Totul despre bolile tomatelor

Am modificat articolul ultima data pe: 18.05.24

 

Mana, fuzarioza, patarea cafenie, alternarioza – sunt doar cateva dintre infectiile care pot ataca cultura ta de tomate. Iata ce trebuie sa stii despre principalele boli care afecteaza rosiile si cum le poti preveni si combate.

 

Tomatele se gasesc astazi in peste 4000 de soiuri in intreaga lume si se numara printre cele mai cultivate si mai consumate produse de gradina din Romania. De la plantatiile marilor producatori si pana la micile sere gospodaresti, toate sunt insa afectate, intr-o anumita masura, de boli specifice, care pot compromite intreaga cultura a unui sezon. 

Putine situatii neplacute se compara cu frustrarea simtita la pierderea recoltei, mai ales cand este vorba despre mici producatori, care traiesc din vanzarea de rosii, ardei, vinete etc. Bolile care afecteaza tomatele pot fi insa prevenite, iar pierderile, reduse, daca se actioneaza corect si la timp. Afla din acest articol cum recunosti rapid situatiile riscante si ce poti face pentru vindeca cultura.

 

Mana la rosii

Mana este una dintre cele mai frecvente si serioase boli la tomate si este produsa de o ciuperca microscopica, numita Phytophthora infestans. O recunosti dupa aspectul si culoarea petelor care apar pe toate organele plantei:

 – Pete circulare/neregulate, cu aspect umed, verzi-galbui, pozitionate pe marginea si pe varful frunzelor, pentru ca ulterior sa isi schimbe culoarea inspre brun-cenusiu si sa capete un puf albicios pe partea dorsala, daca in aer este umezeala;

 – Pete ovale, mici, de culoare brun-cenusiu, pozitionate pe tulpini, care cresc pana la 10-20cm, inconjurand planta si determinand putrezirea tulpinii si caderea plantutelor;

 – Pete verzi-maslinii, neregulate, cu aparitie la locul patrunderii penduculului in fruct. Isi schimba culoare in brun-violaceu si se extind, ducand in cele din urma la caderea fructelor prin putrezirea pedunculului;

Factori favorizanti

Aparitia sa este favorizata de mediul rece (se dezvolta bine intre 15 si 18oC) si umezeala:

 – umiditate a aerului mai mare de 80%;

 – picaturi de apa ramase pe frunze, din udarea rosiilor cu aspersoarele;

 – condensul care are loc in serele neincalzite, din cauza diferentei de temperatura zi/noapte.

 

Prevenire si combatere

Pentru ca mana se transmite de la un an la altul prin tuberculii de cartofi infectati si rosii contaminate cazute si lasate pe sol, una dintre cele mai bune masuri de prevenire este rotatia culturilor. O alta este evitarea cultivarii de rosii in apropierea straturilor cu cartofi si in nici un caz in aceeasi sera.

Se recomanda:

 – Udarea rosiilor in solar prin picurare sau sistem de rigole pentru a evita formarea de picaturi pe frunze;

 – Folosirea de seminte sanatoase, dezinfectate;

 – In solarii sa se mentina o temperatura constanta de peste 20oC;

 – Daca cultura a fost infestata, se culeg frunzele si fructele afectate si se distrug.

Pentru combaterea manei la rosii, poti opta fie pentru un tratament bio, cu solutie de lapte, despre care gasesti informatii detaliate pe Internet, fie o alternativa sintetica, cu fungicide speciale, selectate in functie de stadiul de dezvoltare al plantei (Alcupral, Bouille Bordelaise, Bravo, Captan, Captadin etc.). Verifica pentru fiecare solutie cand se stropesc rosiile si la ce perioada dupa stropire poti culege fructele.

 

Fuzarioza

Produsa de Fusarium oxysporum, aceasta boala afecteaza in fiecare an 50% din culturile din sere si solarii, atacand atat rosiile, cat si ardeii, vinetele si cartofii. Ciuperca actioneaza in toate perioadele de vegetatie, dar vei observa cel mai bine simptomele, atunci cand fructele incep sa se maturizeze.

Poate sa apara la inceput doar pe una sau doua ramuri si se manifesta prin ofilirea frunzelor si ulterior, caderea frunzelor. Ataca vasele conductoare, afectand hranirea cu apa si nutrienti si ducand la incetinirea cresterii plantei si apoi uscarea sa. Este una dintre bolile tomatelor care se face prezenta mai mult in solarii, decat in aer liber.

 

Factori favorizanti

Factorii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea acestei ciuperci sunt:

 – Umezeala ridicata din sol

 – Solul cu pH acid

 – Temperaturile de 27 – 28oC

 – Fertilizarea in exces a pamantului cu azot

 

Prevenire si combatere

Din pacate, in acest caz rotatia culturilor nu ajuta prea mult, pentru ca ciuperca rezista in sol pana la 4-5ani. Pentru a limita raspandirea pe teren se recomanda:

 – Evitarea lucrarilor atunci solul este umed, pentru ca ciuperca se poate lua pe incaltaminte;

 – Smulgerea si distrugerea plantelor bolnave;

 – Eliminarea buruienilor care pot fi gazde pentru aceasta boala: stir, nalba, merisor;

 – Sterilizarea aracilor folositi pentru a sustinerea rosiilor;

O metoda foarte buna de prevenire a acestei boli este selectarea si insamantarea de soiuri hibride, concepute special pentru a nu fi afectate de mana, simbolizate cu VF pe ambalaj.

Pentru combatere se pot face, bineinteles, tratamente la rosii, cu solutii fungice, cele mai cunoscute fiind cele din gama Topsin (Topsin 500 SC, Topsin 70 WDG etc.).

Putregaiul cenusiu la tomate

Putregaiul cenusiu este cauzat de ciuperca Botrytis cinerea si se manifesta in special pe fructe, dar cuprinde si frunzele. Il recunosti dupa:

 – Petele brune, alungite, acoperite cu puf alb-cenusiu de pe frunze

 – Petele cenusii, apoase, din zona peduncului si inmuierea fructelor de la varf

Afecteaza atat rosiile, cat si ardeii, varza, vinetele, salata etc. Este bine sa stii ca in acest caz, daca se indeparteaza partea patata, fructul poate fi in continuare consumat. Boala afecteaza insa valoarea comerciala a recoltei.

 

Factori favorizanti ai putregaiului cenusiu

Ca multe dintre bolile tomatelor, si putregaiul cenusiu se dezvolta mai bine in spatii in care:

 – Umiditatea depaseste 80%

 – Ventilatia nu se realizeaza eficient

 – Luminozitatea este redusa

 – Temperatura este intre 22 si 24oC

 – Se folosesc in mod excesiv ingrasamintele

 

Prevenirea si combaterea putregaiului cenusiu

Poti preveni aceasta boala asigurand o aerisire buna in interiorul serei si evitand udarea excesiva. De asemenea, este bine sa retii ca operatii de ingrijre precum copilitul, desfrunzitul sau carnitul lasa planta ranita si vulnerabila si trebuie realizate cu atentie.

 

Alternarioza la tomate sau patarea bruna a frunzelor

Este produsa de ciuperca Alternaria solani si ataca toate organele plantei, manifestandu-se inca din faza de rasad, la frunzele inferioare, pe care apar pete brun-cenusii. Vei putea diferentia aceste pete de altele produse de bolile tomatelor, datorita inelelor concentrice care se formeaza la suprafata lor, impreuna cu o pasla fina, negricioasa. Pe fructe, petele sunt usor scufundate si se extind in timp, acaparand intreaga suprafata.

Este una dintre bolile care se manifesta foarte agresiv in sere si solarii si este destul de dificil de combatut.

Factori favorizanti ai alternariozei

Aceste ciuperci se dezvolta foarte bine la temperaturi de 25 pana la 30oC, in prezenta picaturilor de apa pe frunze, tulpina si fructe, in conditii de umiditate ridicata in mediu. Printre factorii favorizanti se mai numara si:

 – Carenta de magneziu in sol

 – Prezenta buruienilor

 

Prevenirea si combaterea alternariozei

Pentru a preveni dezvoltarea acestei ciuperci in sere si solarii sunt necesare o serie de masuri precum:

 – dezinfectarea chimica si termica a solului

 – irigarea prin picurare, de preferat dimineata

 – distrugerea prin ardere, toamna, a resturilor vegetale infestate

 – rotatia culturile – se evita cultivarea de vinete, rosii si cartofi timp de 3 ani pe solul infestat cu aceasta ciuperca

 – dezinfectarea semintelor

 – folosirea tratamentelor fungicide – daca te intrebi cu ce se stropesc rosiile impotriva alternariozei, iti vom spune ca exista o multime de solutii la care poti apela pentru tratamente la tomate, in solar, pe baza de cimonaxil si famoxadon, azoxistrobin, tebuconazol etc.

 

Patarea cafenie la tomate

Pentru ca patarea frunzelor, la rosii, este simptomul principal al prezentei unei boli, trebuie sa te puna imediat pe ganduri. Patarea cafenie poate duce la pierderi de pana la 25% la culturile de tomate si se recunoaste usor prin faptul ca se manifesta in principal la frunzele batrane si mai putin pe tulpina sau pe fructele abia rodite.

In plus, petele galbene, care devin ulterior brun-roscate, sunt acoperite pe dosul frunzei de un puf cafeniu. Plantele atacate cresc mai greu, iar fructele se maturizeaza timpuriu si au gust depreciat.

Daca cresti rosii in solar, este bine sa stii ca aceasta este una dintre bolile rosiilor care afecteaza mai mult plantele crescute in mediu controlat, decat pe cele cultivate in aer liber.

 

Factori favorizanti

Patarea cafenie se instaleaza confortabil si se dezvolta foarte bine in urmatoarele conditii:

 – Temperatura cuprinsa intre 20 si 24oC

 – Umiditate de 85 – 100%

 – Lipsa curentilor de aer (ploile puternice si vantul impiedica dezvoltarea)

 

Prevenire si combatere

Pentru a preveni aparitia si dezvoltarea patogenului este esential sa distrugi cu meticulozitate, prin ardere, resturile vegetale afectate, evitand astfel transmiterea in anul urmator.

In solar, cea mai buna reteta este o aerisire eficienta, fie prin sistem automat de ventilatie, fie prin ridicarea lateralelor, pentru a crea curenti de aer.

Poti aplica tratamente chimice atat preventiv, in special daca te-ai confruntat deja cu patarea cafenie anul trecut, sau pentru combatere, cat mai curand dupa aparitia primelor indicii de infectare a recoltei.

Rasucirea frunzelor la tomate

Desi are de putine ori ca si cauza infestarea cu un parazit sau una dintre multiplele boli la tomate, rasucirea frunzelor este totusi un semnal de alerta, care arata ca planta sufera, iar netratata, poate duce la pierderea culturilor. Rasucirea frunzelor poate fi cauzata de:

 – Vant puternic – foloseste plase de umbrire sau paduri forestiere pentru protectie;

 – Deficit de umiditate (frunzele de rasucesc in sus, spre interior) – o tufa de rosii are nevoie de 5 – 10 litri de apa o data la 5 zile;

 – Exces de umiditate (frunzele de rasucesc in jos, spre exterior) – tufele din sera nu se mai uda o saptamana;

 – Caldura excesiva – amplaseaza plase de umbrire;

 – Fertilizare excesiva cu azot (frunzele se rasucesc spre interior, tulpinile se ingroasa) – opreste adaugarea de azot;

 – Copilirea sau defolierea rosiilor, daca nu au fost realizate corect – fertilizeaza cu potasiu si fosfor (infuzie de cenusa, superfosfat);

 – Atacul afidelor (frunze rasucite cu pete galbene) – aplica insecticid, consultand schema de tratament la tomate si tinand cont de etapa de dezvoltare a plantei;

 – Virusul BCTV – determina piticirea plantelor, frunze rasucite in sus, ingalbenite, florile avorteaza. Poate fi un raspuns la intrebarea “de ce cad florile la rosii” si ataca suficient de agresiv insa sa ofere putine sanse de a salva planta. Nu exista tratament, plantele trebuie smulse si distruse.

 

De ce crapa rosiile

In absenta altor simptome care sa duca cu gandul la bolile tomatelor, multi cultivatori nu stiu exact cum sa reactioneze atunci cand rosiile de pe vrejuri incep sa se crape. Din fericire, craparea rosiilor tine in principal de aportul de apa.

Pe scurt, daca cultura a primit mai putina apa o perioada si apoi are acces la o cantitate mult mai mare, rosiile se vor dezvolta brusc, iar coaja nu va reusi sa faca fata cresterii, crapandu-se. Fisurile care se formeaza sunt de doua feluri:

 – Circulare – superficiale, nu reprezinta un motiv de ingrijorare

 – Longitudinale – mai profunde, fac fructul vulnerabil la o varietate de boli si daunatori la tomate

 

Prevenire

Solutia este destul de simpla si consta in stabilirea unui program de udare care sa previna fluctuatiile cantitative prea mari.

Program de tratament la rosii

Pentru a preveni aparitia bolilor este bine sa te familiarizezi cu programul recomandat de tratare a rosiilor. Poti creste fara probleme rosii in solar, cu tratamente aplicate la timp si corect, in functie de etapa de dezvoltare a plantelor.

Daca nu stii cand se stropesc rosiile prima data iti vom spune ca poti face acest lucru chiar inainte de plantarea rasadurilor, cu 1 – 2 zile, pentru a combate daunatori precum musculita alba, tripsul californian etc.

Imediat dupa stabilizarea rasadurilor in solul permanent, care inseamna de regula 7 – 10 zile de la transplantare, urmeaza al doilea tratament. Stropirea rasadurilor de rosii are in acea perioada ca scop prevenirea alternariozei.

Urmatoarele tratamente se aplica in general la intervale de 1 -3 saptamani, in strans legatura cu frecventa si amploarea precipitatiilor, care vor favoriza in special aparitia manei.

Pentru ca aceste tratamente sa iti ofere rezultate bune si sa te fereasca de ofilirea varfului la tomate, caderea frunzelor si fructelor si alte probleme cu recolta, este bine sa retii cateva reguli de baza:

 – Tratamentele se aplica in general seara, cand afara sunt mai putin de 25oC

 – Este important sa identifici corect parazitul sau boala care afecteaza planta, pentru a nu utiliza substanta gresita

 – Acorda atentie deosebita indicatiilor de folosire a tratamentelor daca esti pus in situatia de a stropi in perioada de inflorire

Nu uita nici de restul activitatilor agricole si ai grija cum abordezi fiecare pas. De exemplu, mulcirea rosiilor poate aduce daunatori sau boli, daca nu alegi cu grija materialul pe care il folosesti si nu te asiguri ca este dezinfectat.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Surlaru Nicolae

June 14, 2021 at 1:51 pm

Mă bucur să găsesc în articolele paginilor gradinavesela. ro descrierea simptomelor atacului de boli și dăunători cât, și îndeosebi, tratamentele adecvate. Sunt un nou venit incantat de site dvs. Vă mulțumesc!

Respuesta
Gradinaru

June 18, 2021 at 12:20 pm

Buna ziua,

Multumesc si eu pentru mesajul incurajator.

Cele bune!

Respuesta