenator cu cel al florilor de iasomie.
Paleta coloristica este foarte variata, putand sa optezi pentru o frezie alba delicata, galbena sau roz, portocaliu sau rosu, mov sau violet. De asemenea, pe langa tipurile de frezie care au flori uni, sunt si altele in culori combinate, precum: galben in centru si roz pe exterior; petale galbene cu detalii albe sau crem; petale roz cu marginile roz inchis si detalii galbene si albe; violet cu detalii galbene si albe etc.
Cum sa plantezi freziile
Daca iti doresti sa plantezi frezii in gradina, este important sa alegi bine locul pentru ca acestea sa aiba lumina si un sol adecvat. Pamantul trebuie sa fie usor acid, cu un pH de 6 – 7, si foarte bine aerisit, pentru a nu mentine apa.
Se pregateste terenul folosind o grebla, pentru a inlatura resturile si pentru a putea sa spargi bulgarii de pamant. Poti folosi atat bulbi, cat si seminte de frezii.
Pentru seminte, gropile trebuie sa fie de 25 – 30 de cm adancime, apoi nivelezi bine locul. Bulbii se pun in gropi de 4 – 5 cm, asezati la distanta de 8 – 10 cm. Acestia se planteaza primavara, potrivit fiind la mijlocul lui aprilie, dezvoltandu-se in 2 – 3 saptamani. Trebuie sa ii alegi cu grija, bulbii sa nu fie deshidratati, mucegaiti si sa fie verzi.
Daca vrei sa pui frezii in ghiveci, trebuie de asemenea sa ai grija sa le asezi la soare si sa pui pe langa pamant de flori si nisip sau pietris, pentru a facilita trecerea apei. Distanta intre bulbi este de minim 2 – 3 cm. Poti sa pui si un suport pentru a mentine florile verticale.
Cum sa ingrijesti freziile
Asa cum am aratat si mai sus, pentru a avea flori frumoase si viguroase, acestea trebuie sa beneficieze cat mai mult de lumina directa a soarelui si sa fie pe cat posibil ferite de vant.
In perioada de crestere poti sa apelezi la ingrasamant (de doua ori pe luna), care sa fie bogat in fosfor si potasiu. Dupa ce florile se trec, acestea trebuie indepartate pentru a ajuta planta sa infloreasca din nou. Florile nu trebuie udate in exces, din acest motiv pamantul trebuie sa fie foarte bine drenat si poti verifica cu degetul ca pamantul sa fie uscat inainte de a turna apa.
Cum se inmultesc freziile
In caz ca ai frezii mov, spre exemplu, si iti plac foarte mult, poti sa folosesti bulbii si pentru anul urmator. Astfel, dupa ce florile s-au uscat, continua sa uzi planta pana se usuca si frunzele.
In perioada de toamna, trebuie sa scoti bulbii din pamant, acestia fiind foarte sensibili la inghet. Se curata de pamant si se depoziteaza intr-un loc unde este racoare, umbra, fara umezeala, bine aerisit (pivnita, garaj etc.).
Primavara, bulbii se pot replanta si poti sa ai din nou, flori in jardiniera sau in gradina si sa te bucuri de culorile pastelate si mirosul inbatator al freziilor.
Inmultirea prin seminte este ceva mai dificila si dureaza cel putin 18 luni pana sa ajunga sa infloreasca.
Sfaturi pentru a pastra cat mai mult freziile in vaza
Multe persoane se feresc sa ofere buchete de frezii, deoarece considera ca acestea nu rezista mult, dar, in continuare, iti oferim cateva sfaturi care sa iti vina in ajutor pentru a pastra cat mai mult aceste minunate flori.
- Alege vasul in care vrei sa pui aceste flori delicate, ai grija sa fie curat, apoi il umpli cu apa de la robinet la temperatura camerei;
- Tija florilor trebuie taiata pe diagonala (pe o portiune mai mare de 3 – 5 cm), fie cu un cutit ce este ascutit bine, fie cu ajutorul unei foarfece;
- Adauga in apa ingrasamant pentru flori taiate;
- Asaza vasul astfel incat florile sa fie ferite de curent, sa nu fie in bataia directa a razelor solare sau langa o sursa de caldura;
- Vasul trebuie umplut regulat;
- Ai grija ca in apropierea vazei sa nu fie un cos cu fructe, deoarece acestea emana gaz etilenic, care duce la ofilirea mai rapida a florilor.
Astfel ai vazut ca nu este greu sa te poti bucura de aceste flori gratioase si pline de parfum, pe care le poti planta in gradina, pe balcon in jardiniere sau poti avea un frumos buchet in casa. Pot fi oferite in dar intr-un buchet simplu doar cu frezii, avand posibilitatea de a combina culorile, sau poti opta pentru un buchet complex in care sa combini freziile cu lalele, irisi, frunze de feriga, asparagus etc.
Lasa un comentariu
0 Comentariu