Totul despre Bromelia

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Florile sunt foarte iubite si iti creeaza o stare de spirit placuta, indiferent ca sunt de apartament sau de gradina, iar daca iti doresti o planta care sa iti fie alaturi, indiferent de anotimp, si sa te incarce cu frumusete, poti sa alegi Bromelia.

 

Inrudita cu ananasul, Bromelia este o planta ce vine din zonele tropicale si subtropicale, foarte indragita si la noi datorita frumusetii sale. Exista o mare varietate din aceste plante si, in continuare, iti vom prezenta mai multe informatii pentru a sti cum sa le alegi, cum sa le ingrijesti, pentru a te putea bucura de ele cat mai mult timp.

 

Tipuri de Bromelia

In mediul lor natural, aceste plante se gasesc agatate de alte plante sau de grilaje si sunt preferate datorita coloritului deosebit si foarte viu. La noi gasesti aceste plante in ghiveci, de cele mai multe ori, si se pastreaza in apartament. 

Sub aceasta denumire poti intalni mai multe variante, printre care:

Guzmania:  foarte raspandita la noi, mai ales guzmania rosie, dar intalnesti si pe galben, portocaliu, fucsia, mov sau alb, gasind usor varianta cea mai indragita de tine. 

Vriesea: cele pe portocaliu fiind cele preferate, de o frumusete deosebita si care pot fi usor ingrijite.

Aechmea: cu frunze mai mari, late si lungi, stropite parca cu alb, cu floarea in mijloc protejata, frumos colorata, este o incantare pentru fiecare casa.

Tillandsia: are frunze subtiri si lungi, verzi, iar in mijloc floarea mare si frumos colorata. 

Acestea fac parte din familia Bromeliaceae, sunt plante ornamentale foarte apreciate, fiind frumoase atat pentru frunze, cat si pentru flori.

Informatii generale

Bromelia este o planta perena, ce are rol ornamental. Frunzele pot fi divers colorate, pe nuante de verde sau albastru, mai lungi, late sau subtiri, avand in comun forma de cornet, ce duce la acumulari de apa pentru floare.

Radacinile sunt foarte firave si, daca le uzi in exces, pot sa putrezeasca usor, fiind foarte important sa le asiguri exact cantitatea potrivita de apa. Dupa ce infloreste, bromelia moare, dar are lastari la baza care devin noua planta.

 

Cum se uda floarea?

Bromelia se uda cu apa putina, pamantul trebuie sa fie reavan si cu un drenaj bun. Pentru a le uda, poti sa folosesti apa de ploaie sau necalcaroasa. Pe perioada de primavara, vara, toamna, in cornetul de frunze trebuie sa fie apa mereu, asa ca uzi planta in acea zona. Iarna nu este necesar sa o uzi prea des. Cam la doua luni, poti sa scoti apa total si sa reumpli rozeta.

 

Ce temperatura trebuie sa fie in camera?

Bromelia are nevoie de o temperatura intre 20 – 27 de grade, fiind foarte important ca aceasta sa nu scada sub 15 grade. De asemenea, are nevoie de o umiditate ridicata (80%), iar in caz ca aerul este uscat, va fi nevoie sa pulverizezi apa pe planta.

 

Are nevoie de lumina? 

Bromélia are nevoie, pentru o dezvoltare frumoasa, de lumina directa, mai putin in timpul verii, cand razele directe ale soarelui pot avea o influenta mai putin buna asupra acesteia. Vara, lumina poate veni indirect, planta fiind pozitionata intr-o zona umbrita.

Anumite specii din aceasta familie, ce au frunzele mai tepoase pe margine si o culoare cenusie, sunt mai putin sensibile sub actiunea directa a razelor solare.

Cum ingrijesti aceste plante?

In mod cert, fiecare tip are particularitatile lui, asa ca, atunci cand achizitionezi un ghiveci, este bine sa te informezi despre bromelia, ingrijire si crestere, exact pe modelul ales, pentru a avea o viata cat mai lunga. 

Guzmania, ingrijire: lumina trebuie sa fie moderata, trebuie ferita de actiunea directa a razelor solare, temperatura nu trebuie sa scada sub 14 grade, iar udarea moderata. Deoarece are nevoie de umiditate mare, poti sa pulverizezi apa peste ea, sau sa pui alaturi vase cu apa. In farfurie nu trebuie sa fie apa. Dupa ce infloreste, se taie tija. Atunci cand vrei sa schimbi ghiveciul, vei alege unul cu aproximativ 25% mai mare decat cel anterior. 

Vriesea, ingrijire: are nevoie de o lumina puternica si o temperatura intre 15 – 24 de grade. Pe timpul verii rozeta formata in mijlocul plantei trebuie sa fie cu apa. Deoarece si aceasta are nevoie de umiditate mare, poti sa pulverizezi apa direct pe ea. Daca nu ai apa de ploaie, poti sa uzi cu apa normala, dupa ce o lasi la decantat 24 de ore si adaugi cateva picaturi de otet sau lamaie. 

Tillandsia, ingrijire: este o planta iubitoare de lumina puternica, fara actiunea directa a razelor de soare, de caldura (17 – 25 de grade C) si se uda o data pe saptamana. Totusi, umiditatea trebuie sa fie ridicata, asa ca poti sa pui vase cu apa in apropiere si sa o uzi prin pulverizare, cu apa decalcifiata. 

Aechmea fasciata, ingrijire: lumina trebuie sa fie indirecta, udata regulat, cu apa decalcifiata, iarna mai putin, evitandu-se acumularile in farfuriuta. 

 

Cum trebuie sa fie solul?

Pamantul pentru bromelia trebuie sa fie un amestec format din mai multe ingrediente, precum: turba, muschi, nisip, pamant de frunze. Se poate adauga si ingrasamant, mai ales in perioada de crestere, o data pe luna. Ghiveciul se recomanda a fi mai mult lat decat inalt. 

Cum se face inmultirea?

Sunt mai multe metode, in functie de tip, si poti sa le inmultesti fie prin seminte, prin polenizare artificiala, fie prin separarea drajonilor dupa ce planta a inflorit. La ananas, inmultirea se face prin butasi de varf. 

Fiind o planta foarte frumos colorata si divers, poti sa optezi pentru bromelia mix, facand o combinatie placuta pentru ochi si care sa se asorteze frumos in decorul camerei. Daca nu stii cum arata aceste frumoase plante, poti sa intri pe bromeliana si sa vezi o mare varietate din aceste specii, de culori diferite si forme speciale. 

Pretul poate varia intre 35 – 100 lei, in general, si difera in functie de tip, de marime, de forma si constructia ghiveciului ca atare etc., dar, daca iubesti florile, merita sa incerci si aceasta familie de plante, usor de intretinut si foarte placute la vedere. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu