Totul despre bujorii din gradina

Am modificat articolul ultima data pe: 20.01.25

 

Printre cele mai frumoase flori care isi dezvaluie splendoarea in gradini se numara si bujorul. El e deosebit prin florile mari si bogate, dar si prin mirosul unic. E foarte simplu de ingrijit, se inmulteste cu usutina si e destul de sensibil la boli si daunatori. 

 

Unele persoane adora sa aiba in gradina bujori roz sau albi, altele cauta specii mai deosebite, galbene sau rosii. Bujorul e o floare speciala, despre care iti vom spune mai multe in cele ce urmeaza. 

 

1. Descriere

Este minunat sa ai gradina populata cu bujori. Aceste flori au o inaltime de 35-90 cm, detin flori bogate, cu petale mari, pozitionate in forma sferica si au un miros deosebit. 

Bujorul romanesc simbolizeaza norocul si e specific atunci cand vine vorba de aniversarea a 12 ani de la intemeierea unei noi familii, fiind floarea casniciei fericite.

Aceste plante, care nu sunt flori de august, ci de mai, pot fi intalnite intr-o varietate foarte mare de nuante, in afara de albastru.

2. Plantare

Cand vorbim de activitati de plantare bujori, acestea pot fi facute in doua perioade din an – toamna sau primavara. Fiecare sezon in parte are propriile avantaje, asadar nu putem sa alegem unul singur pentru a spune cu certitudine ca acela e momentul cel mai potrivit cand se planteaza bujorii. 

Daca alegi sa faci aceasta activitate toamna, in lunile septembrie-octombrie, atunci le dai bulbilor de bujor roz, rosu, alb etc. posibilitatea de a se aclimatiza foarte bine. Nu vor fi afectati de frig, deoarece rezista la temperaturi foarte scazute, de pana la -27 de grade Celsius.

Poti sa alegi sa plantezi bujor galben sau de o alta nuanta si primavara, insa te vei putea bucura de florile acestea minunate doar in urmatorul sezon.

Pentru a avea succes pe viitor, trebuie sa alegi cu grija locul in care plantezi rasaduri de bujori. Acesta trebuie sa fie unul in semiumbra (are nevoie de 4-5 ore de lumina zilnic), iar solul e necesar sa fie unul bogat, bine fertilizat.

 

3. Inflorire

Daca te intrebi cand infloresc bujorii, afla ca acest lucru se intampla in luna mai. Atunci te vei putea bucura de o gradina inflorita, de splendoarea acestor plante specifice finalului de primavara.

 

4. Ingrijire

Cand planta incepe sa infloreasca, daca observi ca bobocii nu au parte de sustinere, poti sa te folosesti de tije care sa ii ajute, pentru a avea un aspect cat mai placut. Astfel, vei avea bujori galbeni, roz, albi, rosii etc., foarte ingrijiti.

Bujorii nu sunt flori de septembrie, in sensul ca nu infloresc atunci, dar, aceasta luna e potrivita pentru plantarea lor, asa cum am spus si mai sus. Totodata, ei nu sunt specifici nici lunii august, dar, in aceasta perioada trebuie facute cele mai multe lucrari de ingrijire asupra lor. 

Bujorul de gradina are nevoie sa fie udat, pentru a spori inflorirea pe anul care vine. Apoi, e important sa ai grija de sol. Trebuie sa prasesti in jurul lui si sa plivesti, pentru a proteja planta si a o ajuta sa se dezvolte cat mai bine. 

5. Inmultire

Referitor la acest aspect, inmultirea se poate face prin trei metode:

 – Separarea tufei

Operatiunea se face la sfarsitul lunii august. Cu ajutorul unui harlet, pur si simplu imparti tufa si plantezi apoi in alte locuri acei bulbi de bujori pe care ii vei gasi in pamant. Gropile se fac in asa fel incat mugurii sa fie la 1 cm fara de sol, in afara. Pentru a te asigura de faptul ca totul va fi in regula, poti sa plasezi in groapa si putin gunoi de grajd.

 – Marcotajul

Aceasta actiune presupune plantarea celui mai viguros lastar intr-un ghiveci, primavara. Pe masura ce el creste, se tot adauga pamant, iar in final, in toamna, cand deja vor fi radacini puternice, se taie ghiveciul si se planteaza bujorul cu tot cu pamant in solul din gradina.

 – Butasire

Aceasta metoda de a obtine bujori se aplica incepand cu luna mai. Lastarii tineri, se taie de la sol si se lasa la inradacinat intr-o rasadnita cu nisip. Se asteapta pana in toamna, cand vor avea radacini si vor putea fi plantati definitiv. Aici marea problema consta in faptul ca floarea se va arata abia dupa 3 ani. 

 

6. Boli

Bujori rosii, albi, galbeni, roz sau alte culori sunt din pacate destul de sensibili si pot fi afectati de tot felul de boli.

Cel mai frecvent, bujorii se confrunta cu putregaiul cenusiu. Aceasta afectiune e vizibila pe intreaga suprafata, deoarece tulpina si frunzele devin maronii si florile galbene. Pentru a scapa de el, mergi la o farmacie fitosanitara si vezi ce solutii poti cumpara.

Nu conteaza ca ai grija de plantele tale si le pui la radacina pamant de padure sau gunoi de grajd, printre bolile care pot sa apara se numara si patarea bruna a frunzelor. Aceasta se va vedea in urmele de pe aceasta parte a bujorilor, iar in final el se va usca. Poti sa o tratezi tot cu o solutie speciala de la farmacia de profil. 

7. Specii

Multi avem in gradini clasicul bujor romanesc, cel roz, cu floare mare si frumos mirositoare. Insa, sunt mult mai multe variatii ale acestei flori. 

 – Bujorul salbatic

Foarte deosebit este acel bujor salbatic pe care il intalnim mai ales pe dealurile din Dobrogea. El are o floare rosie, destul de simpla, cu un miros deosebit. In Romania il poti gasi in Rezervatia Dealul Bujorului, care se intinde pe 51 ha.

 – Bujor arbustiv

Acesti bujori albi, roz, galbeni sau mov, sunt caracterizati de faptul ca sunt plante cu crestere lenta, ce pot atinge inaltimea de 1.5 metri. Ei fac flori cu diametru de 15-20 cm, la 2-3 ani dupa plantare. Le place sa creasca in semiumbra, nu direct in bataia soarelui si trebuie udati regulat, cu cantitati moderate de apa.

In total exista in jur de 100 de tipuri de bujori, care se impart in mai multe soiuri (non-dublu, semi-dublu, japonez, anemona, terris emisferic, in forma de trandafir si Crown).

Daca bujorii nu sunt plantele pe care le vrei, ci doresti sa ai flori de ghiveci, nu uita ca acestea au nevoie de pamant pentru flori, special, care poate fi cumparat cu usurinta si din magazinele online.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu