Top 15 soiuri de mere

Am modificat articolul ultima data pe: 09.02.25

 

Ionatan, Iodared, Florina, Mutsu, Topaz, Granny Smith – sunt doar o parte dintre soiurile de mere pe care le gasesti in pietele si magazinele din Romania si pe care le poti cultiva in propria gradina. Afla din acest articol care sunt cele mai bune fructe si cei mai rezistenti copaci si alege acele varietati pe care le vei consuma cu placere.

 

Datorita compozitie bogate in vitamine si minerale necesare organismului, dar si gustului placut si rezistentei bune in timp, chiar si in forma lor naturala, fara conservare, merele se numara printre cele mai apreciate fructe pe care le poti pune pe masa. Originare din Asia si Europa de Est, merele sunt disponibile intr-o varietate de soiuri, dulci si acrisoare, galbene, verzi si rosii, cu pulpa mai moale sau mai dura si rezistenta diferita in timp. Cum stii ce soiuri de mar este mai bine sa ai in gradina sau sa cumperi pentru iarna? Afla din randurile de mai jos.

 

Ionatan

Putini romani stiu ca atunci cand aleg din piata un mar ionatan se bucura de un fruct care nu se mai obtine nicaieri in Europa. Il gasesti in galantare dupa data de 25 septembrie, cand incepe perioada culesului, si il poti pastra in conditii foarte bune timp de 6 luni de zile.

 – Aspect: marime medie (aprox. 170g), coaja de culoare galben-aurie, acoperita partial sau integral in rosu, forma tronconica, pulpa alba;

 – Gust: este un mar dulce, cu o usoara aciditate si aroma intensa;

 – Variante: Ionared si Ionathan 26 – coaja se coloreaza intr-un rosu mai intens.

Idared

Idaredul se remarca printr-o capacitate foarte buna de productie, mai putin afectata de conditiile climatice fata de alte soiuri de meri populari in Romania. Il vei gasi in piete incepand cu luna octombrie si poate fi pastrat si consumat din noiembrie pana catre finalul primaverii, in lunile aprilie-mai. Pentru ca are un continut mai redus de zaharuri, persoanele afectate de diabet pot include mere idared in dieta.

 – Aspect: marime medie, fruct sferic, usor turtit, cu pulpa alba si coaja galbena, care la maturitate il transforma intr-un mar rosu aprins, zmeuriu, traversat de dungi late, mai intense la culoare, destul de usor de observat;

 – Gust: recunosti un mar idared prin gustul dulce, usor acidulat, fin, puternic aromat.

 

Florina

Soi de baza in Romania, marul Florina a fost adus din Franta si plantat pentru prima data la noi in anul 1977. Pentru ca este foarte productiv, foarte rezistent la rapan si fainare, te vei bucura de mere Florina in gradina chiar si atunci cand alte soiuri mai sensibile sunt afectate de boli. In plus, este putin pretentios cand vine vorba de sol. Se culege in octombrie si rezista bine pana in lunile martie- aprilie.

 – Aspect: dimensiune medie spre mare (150 – 200g), cu forma tronconica, cu cinci coaste, coaja de culoare rosu purpuriu, cu puncte albe, similare unor pistrui, si o pulbere alba fina. Pulpa este alba;

 – Gust: nivel mediu de dulceata, slab acidulat. Pulpa suculenta poate deveni fainoasa prin supracoacere.

Generos

Fidel numelui, un mar Generos iti ofera mult si iti cere putin. Este unul dintre cele mai putin pretentioase soiuri cand vine vorba despre ingrijire, pentru ca rezista bine la boli si daunatori, necesitand un minim de tratamente.

 – Aspect: fruct mediu (160 – 180g), cu forma sferica, usor turtit si adesea asimetric, cu pielita neteda, acoperita cu un strat subtire de pulbere (pruina). Culoarea variaza de la verde-galbui si pana la rosu, in functie de cat de mult a fost expus la soare fructul, iar pulpa este galbena;

 – Gust: placut, usor acidulat, aromat.

 

Topaz

Obtinut prin incrucisarea dintre Vanda si Rubin, soiul de mar Topaz este unul de toamna, cu rezistenta buna la fainare, rapan si bacterii, care nu are nevoie de tratamente frecvente si ofera productivitate foarte buna. Fructele se recolteaza incepand cu finalul lui septembrie si pana la sfarsitul lui octombrie.

 – Aspect: pielita neteda, de culoare galben-portocaliu, cu nuante roz-rosiatice pe partea care este expusa mai mult la razele soarelui. Pulpa este crem-galbuie, fructele au  marime medie si sunt sferice, largi, turtite;

 – Gust: dulce-acrisor.

 

Granny Smith

Soiul de mar Granny Smith este unul australian, cu o istorie de peste 150 de ani. Este usor de cultivat, facand parte dintre soiurile nepretentioase si rezistente, care nu necesita nici caracteristici speciale ale solului, nici prea multe tratamente. Ofera mere de calitate foarte buna, in special in anii cu toamne calduroase si prelungite, face parte dintre variantele de soiuri de mere de iarna, iar fructele pot fi pastrate timp de 8 – 10 luni.

 – Aspect: pulpa alb-verzuie, pielita verde, groasa, cu puncte albe – caracteristica specifica acestui soi;

 – Gust si textura: pulpa usor acidulata, dulce, crocanta.

 

Golden

Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de mar galben, Golden Delicious este un pom care creste ceva mai lent, insa ofera o productivitate foarte buna. Se poate cultiva in toate zonele Romaniei, si la deal si la ses, iar fructele se folosesc pentru compot, gem, marmelada, suc, cidru otet etc.

 – Aspect: pulpa galbuie, cu textura crocanta, fructe medii (140 – 180g) , cu coaja galben-verzuie, care devine aurie la maturitate, acoperita cu puncte ruginii;

 – Gust: soiul de mar Golden are gust dulce, pronuntat, cu aciditate redusa.

Renet

Merele Renet sunt originare din Franta si au fost aduse in culturile din Romania in secolul XVIII. Copacul are ramuri de tip tepusa si este un soi de iarna, cu coacere in primele saptamani ale lunii octombrie. Poti mentine fara probleme in casa mere Renet pentru o perioada de pana la 3 luni, iar in spatii cu atmosfera controlata aceste fructe rezista bine pana la 6 – 8 luni.

 – Aspect: mere mari si foarte mari (peste 230g), cu coaja aspra, groasa, de culoare verde-murdar, care in perioada de depozitare trece in galben-verzui, cu pete mari de rugina si pulpa alb-galbuie;

 – Gust si textura: aroma discreta, pulpa acidulata, cu nivel mediu de suculenta, cu trecere in fainos in caz de supracoacere.

 

Mutsu

Daca esti de parere ca cele mai bune soiuri de mere sunt cele de dimensiuni mari, te vei indragosti la prima intalnire cu un mar Mutsu. Numit si marul urias, Mutsu este obtinut din Golden Delicious si Indo, este originar din Japonia si fructifica pe nuieluse si tepuse. Este un soi de iarna, de care te vei putea bucura incepand de la final de octombrie si rezista pana la 8 luni in conditii de atmosfera controlata.

 – Aspect: fructul are diametrul de peste 9cm, cu o greutate care depaseste frecvent 250g, forma cilindrica, alungita, coaja galben-verzuie, cu puncte mari de rugina, si pulpa galbuie;

 – Gust si textura: gustul este dulce, aciditatea echilibrata, iar aroma se intensifica in anii secetosi.

 

Starkrimson sau Bot de iepure

Cunoscut popular sub numele de Bot de iepure, soiul Starkrimson este unul ceva mai pretentios din punctul de vedere al temperaturii si ingrijirii, fiind mai putin rezistent la rapan. Este insa foarte putin afectat de fainare si temperaturile negative, este un soi precoce si rodeste pe ramuri scurte. Vei culege deci destul de usor un mar din copac atunci cand iti este pofta. Un alt avantaj al soiului de mar Starkrimson este rezistenta buna la transport. Il mai gasesti si sub denumirea de mar Starkinson.

 – Aspect: fructe mari, de pana la 225g, cu profil tronconic, trunchiat, coaja de un rosu intens pe care poti observa puncte galbene si pulpa alb-galbuie;

 – Gust si textura: marul Starkrimson este dulce, cu aciditate redusa si aroma placuta.

Ionagold

Este un soi viguros, cu arbori formati din ramuri cu deschideri largi, ale carui fructe se matureaza la finalul lunii septembrie si inceputul lui octombrie. Perioada de depozitare optima este de 8 pana la 10 luni de la culegere, in conditii speciale de umiditate si temperatura.

 – Aspect: forma unui mar Ionagold este ovosferica, coaja este galben-verzui, acoperita incomplet intr-o nuanta intensa de rosu, iar pulpa are culoare galben-deschis. Sunt mere mari, de aproximativ 225g;

 – Gust si textura: in cadrul acestui soi, despre mere se poate spune ca au un gust foarte bine echilibrat, cu dulceata pregnanta, putina aciditate si o aroma usoara si placuta, pulpa fiind suculenta si crocanta.

 

Prima

Cunoscut pentru rezistenta sa genetica la rapanul marului, Prima a fost inclus printre cele cultivate soiuri de mere la noi in tara in anul 1970, fiind originar din America. Este un soi de toamna, cu coacere la finalul lui august si inceputul lui septembrie, cu durata ceva mai redusa de pastrare: doar 3 – 4 saptamani in spatii care nu beneficiaza de conditii speciale.

 – Aspect: soiul de mar Prima este unul de marime mijlocie si mare (150 – 230g), cu coaja verde-galbui, acoperita in proportie de 50 pana la 90% cu rosu inchis, si pulpa alba care poate varia inspre crem sau galben-pal;

 – Gust si textura: gustul este unul echilibrat, cu dulceata si aciditate moderata si aroma intensa, iar pulpa este suculenta si crocanta.

 

Aromat de vara

Parte din categoria soiurilor de mere de vara, aceasta varietate formeaza copaci cu coroana larga, piramidala, ofera productivitate ridicata, rezistenta buna la ger si seceta, dar o vulnerabilitate mai mare fainare si rapan. Este gata de culegere la inceputul lunii august.

 – Aspect: fruct de marime medie (120 -150g), cu forma sferica, turtita, pielita verde-galbui, lucioasa, acoperita in cea mai mare parte de un rosu aprins. Pulpa are culoare alb-galbuie;

 – Gust si textura: se remarca dintre alte soiuri de mere de vara, prin gustul placut, dulce acrisor, care il recomanda pentru servire la masa.

Redlove

Lansat in anul 2010, Redlove este unul dintre soiurile pe care ti le recomandam daca vrei sa cultivi un pom care sa dea mere cu pulpa rosie. Culoarea rosie vine impreuna cu o cantitate mai mare cu 30 pana la 40% de antioxidanti, fata de soiurile clasice de mere cu pulpa alba sau galbena.

 – Soiuri de pomi fructiferi Redlove: Calypso, Odysso, Era, Circle, Pink Pearl

 – Gust: depinde in functie de varietatea selectata, de exemplu, Eva are un gust dulce; picant, in timp de Pink Pearl se duce spre cel al fructelor de padure.

 

Marul crestesc

Iti recomandam acest tip de mar daca preferi sa cultivi si sa consumi soiuri de mere acrisoare. Este originar din Muntenia si Oltenia si este un soi cu coacere indelungata, care incepe in luna octombrie si se poate prelungi pana in martie. Numele provine din aspectul merelor dupa cateva saptamani de depozitare, a caror pielita incepe sa se increteasca din cauza lipsei stratului de ceara, specific altor varietati.

 – Tipuri: Cretescul de Domnesti, Cretescul Rosu de Muscel, Cretescul auriu de Valcea;

 – Aspect: dupa cum poti sesiza si din tipurile de mai sus, culoarea poate diferi de la galben-verzui si pana la rosu. Marimea este insa una medie;

 – Gust si textura: gustul este unul acrisor, iar pulpa este suculenta si afanata.

Daca nu ai prea mult spatiu, nu iti place sa culegi mere de la inaltime sau nu vrei sa umbresti cu merii alte specii plantate la nivelul solului, poti opta pentru pomi fructiferi de talie mica. Este bine sa stii ca acestia nu reprezinta soiuri de mere distincte care au in mod natural aceasta predispozitie de a creste putin in inaltime.

In realitate, este de vorba despre combinatia dintre altoire pe portaltoi de vigoare mica si taierile de formare, care sunt realizate cel mai bine de un specialist. Ceea ce inseamna ca poti gasi in varianta pitica o mare parte dintre acele soiuri de mere care iti plac, dar cresc in mod natural in copaci de dimensiuni normale.

Nu uita ca sanatatea unei livezi depinde atat de soiurile plantate, cat si de grija cu care intretii pomii si solul si in acest caz specific, ce si de ce informatii despre mar, vulnerabilitatile sale si pretentiile de ingrijire, ai la dispozitie.

Incepe lucrarile inca din iarna si profita de lunile ianuarie si februarie pentru a forma coroana pomilor tineri, a face taierile de rod la cei care au deja mai multi ani de rodire si nu ezita sa folosesti cazmaua pentru a sapa pamantul, mai ales daca prinzi cateva zile cu temperaturi mai generoase.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu