Totul despre Caprifoi

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

In primul rand vei fi izbit de mirosul puternic, foarte placut, ce iti va ramane intiparit in minte, abia apoi vei vedea frumusetea delicata a florilor si cu siguranta te vei indragosti de aceasta planta minunata, Mana Maicii Domnului, pe care o poti ingriji usor, fie in gradina, fie chiar intr-un ghiveci pe balcon.

 

Mana Maicii Domnului este o planta foarte raspandita la noi, atat in gradini si pe balcoane, cat si in locuri neamenajate unde creste spontan. Se mai numeste si Caprifoi sau, in functie de regiune, o mai poti intalni si sub alte denumiri precum: Palma Maicii Domnului sau Lacrima Maicii Domnului, dar indiferent cum ii spui, atrage atentia prin florile ei gingase si prin parfumul imbatator pe care il emana.

 

Informatii generale

lonicera caprifolium, fiind denumirea stiintifica a acestei plante, provine din tarile asiatice (Japonia, China, Coreea) si s-a adaptat foarte bine si la noi. 

Caprifoiul este o planta cataratoare ce poate depasi 10 metri, se intinde fie pe suporturi dedicate sub forma de spaliere, fie pe ziduri sustinuta cu sfoara, pe copaci sau alte tufisuri pe care le intalneste in cale. 

Frunzele sunt simple, usor alungite spre varf, de dimensiuni reduse si colorate in verde. Frunzisul este foarte bogat si tine pana toamna tarziu, foarte decorativ. Floarea Maicii Domnului este delicata, gratioasa, cu o forma mai putin obisnuita, de palma, initial are culoarea alba, dar se schimba in galben pai, dupa cateva zile. 

Fructele, care apar mai tarziu, sunt de dimensiuni mici, ca niste bobite, de culoare albastru inchis, nu sunt comestibile.

Planta Mana Maicii Domnului este foarte apreciata datorita rolului decorativ pe care il are, dar putine persoane stiu ca are si efect terapeutic, despre care vom vorbi mai jos. 

Tipuri de caprifoi

Sunt mai multe tipuri de caprifoi, dar la noi sunt mai raspandite cateva soiuri:

  • Lonicera Japonica sau Caprifoi japonez, foarte raspandit la noi, se cultiva mai mult in scop decorativ, dar are o larga contributie in medicina traditionala chinezeasca;
  • Lonicera Henryi (Caprifoi rosu) este sub forma de arbust, se distinge prin florile de culoare rosiatica, iar fructele sunt de culoare mov inchis;
  • Lonicera sempervirens atrage atentia prin florile sale mov, cu fructe rosii sau portocalii. Iarna isi pierde frunzele;
  • Lonicera periclymenum, sau Caprifoi german, are pe perioada verii flori alb – galbui, iar fructele sunt sub forma de bobite rosii si le remarci in perioada de toamna. 

 

Cum se ingrijeste?

Nu este greu sa ai Mana Maicii Domnului in gradina, fiind o planta ce nu necesita o ingrijire deosebita, rezistenta, motiv pentru care apare si spontan. Nu trebuie sa fii un gradinar cu experinta pentru a reusi sa ai Caprifoi in ghiveci sau in gradina si vei vedea ca te poti descurca cu usurinta, chiar daca nu esti foarte priceput. 

In primul rand, sa ai grija sa aiba un sol drenat, pentru ca apa sa nu balteasca, fiind un pericol pentru radacina. Chiar daca este o planta rezistenta si la seceta, daca vrei sa beneficiezi de o bogatie de flori, este bine sa o uzi regulat, mai ales vara.

Pentru ca frunzele sa se desfaca frumos si pentru a avea noi lastari, poti sa tunzi planta ocazional la varfuri. Crengile care se usuca sau se deterioreaza vor fi indepartate. La doi ani dupa ce ai plantat Mana Maicii Domnului, poti sa o tunzi si sa ii dai forma pe care o doresti.

Poti sa ai Mana Maicii Domnului in ghiveci pe balcon, dar trebuie sa folosesti vase de dimensiuni mari pentru a avea destul loc sa creasca radacinile si sa se dezvolte. Fiind mare iubitoare de soare pentru Mana Maicii Domnului plantare alege un loc luminos, in care sa poata beneficia mai multe ore pe zi de caldura si lumina naturala.

In primul an pentru a o ajuta sa se dezvolte cat mai frumos si armonios poti sa folosesti fertilizatori. 

Primavara se taie, se curata, se descalcesc ramurile si se ordoneaza, se leaga, putand astfel sa te bucuri de flori atat primavara, cat si toamna. In gradina, pentru a avea o dezvoltare frumoasa si fara sa ai prea multa treaba, poti sa apelezi la aspersoare oscilante, pe care le asezi in asa fel incat sa bata pe plante, asigurand astfel udarea moderata de care au nevoie. 

Cum se inmulteste?

Iti oferim cateva notiuni si despre Mana Maicii Domnului inmultire pe care le poti folosi daca te dedici acestui lucru. Cel mai comod este sa tai cateva ramuri lemnoase de la planta mama, cu o lungime de aproximativ 20 cm. Ramurile se curata de frunze, lasand doar 2 in varf ce se cresteaza.

Se ingroapa ramurile pana la nivelul frunzelor ramase. Pentru a proteja planta de frig poti sa ii pui deasupra o sticla din plastic taiata pe jumatate. 

Se mai poate inmulti si prin seminte, dar este o operatiune mai de durata. 

 

Ce beneficii are?

In scopuri medicinale se folosesc atat semintele (ce se recolteaza toamna), cat si frunzele si florile (ce se aduna primavara sau la inceputul verii, cand floarea este imbobocita). Se usuca in locuri bine aerisite si intunecoase, dupa care se pot folosi pentru a prepara tinctura de caprifoi, pentru ceaiuri, siropuri etc.

Folosite ca si uz extern, se recomanda pentru conjunctivite, diferite rani, afectiuni ale pielii, pentru a combate acneea, pentru a estompa cicatricile etc. si se utilizeaza sub forma de comprese.

Pentru uz intern se recomanda la raceala si gripa, impotriva febrei, pentru a ameliora durerile in gat, la inflamatii intestinale sau ale tractului urinar etc.

Foarte bogat in uleiurile volatile, Caprifoiul are mai multe calitati precum: emolient, expectorant, antispasmodic, antimicrobian, diuretic, laxativ etc. Unele studii arata ca acesta are capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sangelui, fiind benefic pentru scaderea tensiunii arteriale, pentru a tonifica inima etc. 

Se mai foloseste in industia de parfumuri, dar si pentru aromoterapie in stari de depresie sau anxietate. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu