Amenajarea gradinii nu trebuie sa fie un proiect costisitor, daca iti folosesti imaginatia si priceperea. Afla din acest articol cum poti crea obiecte ornamentale ingenioase si frumoase, apeland la materiale pe care le ai deja in gospodarie.
Vrei sa schimbi cumva imaginea gradinii, dar nu esti pregatit sa investesti prea mult in acest proiect sau esti pur si simplu fascinat de ideea de a recicla obiecte vechi de prin casa? Iti propunem cateva variante de ornamente cu rol decorativ si practic, pe care le poti realiza singur, cu costuri reduse si efect maxim.
Scaunul suport de flori
Daca te numeri printre cei care mai au inca prin debara, magazie sau garaj unul sau mai multe scaune vechi din lemn, cu sezutul umflat si scorojit, norocul iti surade. Il poti transforma usor intr-un suport fain pentru flori. Foloseste un cleste pentru a indeparta complet materialul care formeaza sezutul, avand grija sa pastrei cadrul intact. Verifica integritatea structurii si intareste picioarele sau spatarul, daca observi ca cuiele sunt slabite sau ruginite.
Curata lemnul, daca este murdar, rascheteaza daca are denivelari si da cu lac pentru a proteja impotriva umiditatii si factorilor de mediu. Lasa-l in culoarea sa naturala sau foloseste o vopsea intr-o culoare potrivita cu decorul pe care vrei sa il definesti.
Pentru a monta ghiveciul, creeaza un sistem de sustinere improvizat, fixand o galeata din tabla in interiorul cadrului. Alege un model suficient de mare pentru a se putea sprijini pe marginile din lemn, apoi introdu ghiveciul in interior. O alta varianta este sa prinzi o bucata de sac de cadrul din lemn, lasand-o sa atarne in jos pana la jumatatea picioarelor sau inaltimea de care ai nevoie pentru ca ghiveciul sa stea perfect.
Ghiveci improvizat
Vrei sa decorezi o margine de terasa sau o zona din gradina cu ghivece, dar cauti ceva mai diferit decat optiunile standard disponibile in magazine? Poti improviza din elemente pe care le ai prin casa si nu le mai folosesti.
Prima optiune este sa utilizezi cutiile de lapte. Structura lor permite mentinerea lichidului in interior fara probleme, rezistand bine in timp. Pentru ca aspectul nu este totusi unul extraordinar, iti recomandam sa decorezi exteriorul folosind sfoara, fasii de material textil sau bucati de tapet. Poti taia cutia pe verticala, pastrand orientarea sa initiala, daca ai nevoie de un ghiveci inalt, pentru o planta care isi trimite radacinile adanc in sol, sau pe orizontala, daca vrei sa dispui de suprafata mai mare de cultivare.
A doua varianta este apelarea la un ceainic vechi, pe care nu il mai folosesti din diferite motive. Nu conteaza cat de mare sau mic este si ce forma are. Alege o planta pe masura si amplaseaza-l in gradina, astfel incat sa te ajute sa creezi imaginea dorita.
La fel de simplu este si sa folosesti cizme de cauciuc desperecheate, sau care au ramas mici si nu mai sunt purtate. Aceste obiecte de incaltaminte sunt ideale pentru tipurile de plante care au nevoie de spatiu mult in adancime.
In toate cele trei cazuri, pentru ca este vorba despre un ghiveci fara orificiu de eliminare a surplusului de apa, iti recomandam sa pui pe fundul recipientului mai intai un strat de pietre si apoi pamant, pentru a preveni putrezirea radacinilor si a asigura drenajul cu ajutorul lor.
Flori in colivie
Este drept ca nu oricine are la dispozitie o colivie veche pentru pasari. Poti cauta insa un astfel de obiect in magazinele de vechituri si nu este nevoie sa o reconditionezi prea mult. Tot ce trebuie sa faci este sa cureti rugina de pe gratii, sa dai cu vopsea si sa igienizezi interiorul. Poti apoi acoperi suprafata cu un strat de pamant, in care sa plantezi flori care nu au nevoie de foarte mult sol pentru a creste frumos. Agata colivia oriunde doresti sa adaugi putina culoare si vitalitate.
Roaba cu plante
Privita dintr-un alt punct de vedere, o roaba veche poate fi considerata cu usurinta un ghiveci supradimensionat, in care poti pune cu usurinta suficient pamant pentru plante multe si mici sau mai putine si mai mari. O poti in acelasi timp folosi doar ca suport pentru ghivece, pentru a crea o acumulare de flori multicolore si frunze.
Sunt la fel de bune si roabele metalice si cele din plastic. Pentru un efect discret si o integrare armonioasa in peisaj, o poti vopsi in verde si inconjura cu alte ghivece de flori.
Cutii de conserve colorate
Cutiile de conserve se numara printre cele mai populare resurse folosite de cei care prefera sa isi creeze singuri diverse obiecte decorative. Acestea pot fi vopsite in culori energice – pentru decoruri moderne, acoperite cu straturi succesive de sfoara – pentru cadre mai traditionale sau rustice, ori cu material textil sau autocolant care imita diverse texturi.
In gradina le poti folosi pe post de ghivece, caz in care iti recomandam sa faci doua sau trei gauri in partea inferioara pentru a permite surplusului de apa sa se scurga, prevenind putrezirea radacinilor. Le mai poti de asemenea utiliza pentru a organiza diverse materiale pentru gradina (clesti de taiat coada la trandafiri, manusile de gradinarit etc.), cu rol de suport.
Gard ornamental din piatra, sarma si lemn
Ai cativa catei nazdravani care nu inteleg ca nu trebuie sa calce pe straturile abia insamantate sau cu plante mici? Poti crea un gardut suficient de inalt pentru a-i tine la distanta, folosind piatra, lemne si plasa din sarma.
Creeaza stalpi de sustinere din busteni lati de 15 – 20cm si infinge-i in pamant suficient de mult incat sa fie stabili. Leaga plasa din sarma de o parte si de alta a stalpilor, asigurandu-te ca sta bine intinsa si apoi umple locul creat in mijloc cu pietre mari de rau, astfel incat sa obtii o suprafata suficient de compacta incat sa arate bine si sa tina micile animale de casa in afara straturilor cu flori.
Poti folosi aceeasi metoda si atunci cand doresti doar sa adaugi putin volum unui spatiu verde alcatuit din plante de inaltime redusa.