Totul despre cultivarea si ingrijirea cactusilor

Am modificat articolul ultima data pe: 29.03.24

 

De ce sa alegi un cactus pentru apartament? Sunt multe aspecte care pledeaza pentru aceasta achizitie: se intretine foarte usor, nu este pretentios in ceea ce priveste conditiile de mediu, se adapteaza si, in plus, are un aspect foarte placut, iar daca alegi un model ce va inflori, iti va oferi un adevarat spectacol. 

 

Multe persoane opteaza pentru diferite specii de cactusi, pentru a-si infrumuseta interiorul, cu forme frumoase si culori. Daca nu ai avut inca si nu esti familiarizat cu ingrijirea cactusilor de apartament, citeste acest articol unde vei gasi raspunsul la cele mai frecvente intrebari despre acest aspect.

 

Cateva informatii generale

Sunt plante din desert, perene, la care poti intalni o mare varietate de forme, nuante si marimi. Dezvoltarea acestora are loc pe parcursul mai multor ani. Sunt foarte multe tipuri de cactusi care se disting in functie de aspect, de origini, de locul de crestere etc., dar in acest articol ne vom reveri in special la cei de apartament.

Aspectul lor este carnos, cu tulpina suculenta, ce poate fi de mai multe forme: turtita, ovaloida, cilindrica, globuloasa etc. In loc de frunze, au spini. Poti alege specii de cactusi care infloresc pentru a te putea bucura de frumusetea desavarsita a florii, in culori variate pe alb, rosu, violet, galben etc. De cele mai multe ori are doar o singura floare si aceasta apare rar, fiind asteptata si dorita. Florile pot avea diferite forme si marimi, unele fiind chiar uriase, cu un colorit foarte atractiv.

Ce cactusi poti alege pentru apartament?

Sunt multe specii de cactusi de apartament si iti prezentam in continuare cateva, pentru a-ti starni curiozitatea:

  • Mammillaria – este un cactus potrivit pentru apartament, de dimensiuni mici, ce il poti gasi sub mai multe forme: rotund, alungit, discoid, sferic. Radacinile sunt groase, cu tuberculi pe tulpina, ce il protejeaza de razele directe ale soarelui si retin apa, cu spini rigizi. Un cactus inflorit va fi in nuante de alb, rosu sau galben, iar floarea are in jur de 7 mm in diametru. 
  • Ariocarpus – daca e sa alegi cactusi cu flori, poti sa alegi aceasta specie, care este mai aparte, fiind fara spini si cu un aspect de piatra, ce are o coloratie mai speciala, de la verde deschis la gri. Floarea se afla central, foarte stralucitoare si puternica, infloreste din septembrie pana in octombrie.
  • Cleistocactus – sub forma unor protuberante verzi deschis, de diferite lungi, ce se curbeaza si imbraca frumos tot spatiul. Tulpinile sunt cilindrice si pot fi in numar de 10 – 15 bucati. 
  • Gymnocalycium – cu tulpina sferica aplatizata, de culoare gri – verde cu tente maronii, ce infloreste sub diferite forme (ca un mugur, ca o bila etc.). 

 

Care sunt conditiile de mediu in care planta se dezvolta cel mai bine?

Deoarece sunt plante care iubesc soarele direct, chiar daca le tii in apartament, trebuie sa le asiguri lumina intensa si este indicat sa le plasezi la fereastra, iar daca ai de ales – la cea orientata spre sud. 

Desi le place caldura, este important sa cunosti cum procedezi pentru adaptarea plantelor la temperaturi scazute, pe timp de iarna. Le poti lasa si la temperaturi mai scazute de 8 – 10 grade C pe timpul zilei si 4 – 6 grade C pe timp de noapte, insa trebuie udate mai rar. Au totusi nevoie de lumina si in aceasta perioada, iar locul in care sunt asezate trebuie sa fie uscat. 

Astfel, vei asigura plantei o perioada de repaus, intr-un loc mai racoros, luminos si uscat. Aceasta perioada poate fi de 4 – 5 luni. Ajuta la regenerarea plantei si va inflori din nou. Aerisirea camerei in care ai un cactus este foarte importanta, indiferent de anotimp. 

 

Cum se uda cactusul?

Avand in vedere provenienta lor, fiind multi cactusi din desert, sunt adaptati la astfel de conditii si nu trebuie udati prea des. Excesul de apa, mai ales in perioada de iarna, poate fi extrem de daunator, putand duce chiar la putrezirea plantei. 

In perioada de repaus poti sa il uzi de 2 – 3 ori in noiembrie – decembrie, in ianuarie poti sa faci o pauza si sa incepi iar din februarie. Vei creste cantitatea de apa si frecventa udarilor treptat, pe masura ce vezi ca apar vlastari noi. 

Iti doresti cu siguranta cactusi infloriti, iar pentru acest lucru trebuie sa ai grija sa respecti perioadele de repaus. Pe timpul verii, il vei uda atunci cand vezi ca pamantul este uscat si fara sa exagerezi. Excretia la plante are loc prin transpiratie, procedeu foarte important pentru ele, deoarece asigura buna functionare a sistemului. 

 

In ce vas se tin?

Vasul in care vei pune cactusul il alegi si in functie de tipul acestuia, adica daca creste pe verticala sau pe orizontala. Daca ai cactusi mici alege un recipient care sa fie cu cel putin 5 cm mai larg in diametru, deoarece radacinile acestuia cresc mult in lungime si se extind. 

Daca alegi un cactus ce creste pe verticala, vasul trebuie sa aiba in diametru cel putin jumatate din inaltimea acestuia. Evita vasele inalte si subtiri, deoarece radacina nu va avea loc sa creasca asa cum isi doreste.

Pentru un cactus de desert, cel mai bun este un vas de lut care va retine din umezeala si nu va fi necesar sa il uzi foarte des. 

Ce tip de pamant sa alegi?

Desi pamantul pentru cactusi nu trebuie sa fie ceva special, acestia adaptandu-se foarte bine, poti sa folosesti anumite amestecuri care sa fie potrivite si sa ajute plantele sa aiba o dezvoltare cat mai buna. 

Poti sa mergi pe un amestec de turba si nisip cu un strat de pietris deasupra. Nu este necesar sa adaugi ingrasaminte sau sa alegi un pamant bogat in componente organice. Dar este important ca solul ales sa lase apa sa se scurga bine. Cactusul nu are nevoie sa fie replantat. 

 

Cum se inmultesc?

Ca la orice plante suculente, inmultirea se poate face prin seminte sau cu butasi. Nu sunt foarte pretentiosi, insamantarea putand fi facuta oricand, totusi recomandat este in perioada de primavara.

De asemenea, se pot altoi, pentru a creea plante decorative foarte apreciate si speciale. 

 

Acum, ca ai aflat mai multe despre ingrijirea cactusilor, poti sa iti achizitionezi cateva ghivece si sa te bucuri de frumusetea pe care o ofera, armonizandu-se in orice decor. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu