Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Feteasca Neagra, Tamaioasa romaneasca – sunt doar cateva dintre soiurile de struguri din care se obtin vinuri parfumate, cu buchet unic. Afla din acest ghid ce vinuri ai trecut cu vederea pana acum si pe care este neaparat nevoie sa le incerci.
Daca faci o lista cu acele soiuri de struguri pe care le cunosti, iti vei da seama cat de putine stii din cele aproximativ 5000 cultivate in intreaga lume. Mai interesant este faptul ca toate provin din doua mari familii: VitisVinifera, raspandita la noi, pe continentul european, si Vitis Labrusca, pe care il gasesti in produsele de origine americana si canadiana. Afla din acest articol care sunt cele mai bune soiuri de vita de vie, ce se ascunde in sticlele de vin produse pe baza lor, cateva soiuri de struguri de masa pe care merita sa le gusti si alte cateva informatii interesante despre struguri.
Top 3 soiuri de struguri de vin alb
Desi exista si alte tipuri de vita de vie la care poti apela pentru a obtine un vin alb de calitate, cele mai populare soiuri de struguri albi, recomandate pentru aceasta categorie sunt:
– Chardonnay – incrucisare intre Pinot Blanc si Gouais Blanc, soiul Chardonnay se cultiva preponderent in Franta. In Romania ofera cele mai bune rezultate pe solul din dealurile Munteniei si Olteniei, dar se cultiva si pe podgoriile din Dobrogea, Transilvania si Moldova, Murfatlar fiind una dintre cele mai mari podgorii din Romania unde il poti gasi. Este unul dintre cele trei soiuri pe care legislatia franceza la accepta pentru productia de sampanie.
– Riesling de Rin – diferit de Rieslingul Italian, este considerat unul dintre mai ofertante si elegante soiuri de struguri pentru vin alb. Rareori puse la maturare in lemn de stejar, vinurile obtinute din acest soi impart topul 3 al calitatii cu Chardonnay si Sauvignon Blanc, desi ca popularitate si suprafete cultivate ocupa doar locul 20.
– Sauvignon Blanc – cele mai mari podgorii cu acest soi sunt in Franta, Italia, Africa de Sud, Noua Zeelanda si SUA, iar in Romania strugurele Sauvignon Blanc este cultivat in 41 de centre viticole Vinul obtinut. Vinul are culoarea galben-canar, cu reflexe verzui, gust aromat, care duce cu gandul la floarea de vita de vie si la iasomie, iar daca nu este consumat in primii doi ani si lasat sa se invecheasca, capata tonuri placute de pepene galben.
Top 3 soiuri de vita de vie pentru vin rosu
Culoarea vinului rosu este data de pigmentul (antocianina) din pielita boabelor de strugure. Asa se face ca din strugurii rosii sau negri se obtin atat vinuri rosii, cat si roze sau chiar albe, in functie de timpul de expunere a pulpei la prezenta pielitei in timpul fermentarii. Soiurile de struguri folosite pentru a obtine aceasta categorie de vinuri sunt foarte numeroase, insa cateva s-au evidentia in mod special prin calitate si popularitate.
– Cabernet Sauvignon – incrucisare intre Cabernet Franc si Sauvignon Blanc, cu o istorie care merge pana in secolul XVII-lea, Cabernet Sauvignon este un soi de struguri negri cultivat cel mai mult in zona Bordeaux din Franta si in California. Vinurile obtinute au aciditate ridicata, gust puternic si o nuanta de rosu-purpuriu ce atesta cantitatea mare de antioxidanti specifica acestor struguri. In functie de preferinte, sub numele de Cabernet Sauvignon poti alege un vin rosu dulce, sec sau demisec.
– Merlot – cultivat frecvent in Franta, Italia, Chile si Africa de Sud, acest soi de struguri negri iti ofera o varietate de vinuri recunoscute prin aciditatea mai redusa, note complexe de prune, fructe de padure si o aroma subtila de vanilie. Iti recomandam un vin Merlot daca preferi o bautura catifelata, cu un continut mai redus de tanini.
– Pinot Noir – avand bobul cu pielita subtire, Pinot Noir este unul dintre cele mai greu de cultivat soiuri de struguri pentru vin, mare parte din recolta pierzandu-se din cauza acestui punct vulnerabil. Este un vin bun, delicat, foarte cautat, cu note matasoase, fine, care imbina urme de zmeura si capsune, care poate fi cadoul perfect atat pentru domni, cat si pentru doamne.
Top 3 soiuri de struguri romanesti
Desi multe tipuri de vin, din ceea ce vedem in rafturile magazinelor ,sunt obtinute din struguri de origine straina, Romania are propriile ei vedete la acest capitol. Iata care sunt trei dintre cele mai apreciate tipuri de struguri care dau vinuri romanesti de calitate:
– Feteasca Neagra – cultivat in special in partea de est Munteniei si in sudul Moldovei, soiul Feteasca Neagra produce tipuri de vinuri cu o concentratie ridicata de alcool. Din aceasta varietate se produc atat vinuri rosii, cat si roze. Tonurile care definesc vinurile de Feteasca Neagra includ note fructate de prune, mere sau visine negre, nuante de piper, vanilie, scortisoara si ienibahar. Daca vrei sa servesti la o masa eleganta cea mai buna Feteasca Neagra iti recomandam Apogeum de Tohani, 2014, Selene de la Cramele Recas, productia din 2015, sau Ingerii din Micul Paris de la Cramele Basilescu, recolta din 2013.
– Tamaioasa Romaneasca – unul dintre numele dupa care trebuie sa te uiti daca doresti un vin dulce, de soi romanesc. Cu o vechime de peste 2000 ani, acest tip de struguri se cultiva in toate regiunile tarii, insa cele mai bune vinuri de tamaioasa se obtin la podgoriile Dealu Mare, Dragasani si in zona Moldovei. Este unul dintre soiurile romanesti cu cel mai ridicat nivel de zahar, ce poate ajunge pana la 300g/l, in anii cu toamne lungi, si produce vinuri aromate, cu continut ridicat de alcool.
– Grasa de Cotnari – la categoria soiuri de struguri si caracteristicile lor iti putem spune ca Grasa de Cotnari este o varietate dulce, a carei concentratie de zahar concureaza usor nivelul Tamaioasei Romanesti. Bobul este oval, cu pielita subtire, culoare galben-vierzui, iar vinurile seci obtinute te intampina cu note de caisa, piersica si mere, in timp ce variantele dulci te duc cu gandul la miez de nuca verde, miere de albine, migdale si stafide.
Top 3 struguri pentru culturi de gradina
Vita de vie poate fi cultivata chiar si in gradinile de mici dimensiuni, pentru consum personal, strugurii reprezentand un fruct apreciat, aromat si hranitor pentru lunile de toamna. Principala problema care apare atunci cand cultivarea vitei de vie nu este principala activitate a gospodariei este insa informarea mai deficitara cu privire la tratamentele care trebuie facute si un risc mai mare de pierdere a recoltei din cauza bolilor si daunatorilor. Iata de ce, pe langa un atomizor de calitate pe care este bine sa il ai pe langa casa, indiferent de culturile din gradina, este bine si sa ai grija ce soiuri de struguri cultivi.
– Timur – este un soi de origine ruseasca, cu recoltare timpurie si putine pretentii la conditiile de mediu si sol. Tufele de Timur rezista la ingheturi de pana la -25oC si sunt foarte rar afectate de putregaiul gri. Un ciorchine copt poate cantari pana la 600g, are forma conica, iar densitatea sa este medie, ceea ce inseamna ca boabele se culeg usor. Boabele sunt alungite, cu varf ascutit si pot ajunge pana la 3cm lungime, avand culoare alb-vierzuie, ce devine galben-auriu la coacere. Pulpa este bogata in zaharuri, cu gust echilibrat si aroma usoara de muscat.
– Elegant – tot din Rusia vine si soiul Elegant, rezistent la infectarile cu mana si cu botrytis, care se dezvolta bine pe majoritatea tipurilor de sol. Vorbim si in acest caz de ciorchini bogati, cu greutatea de pana la 400g, cu forma aproape cilindrica, cu boabe crocante, un continut in zaharuri de pana la 22% la maturitate si pielita subtire, care nu afecteaza rezistenta, facandu-i insa mai placuti la consum.
– Gourmet – este un soi hibrid rezistent la inghet si la majoritatea bolilor care afecteaza vita de vie, si care ofera un randament foarte bun. Boabele au culoarea roz la maturare, cu forma ovala, densitate placuta a pulpei, un ton interesant de muscat si un gust placut care ii recomanda pentru desert. Un singur ciorchine cantareste intre 500 si 1300g.
Top 3 soiuri de struguri de masa
Din pacate, la capitolul struguri de masa, tara noastra nu se prezinta foarte bine, atentia producatorilor, fiind mai curand orientata catre vita de vie cultivata pentru vin. Vei gasi asadar pe piata, din plin, si soiuri de import. Iata care sunt cele mai gustoase soiuri pe care le poti pune pe masa.
– Victoria – omologat in anul 1978, Victoria este unui soi obtinut prin incrucisarea dintre Cardinal si Afuz Ali, obtinut la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viti-Vinicola din Dragasani. Se cultiva astazi in intreaga lume, datorita rezistentei foarte bune la ger si la transport. Este, de asemenea, un soi timpuriu, cu boabe mari, ovale, pulpa semicrocanta si pielita groasa, care se poate insa manca usor, si reprezinta una dintre cele mai bune optiuni pe care le ai la dispozitie daca vrei sa cumperi sau sa cultivi struguri de masa aromati.
– Cardinal – iti recomandam acest soi daca preferi aroma tamaioasa. Cardinal este originar din California, cu raspandire in Italia, Franta, Bulgaria si Romania, deci il poti achizitiona si de la producatori autohtoni. Are boabele mari, sferice, usor turtite, suculente, carnoase, cu cate patru seminte in interior si pielita crocanta. Sunt struguri negri, cu coacere timpurie, pe care ii poti gasi in piete de la inceputul lui august, cu ciorchini mari si o usoara aroma de muscat.
– Regina viilor – pentru cei care prefera sa obtina beneficii din struguri albi (in special protectie pentru sistemul nervos), recomandam ca optiune soiul Regina viilor, cu boabe carnoase, zemoase, de dimensiuni mari, de culoare alb-galbuie, care da usor in aramiu pe partea care a fost expusa mai mult la razele soarelui si coaja subtire, usor de mancat. La fel ca si Cardinal, si Regina viilor este un soi timpuriu, pregatit de consum in luna august.
Top 3 vinuri scumpe pe care sa le incerci macar o data
Toti cei care stiu cate ceva despre vinuri stiu si ca daca vrei sa te bucuri de cel mai bun vin romanesc sau strain, trebuie sa scoti ceva mai multi bani din buzunar. Incepand cu soiul de struguri si solul in care creste vita de vie si pana la procesul de fabricatie si caracteristicile meteo din anul de cultura, calitatea deosebita a acestor vinuri combina perfect norocul, arta si stiinta. Printre cele mai bune si mai scumpe tipuri de vinuri pe care iti recomandam sa le incerci se numara:
– Chablis – este un vin frantuzesc, alb, obtinut doar din struguri Chardonnay, cu arome citrice, pere, flori albe, cu tonuri sarate si usor minerale. Nivelul ridicat de aciditate si aroma usor sarata fac din vinurile Chablis raspunsul ideal la intrebarea “Ce vin merge la peste?”, fiind una dintre cele mai bune variante pentru sushi si alte preparate din peste crud.
– Brunello di Montalcino – produs doar din struguri Sangiovese, in regiunea Toscana, acest vin poate fi comercializat doar la cinci ani dupa sezonul in care au fost recoltati strugurii, pentru a ajunge la gustul care il reprezinta. Aroma imbina echilibrat nuante de vanilie, fructe de padure si condimente, iar culoarea este un rosu-rubiniu intens, dat de concentratia ridicata de resveratrol.
– Amarone della Valpolicella – va fi pe placul celor care indragesc vinurile rosii, seci. Dupa cum indica si numele, este un vin italian, produs dintr-un amestec de struguri, printre care amintim soiurile Rondinella si Corvina. Are o tarie de 15% si poate fi pus la vanzare doar la cinci ani dupa anul de culegere a strugurilor.
La un nivel ceva mai inalt, pe care putini si-l pot permite, iti putem spune ca cel mai scump vin din lume, pana acum, este Taste of Diamonds 2013 vandul cu 2.7 milioane de dolari, sampanie obtinuta dintr-un mix de Pinot Noir, Grand Cru Chardonnay si Pinot Meunier. Pe locul doi se afla Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992, vin vandut cu 500.000 dolari in scop caritabil, care a incantat papilele gustative ale norocosului cumparator cu un buchet unic de lemn dulce, ciocolata neagra, coacaze, mure si vanilie, intr-un format natural, nefiltrat si nerafinat.
Top 3 vinuri de colectie
Daca vrei sa cumperi un vin de colectie pe care sa il deschizi la o ocazie deosebita sau pe care sa il faci cadou, iata care sunt trei dintre revelatiile anului 2024, la concursul mondial de vinuri fine de la Bruzelles:
– Occhio di Pernice Riserva 2012 – un vin dulce, produs in Italia
– Cuvée Noémie 2016 – vin rosu, produs in Franta
– Palarea 2017 – vin organic, produs in Spania
Top 3 soiuri de vita de vie hibrid
Soiurile hibride au fost concepute pentru a reface cultura zonelor afectate de filoxera care a afecta intreaga Europa in secolul XIX. Primele soiuri hibride ajunse pe sol european au fost de origine americana: Isabelle – capsunica rosie, Othello – fraga neagra, Lidia – capsunica roz, Herbemont, Concord. Cele mai populare soiuri hibride din Romania, in ziua de astazi, sunt insa:
– Noah, cunoscut si sub denumirea de struguri nohan, capusnica sau fraga alba
– Terass 20 cunoscut sub numele de Tirasa sau Terasa
– Zaibar
Cele trei sunt considerate uneori, eronat, ca fiind specii indigene, datorita popularitatii pe solurile romanesti. Insa din punct de vedere tehnic, clasificarea vinurilor obtinute din acesti struguri indica produsele obtinute ca fiind din vita de vie hibrida de import.
Lasa un comentariu
0 Comentariu