Totul despre cultivarea si ingrijirea magnoliei

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Magnolia, acea floare delicata pe care multe persoane vor sa o aiba in gradina. E o planta ce rezista la temperaturi de peste -5 grade Celsius si careia ii merge bine in soluri fertile si bine drenate. Se poate inmulti prin seminte, butasi si altoire, si e simplu de ingrijit.

 

Magnolia este una dintre florile preferate ale celor care vor sa-si decoreze cat mai frumos gradina. Mai multe detalii despre ea vei afla in cele ce urmeaza:

 

Generalitati

  • Denumire

Magnolia este o planta care isi are numele dat de botanistul francez Pierre Magnol

  • Origini

Originile acestei plante se pare ca ar fi prin Asia, America Centrala si de Nord. Se spune si faptul ca ar fi o specie antica, ce s-a dezvoltat de-a lungul timpului, pentru a ajuta la polenizare. Ea apartine familiei Magnoliaceae.

  • Descriere

Magnólia este o planta ce are radacina ramuroasa si o tulpina aeriana, ramificata. Ea are frunze scurte, ovale, lucioase, cu margini intregi sau rar-lobate si flori mari, ce pot varia in nuante (alb, visiniu, galben, roz, verde-galbui). 

  • Specii

In total, exista in jur de 200 de specii de magnolii. Cele mai cunoscute dintre ele sunt: Magnolia Soulangeana (e cea mai populara, are o inaltime de 2-3 metri, infloreste in luna aprilie, are frunze de 10-20 cm, eliptice, florile pot avea un diametru de 10 cm), Magnolia Susan (are un miros placut, este rezistenta la frig, poate atinge o inaltime de pana la 5 metri, infloreste primavara), Magnolia Stellata (e foarte rezistenta la frig, infloreste cand se termina iarna, are flori albe si o inaltime de cel mult 1.5 metri).

Conditii pentru o buna dezvoltare

Daca ti-a placut sa vezi magnolia in florarie si doresti sa ai si tu acasa o astfel de planta, trebuie sa stii de ce are nevoie pentru a-i merge cat mai bine. Iata ce aspecte trebuie sa urmaresti:

  • Solul

Pentru o buna dezvoltare, cand vorbim de magnolie copac, e nevoie de un sol bogat in materii organice, mai exact, care sa fie format din compost, frunze, scoarta, rumegus si eventual fertilizat cu substante speciale. 

  • Temperatura

De cele mai multe ori, aceste plante nu sunt foarte pretentioase cand vine vorba de temperaturi. Ele vor rezista chiar si la valori de -18 grade Celsius. E posibil ca anumite conditii sa difere in functie de soiul ales, motiv pentru care trebuie sa te informezi pentru fiecare varianta in parte.

  • Lumina

Ideal pentru magnolia galbena, roz, alba etc. este sa fie plasata in semi-umbra. Aceasta pozitionare ii va fi de folos mai ales in perioadele foarte calduroase de vara, cand aerul e uscat. 

 

Plantare si inmultire

Primul lucru pe care trebuie sa il stii cu privire la plantare magnolie e faptul ca nu e nevoie sa ii infimbi radacinile prea adanc in pamant. De ce? Pentru ca ea se hraneste cu substantele nutritive de la suprafata solului. Totodata, cand introduci radacinile in pamant, ai grija sa nu le deteriorezi, deoarece acest lucru ar putea duce la incetinirea dezvoltarii. 

Un pom magnolie se planteaza atunci cand este mic de inaltime, mai exact cand are intre 46 si 120 cm (depinde de specie).

Cand se planteaza magnolia? Momentul prielnic e primavara, devreme, inainte sa-i apara primele frunze. E important sa fie in stadiu de repaus, pentru a se dezvolta apoi cat mai armonios. Acest lucru se poate face si toamna, inainte de venirea frigului.

In ceea ce priveste magnolia, inmultire se poate face prin mai multe metode: semanat (semintele se planteaza in ladite sau sere, la 2-4 cm, in pamant argolo-nisipos), marcotaj (in lunile august-septembrie), altoire (in martie sau august, cu portaltoi inradacinati inainte in ghivece) sau prin butasi.

 

Ingrijire

Daca vrei sa ai o magnolie alba, galbena, roz, cat mai frumaosa, atunci e necesar sa si o ingrijesti in mod corespunzator. Iata cateva sfaturi generale:

  • Uda magnoliu regulat!

E important sa irigi in mod corespunzator magnolia Liliiflora, Soulangeana sau o alta specie pe care o detii, mai ales dupa ce s-a facut plantarea, deoarece ajuta la adaptare. Dupa ce totul e in regula, va trebui sa te ocupi de acest lucru doar atunci cand e seceta si nu e apa suficienta pentru o udare facuta in mod natural. Normal ar fi ca magnolia galbena, roz, alba etc. sa primeasca lichidul vital o data pe saptamana. 

  • Evita sa o tunzi daca nu e musai necesar!

In mod normal, magnolia Grandiflora, Stella, Liliiflora (sau alte specii) nu necesita tundere, deoarece ea isi formeaza frumos coroana. Insa, daca vrei sa ii reduci din dimensiuni, poti face asta cu o foarfeca de gard viu, Ai insa grija, deoarece orice magnolie e sensibila la taieturi si va dura pana cand ranile se vor reface. In plus, si infloritul e compromis in anul respectiv. 

Boli si daunatori

Daca ai o magnolie, trebuie sa o urmaresti in permanenta si pentru a nu fi afectata de boli si tot felul de daunatori. Iata cu ce se poate confrunta cel mai frecvent:

  • cancerul european – afecteaza partea lemnoasa a plantei, iar acest lucru se va observa in intreaga dezvoltare. Pentru a-l indeparta, cel mai bine e sa tai bucata respectiva din magnolie si sa o arzi;
  • boala alba – aceasta poate afecta copacul magnolia la nivelul frunzelor. Acestea devin albicioase, fiind acoperite cu un strat ce pare a fi bumbac;
  • gandacii japonezi – aceste insecte ataca petalele si staminele, fiind folosite ca hrana. Au culori stralucitoare si aripi ca de cupru si apar in iunie-iulie. 
  • puricii frunzelor – o magnolie in ghiveci, dar si direct plantata in gradina, poate fi afectata de aceste mici insecte, care lasa in urma lor un lichid lipicios, care in cele din urma duce la aparitia mucegaiului. 

Toate aceste probleme, dar si altele, pot fi rezolvate cu tratamente specifice, pe care le poti cumpara de la farmaciile fitosanitare. Specialistii de acolo vor sti exact de ce ai nevoie, dupa ce le explici problema. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu