Pentru a te bucura cat mai mult timp de ajutorul dat de catre un motor Honda in gospodarie, trebuie sa te ingrijesti de buna functionare si alimentare a acestuia. In ce consta aceasta grija vei afla parcurgand articolul nostru, in care am prezentat succint principalele reguli de utilizare a motorului, in conformitate cu specificatiile producatorului.
Nu toata lumea este dornica sa citeasca pe nerasuflate si integral instructiunile de utilizare care insotesc produsele achizitionate, mai ales cand nerabdarea de a folosi utilajul respectiv nu-ti da pace. Sau poate se intampla sa nu gasesti la timp sau sa nu ai la indemana manualul utilizatorului. Iti facem noi o avanpremiera cu privire la motorul Honda, dar nu uita, nimic nu poate inlocui informatia oferita de sursa primara.
Verifica inainte de orice instructiunile de utilizare
Inainte de punerea in functiune a motorului Honda, este neaparat necesar sa te familiarizezi cu structura si modul de functionare a acestuia. Cela mai detaliate si mai clare informatii sunt plasate, dupa cum este si firesc, de catre producatori in ambalajul masinii.
Asadar, prima operatiune pe care trebuie sa o intreprinzi este lectura atenta a manualului de utilizare, eventual langa dispozitiv, pentru a-ti insusi schemele de functionare. Ori de cate ori vei avea o nelamurire cu privire la functionarea sau oricare alt aspect legat de motor, e bine sa verifici mai intai cartea tehnica. Cine stie, poate solutia se gaseste in cele cateva pagini pe care le vei rasfoi.
Inainte de a porni motorul
Nu se recomanda punerea in functiune a motorului inainte de a fi verificat principalele componente si de a indeplini anumite masuri de siguranta. In primul rand, asigura-te ca poti identifica elementele constitutive ale motorului in mod corect si ca stii cum sa pornesti sau sa opresti dispozitivul.
Ai grija ca motorul sa nu se afle lipit de pereti sau de alte obiecte care s-ar putea inflama. Copiii si animalele de companie, de asemenea, este recomandat sa fie plasati departe de componentele care vor dezvolta o temperatura foarte ridicata.
Verifica nivelul uleiului de motor, completandu-l, daca este necesar, cu o anumita cantitate cat sa nu depaseasca nivelul superior admis. De asemenea, verifica starea filtrului de aer si gradul de uzura si de curatenie al acestuia.
Alimentarea
Nu se alimenteaza niciodata motorul aflat in functiune. Operatiunea nu trebuie desfasurata intr-un mediu inchis, in care s-ar putea emana vaporii de combustibil, extrem de inflamabil. De asemenea, pastreaza distanta fata de surse de caldura, de foc sau de scantei.
Utilizeaza doar combustibil conform cu specificatiile produsului, pentru a evita deterioarea motorului, pierderea garantiei si, nu in ultimul rand, reducerea riscului de accidente.
Urmareste ca nivelul benzinei de rezervor sa se pastreze sub nivelul maxim admis, verifica etanseizarea recipientului si ca nu cumva sa se fi varsat combustibil in apropierea masinii. Daca da, trebuie sa stergi foarte bine si sa astepti disiparea vaporilor. Abia apoi poti porni motorul.
Activarea dispozitivului
Dupa ce te-ai asigurat ca totul a mers ca uns, poti purcede la actiunea propriu-zisa. Deschide circuitul de benzina, actioneaza socul (doar daca temperatura motorului sau a aerului nu este prea ridicata), elibereaza frana si apoi trage de sfoara starterului mai intai lejer, apoi scurt.
Ai reusit! Acum nu-ti ramane decat sa stabilesti viteza motorului. Ai de ales intre doua variante: Slow-Fast (Incet-Repede). Utilizarea utilajului la peste 1839 m altitudine sau prea jos necesita anumite modificari operate la nivelul carburatorului, pentru o functionare la parametri optimi.
Oprirea motorului
Incetineste turatia, cupleaza frana sau opreste acceleratia, opreste alimentarea. Felicitari! Ai reusit sa pui in functiune in siguranta motorul Honda. De vreme ce ai invatat sa-l folosesti, trebuie sa afli si cum se intretine un motocultor cu motor Honda.
Intretinerea
Ca orice motor, cel Honda trebuie supus unor verificari periodice, fie la un anumit interval de timp, fie dupa un numar de ore de functionare. Revizia trebuie efectuata de un operator calificat si certficat de companie, altfel risti deteriorarea, uneori ireversibila, a dispozitivului.
Schimbul de ulei se realizeaza periodic, atunci cand motorul este cald, pentru a asigura scurgerea eficienta a lichidului. Inlocuirea se face respectand regulile ecologice de colectare a uleiului rezidual si regulile cu privire la tipul uleiului nou.
Curatarea filtrului de aer se va face tot periodic sau la nevoie, atunci cand acumuleaza inainte de vreme o cantitate mare de impuritati. Se demonteaza cu atentie si se curata filtrul, apoi se ataseaza la foc.
Verificarea franei poate duce, in cazul in care constatati o subtiere sub 3mm, la inlocuire a placutei. Bujia poate fi, la randul ei, curatata si locuita la nevoie, dar doar cu tipul specificat in cartea tehnica a produsului.
Transportul si depozitarea
In cazul in care utilajul nu va fi folosit o perioada mai indelungata, el trebuie adapostit corespunzator. De ce sa lasi prada intemperiilor si altor pericole o masina scumpa si valoroasa?
Daca necesita transportare, opreste motorul si alimentarea, asigura-te ca nu sunt posibile scurgeri de combustibil sau de ulei. Verifica hambarul sau spatiul in care urmeaza sa plasezi motorul pentru a nu il expune umezelii si prafului.
Evacueaza combustibilul, schimba uleiul si inchide supapele. Unge partile corozive, acopera motorul si depoziteaza-l pe o suprafata plana, lipsita, daca se poate, de praf.
Defectiunile
Daca se intampla ca motorul tau sa nu functioneze in parametri optimi, nu este cazul sa intri in panica. Este suparator, este adevarat, ca astfel de neplaceri sa iti intarzie lucrarile propuse, dar rabdarea este o virtute.
Verifica mai intai cu atentie toate elementele componente, pentru a putea identifica, prin eliminare, posibilele defectiuni. Poate ai uitat sa alimentezi, sau sa pornesti circuitul de combustibil. Poate frana nu a fost eliberata, sau acceleratia nu este in pozitia corecta. Daca nici una dintre acestea nu va oferi solutia problemei, trebuie sa mai faci o incercare: bujiile.
Scoate fisa piesei, curata locul, indeparteaza bujia, apoi fa testul scanteii. Conecteaza electrodul lateral la dispozitiv, asigurandu-i impamantarea in acelasi timp. Incearca sa pornesti motorul, urmarind daca se produce scanteie. Daca nu, atunci problema este de la bujie si trebuie inlocuita. Daca da, atunci singura solutie viabila este sa apelezi cat mai repede la un specialist acreditat de Honda, care sa realizeze o diagnoza corecta si un “tratament” adecvat.