Ai azalee pe pervaz ori in gradina sau ti-a facut cineva un astfel de cadou inflorit si ai dori sa stii mai multe despre acest soi de flori? Aceste plante reusesc sa infrumuseteze orice zona in care se gasesc prin culorile lor frumoase, motiv pentru care se afla printre preferintele romanilor, si nu numai. Iata cateva informatii utile.
Azaleele fac parte din genul Rhododendron si sunt grupuri de arbusti de diferite dimensiuni. Au un rol decorativ de interior si exterior, neavand prea multe pretentii in ce priveste ingrijirea, originand din zone cu climat bland in ce priveste iernile (India, China, Japonia, SUA). Ce face aceasta planta deosebita? Hai sa vedem!
Diferentele dintre rododendronul de alte tipuri si azalee constau in modul in care florile sunt pozitionate pe crengi si in marimea lor. Florile vor fi pozitionate in special in varful ramurii, coroana avand un aspect compact, datorita infloriturilor dese. Planta este verde de-a lungul anului, inflorind doar primavara, eflorescentele rezistand cateva saptamani.
Tipuri
Aspectul si culoarea sunt caracteristici care ajuta la selectarea tipului favorit, existand unele mai populare decat altele.
O azalee de gradina se cultiva la exterior, existand specii salbatice protejate intalnite in muntii Carpati (Bujorul de munte) si optiuni ce se planteaza in ghiveci sau pe terenul propriu, in zonele unde iarna nu depaseste -17 grade Celsius.
Azaleele de ghiveci sau cele pitice se gasesc la interior, avand dimensiuni mai reduse. Cele doua tipologii comune sunt azalea japonica (Rhododendron obtusum), care are flori mici si care poate rezista in ghiveci si afara, si azaleea indiana (Rhododendron simsii), cel mai des intalnita in florarii si magazine.
Cum se ingrijeste azaleea
Exista multiple aspecte de avut in vedere cand alegi o azalee copacel. In primul rand, vei vedea ce tip de sol este adecvat acestei plante. Pamantul ar trebui sa fie acid, cu un pH intre 4.5 si 5.5, si cu un drenaj bun, insa, daca nu ai la dispozitie asa ceva, este suficient si un sol calcaros cu un tratament cu amoniu.
Azaleea de gradina necesita ingrijire aditionala, deoarece nu e tocmai indicat sa fie plantata direct in pamant, preferandu-se ghivecele, astfel incat sa fie protejate iarna prin dezgropare. Totusi, cand se introduce direct in pamant, un loc mai potrivit va fi in zone semiumbrite sau umbrite, umede, unde nu patrunde direct lumina soarelui, langa conifere precum tuia sau bradul, ori langa lacramioare, lauri de munte, ghiocei, narcise ori dracila japoneza.
Majoritatea plantelor care se vand in tara noastra sunt de apartament, si regulile de ingrijire azalee de interior vor fi similare cu necesitatile pentru planta de exterior. Cand este cumparata, planta ar trebui sa aiba doar cateva flori deschise si mai multi boboci crapati, pentru a te putea bucura de coloritul frumos.
Udarea va fi frecventa pentru ca solul sa se mentina umed, dar nu ud, folosind farfurioara sub ghiveci. O azalee japoneza are nevoie de temperaturi intre 18 si 20 de grade pentru a se dezvolta, rezistand foarte bine si la 25 de grade. Nu se pozitioneaza in geam, unde poate fi afectata de razele soarelui, ci in incaperi luminate frumos.
Azaleea – ingrijire in sezonul rece
Pentru azalee, ingrijire aditionala se va efectua iarna, deoarece sunt specifice climatului cald si la temperaturi negative sub 17 grade pot muri. Pentru a le apara de ger, va trebui sa le imbraci in panza groasa de tip sac ori sa cumperi saci special conceputi pentru protectia arbustilor pentru cele de afara.
Pentru acest tip de Rhododendron o ingrijire de iarna presupune “strangerea” plantei intr-un loc unde temperaturile nu scad sub cea de inghet, de preferinta intr-o sera, un solariu, un balcon inchis, trecand printr-o perioada de hibernare care dureaza doua luni, timp in care o vei uda mai rar, fara a adauga ingrasaminte.
Azalee – Cultivare
Azaleea japonica, la fel ca si soiurile de gradina, are nevoie de udare frecventa in perioada de inflorire, solul trebuind sa fie mereu umed, fiind necesare ghivecele drenate bine, din teracota, care sa mentina temperatura constanta. Pentru cele de afara, exista posibilitatea de a folosi aspersoare sau hidratarea se realizeaza manual, precum la ghiveciul din casa. Vara se va uda frecvent in timp ce, in perioadele de repaus, se va recurge la 1 – 2 udari pe saptamana.
Dupa ce se scutura florile, schema de ingrijire azalee copacel include mentinerea udarii, dar va fi mai rara, adaugand ingrasamant iar, dupa ce dau ingheturile, se va astepta o perioada (2 – 3 ingheturi mari) pana la urmatoarea udare.
Fertilizare si inmultire
Copacelul din gradina sau de pe pervaz poate fi ajutat sa se dezvolte, administrand un ingrasamant specific (format din fosfor, azot si potasiu) la doua saptamani, in sezonul infloririi, oprind procesul cand planta e in repaus.
Inmultirea se poate face prin seminte, butasire, altoire sau marcotaj. Desi multiplicarea prin seminte nu este foarte dificil de realizat, dureaza mult si nu este, tocmai, preferata, deoarece necesita indeplinirea anumitor criterii dificil de controlat in tara noastra. In plus, planta poate avea o culoare diferita fata de cea mama, deoarece este incrucisata.
Cea mai populara este inmultirea prin butasire, care implica taierea unei portiuni din azalee si reintroducerea sa in pamant. Va garanta pastrarea formei si a culorii florilor. Taierea are loc sub intersectii de frunze, o ramurica trebuind sa aiba in jur de 15 cm, crenguta trebuind sa fie usor flexibila. Se va curata baza de frunze si muguri si se va inmuia in solutie de inradacinare pentru rododendron de gradina, dupa care se introduce intr-un ghiveci de 12 cm in diametru, umplut cu turba. Se uda frecvent, avand nevoie de pana la doua luni pentru a forma radacini. Aceasta actiune ar trebui sa aiba loc in lunile martie, aprilie sau mai.
Boli si daunatori
Nu exista prea multe pericole pentru acest tip de Rhododendron, dar ingrijire poti face pentru a preveni aparitia afidelor, nematozilor, omizilor, paianjenilor sau musculitelor albe. Aceste insecte pot fi combatute prin intermediul produselor fitosanitare, putand avea grija si prin aplicarea de tratamente de preventie.
Alte probleme care pot surveni sunt temperaturile mai mari de 25 de grade, care duc la uscarea florilor si a frunzelor. Uscarea solului poate duce la moartea plantei, iar udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor de azalee.
Nu in ultimul rand, umiditatea si lipsa ventilatiei pot produce aparitia ciupercilor care vor duce la innegrirea unor parti ale frunzelor sau la putrezirea acestora si a crengutelor.
Lasa un comentariu
0 Comentariu