Printre lucrarile necesare in livada se afla taierea pomilor, care are rolul de a contribui la obtinerea unei productii calitative. Totodata, va facilita cresterea corecta a copacului, pentru ca elementele nutritive sa fie folosite cat mai eficient. Iata cateva informatii privitoare la aceata activitate si modurile in care o poti desfasura mai eficient.
Toaletarea pomilor fructiferi implica scurtarea si indepartarea ramurilor, fiind o actiune desfasurata anual, care are scopuri diferite, de la formarea coroanei la regenerare sau rodire mai bogata. In general, pentru taiere se folosesc foarfeci de gradina sau fierastraie pentru pomicultura. Se efectueaza pe majoritatea tipurilor de pomi fructiferi intalniti in livada, in diferite perioade ale anului.
De ce se face curatarea pomilor
Unul din cele mai importante motive pentru curatarea ramurilor este folosirea luminii in scop benefic pentru planta caci, cu ramuri rarite, lumina poate patrunde mai repede la muguri si ajuta la dezvoltarea fructelor. In consecinta, in functie de cum se curata pomii, productia poate fi sporita.
Un alt motiv poate fi facilitarea regenerarii intregului copac, deoarece se vor inlatura lastarii batrani astfel incat cei tineri sa primeasca resursele, pentru a se elimina diferite boli ori pentru a corecta modul in care sunt pozitionate ramurile.
Reguli de respectat
Pentru o curatare de pomi fructiferi este necesara, mai intai, indepartarea acelor ramurele rupte, afectate de daunatori sau boli, si a fructelor stricate care pot duce la inmultirea bolilor. Taierea poate fi de indepartare completa, pana la zona tulpinii, sau de formare, unde se stimuleaza dezvoltarea.
Taietura va fi, de fiecare data, oblica, spre a se preveni infectarea copacului, si are loc la nodul din care se dezvolta ramura. Cand se face o toaletare de pomi fructiferi mai generoasa, ramurile pot fi taiate mai putin in timp ce, pentru o actiune mai restransa, acestea pot fi taiate complet.
Pomilor tineri le pot fi de ajutor taierile lungi si mai dese, pentru a forma coroana, luand in considerare mugurii de rod, mai mari, rotunjiti si cu o umflatura la varf, cei vegetativi (de unde dau frunzele si ramurile) fiind mai ascutiti. Si ramurile cu rod pot fi scurtate pentru a avea o durata de viata mai mare, aceste taieri la pomi fiind bune pentru a asigura rezistenta cresterii fructelor si calitatea acestora.
Pentru ca pomii maturi vor avea un rod mai bogat, acestia pot fi curatati prin taieri mai scurte, necesitand mai multe interventii. In general, ramurile drepte, verticale, vor fi scurtate cel mai mult. Ramurile din partea inferioara a coroanei se vor tunde mai lung, pentru a stabiliza copacul si a se ingrosa.
Copacii nu au nevoie de o inaltime prea mare pentru a avea o productie buna, acest aspect putandu-se reduce spre a contribui la o nutritie buna, la ingrosare si la rezistenta in fata intemperiilor. In acelasi timp, stropirile si culesul fructelor se vor realiza mai usor.
Cand se taie pomii fructiferi
Se recomanda sa se faca taierea pomilor fructiferi primavara devreme sau toamna tarziu, cand copacii intra in repaus vegetativ. Indiferent de tipul livezii – pentru productie proprie sau vanzare – acesti doi pasi nu ar trebui sariti, deoarece contribuie la realizarea unor fructe gustoase si calitative.
Daca se executa taieri de primavara la pomii fructiferi, acestea nu ar trebui sa fie prea timpurii, deoarece pot duce la sensibilizarea copacilor la frig, putand, chiar, compromite productia.
Pot fi efectuate, totusi, si curatari in alte anotimpuri, precum taierea pomilor iarna, care se mai numeste taiere in uscat, si cea de vara, ce poarta denumirea de taiere in verde.
Cand se taie pomii iarna, actiunea are loc la sfarsitul anotimpului, dupa ce gerul nu isi mai face aparitia iar temperaturile sunt constant pozitive, desfasurandu-se spre sfarsitul lui februarie si inceputul lui martie.
Taierea copacilor vara se va efectua dupa ce fructele au fost deja culese, astfel incat pomii sa se bucure de lumina si aer. Perioada generala pentru majoritatea speciilor este intre lunile mai si pana la jumatatea lui august. Se mai numesc taieri in verde (la cais, visin, cires, etc.).
Cum se curata copacii – Tipuri de taiere
Pentru a invata cum se taie pomi fructiferi, e necesar sa cunosti motivul pentru care vei face acest pas, care este etapa de dezvoltare a culturii si ce nevoi are aceasta. Astfel, vom avea patru tipuri mari de taieri la pomi fructiferi, si anume cele de formare, cele de productie, cele de intinerire si cele de corectare. Acestea vor fi impartite pe multiple subcategorii, in functie de necesitati.
Taierile de formare
Toaletarea pomilor in aceasta maniera se realizeaza in primii cinci ani in urma plantarii si are rolul de a creste rezistenta copacului in fata intemperiilor si de a-i asigura o viata lunga. Corecteaza si formeaza coroana pentru a permite o perceptie buna a luminii si pentru a facilita stropirile. Exista multiple tipuri de taieri, dintre care amintim urmatoarele.
Coroana de tip piramida etajata este o forma de baza pentru taierile la mar, par, cires, gutui, prun, visin cu portaltoi de vigoare mijlocie si medie, descriindu-se printr-un trunchi de pana la un metru inaltime, cu o coroana formata dintr-un etaj unic si o inaltime totala a copacului de 3 metri.
Fusul tufa este specific pentru taieri la par si mar cu portaltoi de vigoare mijlocie, cu ramuri (in jur de 15) situate in jurul axului, la distante de 30 cm, cu pozitionare oblica.
Vasul ameliorat se foloseste pentru formarea coroanei la cais, trunchiul masurand 60 cm, iar inaltimea totala se ridica la 3 metri, coroana avand un etaj.
Fusul subtire foloseste un ac si cinci ramuri pozitionate la baza, prezentand cum se taie pomii fructiferi mai putin vigurosi, de tipul marului si parului.
Lepage sunt taieri de toamna la pomi fructiferi pentru soiuri mici de par si mar, cu o tulpina arcuita la doi metri pe directia randului, si o ramura dinspre varf arcuita in directia opusa cand se ridica la aproape 2 metri.
Gardul belgian se foloseste cand se curata pomii de tipul marului si parului cu vigoare mica, existand doua sarpante inclinate la un unghi de 45 de grade, cu dirijare in directia randurilor de copaci.
Palmeta etajata poate fi de doua feluri, cu brate oblice, unde axul va sustine in jur de 4 perechi de sarpante cu distantare de pana la 1 metru intre ele si inclinatie de pana la 60 de grade fata de linia verticala (e specifica in taierea parului, marului, visinului, caisului, prunului si gutuiului pe portaltoi de vigoare medie) sau cu brate orizontale, pentru sortimente de mar, par, gutui si visin de soi mijlociu, axul coroanei detinand pana la 4 perechi de sarpante la distante mai mici intre ele, de pana la 70 cm, orientarea fiind in directia randului si cu dirijare pe orizontala.
Taieri de productie
Se mai numesc si taieri de rodire, fiind folosite pentru obtinerea unei culturi bogate. Taiatul pomilor fructiferi primavara include astfel de curatari, dar si taierea pomilor toamna poate fi un candidat bun in acest sens. Pot fi de doua tipuri, de intretinere si fructificare.
Curatarea de intretinere se face anual, implicand inlaturarea crengilor uscate si lovite sau a celor de la baza, se scurteaza sarpantele si se indeparteaza acele crengi verticale.
Curatarea de fructificare se face prin taierea pomilor fructiferi toamna sau primavara, avand grija sa nu indepartezi crengile fertile, facandu-se diferit in functie de soiul cu care se lucreaza.
Taieri de intinerire/ regenerare
Sunt specifice in taierea merilor si a perilor, nefiind recomandate pentru piersic, cais sau nectarin. Se efectueaza dinspre varf spre baza, taindu-se segmente din crengile groase pentru a ameliora riscurile afectarii altor ramuri. Se elimina maximum o treime din ramuri, in special cele batrane, pentru a face loc celor tinere. Este esential ca ramurile vegetative sa fie de doua ori mai multe decat cele de rod.
Taieri de corectare
Taierea pomilor primavara sau toamna implica inlaturarea ramurilor fara muguri, a celor mult prea subtiri pentru a sustine roade si a celor care consuma resurse fara a produce nimic.
Tehnica taierii corecte
Sa tai ramurile intr-un mod care nu afecteaza copacul poate fi dificil. Este necesar ca ramurile sa fie indepartate direct din nodurile din care incep cand se tund pomii fructiferi, efectuandu-se o taiere deasupra mugurelui care e indreptat spre exterior, cu pozitionarea oblica a lamei. Pentru formarea corecta a coroanei se va folosi o scara.
Greseli in tunderea pomilor fructiferi
Tunderea pomilor fructiferi primavara sau toamna poate duce la un exces de zel, prin indepartarea unei cantitati prea mari de ramuri, putandu-se inlatura si scoarta ce pare lovita sau afectata (acest lucru nu ar trebui realizat, deoarece regenerarea sa este anevoioasa).
Cand si cum se taie pomii pot afecta productia caci, daca se efectueaza dupa inmugurire, pot fi taiati prea multi muguri roditori. Ranile care rezulta in urma curatarii trebuie tratate cu solutii speciale menite a impiedica infestarea cu daunatori, fiind necesara folosirea unor instrumente ascutite bine si dezinfectate inainte.
Un efect negativ in taierea pomilor il poate avea si toaletarea ineficienta, adica inlaturarea unui numar redus de crengi care vor atrage resursele nutritionale ce pot fi de folos rodului.
Specii pomicole
Curatarea merilor
Pentru meri si peri curatirea se face anual. Pentru taieri de pomi fructiferi in anul 3 vor fi luate in considerare formarea coroanei, ramurile de doi ani fiind scurtate, indepartandu-se si cele care incep sa se usuce. In anii cu rod bogat cum se curata merii influenteaza si productia, folosindu-se taierile de regenerare puternice.
Pot fi efectuate taieri in verde la mar pentru sporirea productiei si retusare, taindu-se, in special, ramurile care au rodit deja de cateva ori si nu cele tinere.
Taierea pomilor fructiferi – parul
Perii au o modalitate de intretinere similara, prin taierea pomilor eliminandu-se ramuri de doi ani sau mai vechi, cele departe de baza, cele care au avut rod si cele uscate, asa cum se curata pomii fructiferi in mod obisnuit. Nu se vor taia ramurile noi si de un an, pintenii, bursele, tepusele sau nuielusele, de pilda.
Taierea pomilor fructiferi – caisi
Daca te intereseaza cand se tunde caisul, afla ca aceasta lucrare se face, de obicei, in iulie, cand se vor rari lastarii, astfel incat sa se pastreze o distanta de 15 – 20 cm intre ei. Prin taierea caisului in verde se urmareste indepartarea ramurilor slabe, scurtandu-se cele viguroase, fara a indeparta ramurile buchet care vor fi eliminate dupa maximum doua recolte.
Taierile la cais in sezoane cu rod redus vor fi realizate din indepartarea ramurilor din coroana, iar in anii fara roade se va recurge la reducerea scheletului si a semischeletului. Taierea caisului batran si inlocuirea sa cu un puiet poate spori, in timp, productia.
Cum se tund pomii – ciresul si visinul
Taierile la cires si visin au loc pentru a rari ramurile de schelet, putandu-se scurta cu pana la 80 cm. Crengutele plete specifice anumitor soiuri se scurteaza putin in punctele de ramificare, unde se gasesc buchete cu muguri vegetativi. Se va realiza toaletarea pomilor fructiferi primavara sau in verde, dar niciodata iarna.
Taieri la prun
Formarea coroanei la prun se face prin rarire cand ramurile sunt mult prea dese. In functie de stilul de taiere realizat, se vor taia si ramuri batrane (peste 2 ani), si cele mijlocii sau lungi, stimuland, astfel, cresterea unora noi.
Taierea prunilor batrani si plantarea unor noi copaci in loc te vor scapa de diferite tratamente si vor spori rodul. Nu se va face taierea prunului in ce priveste crengutele scurte de rod, cele buchet sau buchetul ramificat. Ele se vor indeparta dupa cativa ani de productie, minimum 4.
Se poate realiza taierea prunilor in verde sau primavara.
Unelte necesare pentru taierea pomilor
In functie de cum se tund pomii fructiferi si de ce instrumente folosesti, poti avea rezultate mai bune sau mai slabe in livada. Printre lucrurile de care ai nevoie se afla foarfeca dezinfectata pentru taiat crengi, fierastraul de mana, manusile de gradina, o scara din aluminiu si ochelari de protectie pentru evitarea intrarii aschiilor in ochi.
Pentru mai multe informatii despre ce vor plantele, taierea pomilor, pentru curatarea si facilitarea unui rod bogat, ai la dispozitie mediul online unde se gasesc atat videoclipuri, cat si emisiuni intregi dedicate horticulturii, care pot fi de ajutor unui incepator.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
January 1, 2021 at 12:18 pm
Foarte folositoare aceste sfaturi.
Respuesta
January 3, 2021 at 7:33 am
Buna ziua,
Multumesc pentru mesaj!
Sper ca o sa gasiti tot aici si alte articole utile, din aceeasi sfera.
Toate cele bune!
Respuesta