Top 13 idei de amenajare a curtii si gradinii

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Alege cu atentie intre gazon simplu si o suprafata acoperita cu vegetatie complexa, profita cat mai mult de terasa casei, foloseste piatra decorativa pentru a evita imprastierea pamantului pe alei si afla cat mai multe despre optiunile de design pe care le ai la dispozitie pentru o amenajare corecta de gradina.

 

Vrei sa incepi o amenajare de curte, la tara sau la oras, si nu stii exact cum sa abordezi proiectul? Include flori colorate, copaci inalti si gard alb sau natur intr-o gradina mica, mizeaza pe rustic sau elegant intr-o gradina mare, ai grija cum integrezi o fantana decorativa si apeleaza inteligent la decoratiuni. Gasesti mai multe idei utile pentru un design de gradina reusit din acest articol.

 

Gradini mici amenajate cu gardul potrivit

Unul dintre aspectele cele mai importante in amenajarea gradinii, mai ales cand spatiul este limitat, este tipul de gard pe care il alegi pentru a delimita zona. Poti apela la doua trucuri simple, daca vrei sa faci curtea sa para mai mare:

 – monteaza un gard alb, simplu, care sa extinda vizual spatiul pe care il incadreaza;

 – apeleaza la un gard din lemn, finisat natur, care sa aiba un aspect cat mai apropiat de natura pe care o inconjoara – cu cat diferenta dintre gard si spatiul gradinii este mai mica, cu atat spatiul va parea mai mare;

 – planteaza flori agatatoare care sa imbrace gardul si agata ghivece de gard – amenajarea pe inaltime iti va oferi mai mult spatiu vizual.


Flori de exterior care fac gradina sa para mai mare

Desi ai putea crede ca multe flori colorate ar putea incarca spatiul gradinii, facand-o sa para inghesuita, poti de fapt obtine efectul invers, daca le gestionezi corect. Florile de diverse culori, forme si inaltimi sunt utilizate in amenajari de gradini mici, de dimensiuni mici pentru a crea volum si impresia ca distantele sunt mai mari decat in realitate.

Pentru a scoate la capat cu succes acest truc iti recomandam insa nu variezi foarte mult culorile, ci sa ramai in aceeasi zona, fie a tonurilor calde (galben, portocaliu, rosu, mov, lila etc.), fie a nuantelor reci (alb, albastru, bleu etc.).

 

Copacii in proiecte amenajare pentru gradini mici

Pe lista de plante de gradina, pe care le poti folosi pentru a decora o curte interioara de mici dimensiuni se numara si copacii. Te pot ajuta sa obtii atat inaltime si volum, cat si mai multa intimitate, in special daca ai in jurul tau blocuri sau case cu etaj, de unde poti fi privit. Poti opta pentru pomi fructiferi (pruni, ciresi, meri) sau ornamentali (salcie, artar argintiu, castan cu flori rosii, mesteacan etc.).

Un astfel de copac iti poate fi de folos, chiar si daca preferi mai curand idei de amenajare de gradine simple, fara prea multe detalii. Poti, de exemplu, amplasa un artar japonez, cu frunze rosii, langa o banca din lemn natura inconjurata doar de gazon.

 

Mobilierul potrivit in amenajari pentru o curte mica

Atunci cand alegi mobilierul de gradina si ai la dispozitie putin spatiu este important sa retii ca materialul, dimensiunile si culoarea acestuia vor influenta destul de mult aspectul intregii curti. Pentru spatii mici iti recomandam asadar:

 – modele din fier forjat, cu o masa cu blat din sticla rezistenta;

 – PAL, MDF sau lemn intr-un finisaj natur, ce reda culorile si texturile din gradina, fie ca este vorba despre fibra lemnoasa, scoarta arborilor sau arbustilor ori verdele frunzelor;

 – alege versiuni compacte, al caror design este conceput pentru a oferi confort in dimensiuni reduse.

 

Modele de alei pentru curte

Intr-o gradina rustica iti recomandam sa creezi dale din felii de bustean, tratat foarte bine impotriva umezelii si parazitilor, dar si din piatra de rau. In acest caz ai nevoie de o alee mai putin finisata, cu spatii lasate intre dale, care sa iti ofere insa optiunea de circula usor prin curte, chiar si atunci cand a plouat.

Daca mizezi pe un decor relativ modern, la acest capitol vei analiza cu siguranta optiuni de pavele pentru curte si dale de exterior, concepute special pentru a rezista foarte bine la apa, soare si temperaturi extreme. In plus, cele mai multe dintre ele au suprafata texturata pentru a preveni alunecarea.

Ia in considerare folosirea aceluiasi material si pentru a construi baza pentru zona de relaxare si nu neglija faptul ca intr-o gradina mica, poti opta si pentru a pava suprafata aproape complet, lasand doar pe alocuri spatii pentru plante si completand vegetatia cu ghivece, astfel incat sa ai suficient loc pentru mobilier.

Latimea si structura unei alei de gradina tine cont atat de stilul de amenajare, cat si de spatiul disponibil. Intr-o gradina mare, poti amenaja o cale de acces de 1 – 1.5m latime, pe care sa te poti plimba lejer, in timp ce o alee de curte de dimensiuni medii sau mici se poate reduce pana la 30 – 40cm latime, doar cat sa poata permite deplasarea unei singure persoane.

Amenajari de curti si gradini rustice

Un proiect de amenajare pentru gradina sau curte, care sa defineasca un stil rustic, porneste de la mobilierul ales, care in acest caz poate fi o versiune traditionala din lemn masiv (de exemplu, o masa si banci din barne), sau o alternativa ceva mai stilizata, cu elemente mai subtiri.

Daca vorbim despre o amenajare de curte mare, poti integra chiar si un foisor construit in stil traditional sau obiecte decorative, precum roabe din lemn sau diverse suporturi de ghivece care sa extinda liniile de design pe intreaga suprafata a terenului.

Nu neglija nici imprejumirea, care in acest caz inseamna neaparat una dintre optiunile de garduri din lemn, rustice disponibile pe piata.

 

Fantana de gradina, cand si unde se potriveste

Este un elemente de decor recomandat in special pentru curti amenajate in stil asiatic, sau englezesc, dar pe care o poti integra usor si intr-o curte amenajata in linii rustice, folosind oale de lut sau ciubere din lemn in constructia sa.

Desi fantana consuma spatiu, o poti integra atat in curtile de dimensiuni medii si mari, cat si in cele mai mici, daca reusesti sa o integrezi fie intr-un colt, fie direct pe gard, sub forma unei cascade. In stilul englezesc, fantana este o decoratiune care nu prea are nevoie de detalii suplimentare in jurul ei, fiind gandita ca element de sine statator, care trebuie sa iasa in evidenta.

Pe de alta parte, cultura asiatica integreaza fantana in spatiul gradinii, inconjurand-o cu plante, pietre de rau si alte detalii care te duc cu gandul la un microsistem biologic recreat perfect in curtea casei tale. Planifica deci cu atentie un astfel de adaos ornamental si tine cont si de accesul la apa.

 

Idei de amenajare pentru intrare in curte

Intrarea in gradina poate fi o simpla trecere printre doi arbusti de tuia, o poarta mica, clasica, din lemn sau metal, ori o alternativa mult mai complicata, precum o arcada sau o intrare cu poarta dubla.

Este important ca alegerea sa tina cont de stilul si dimensiunile gradinii, pentru ca intrarea este cea care creeaza primele asteptari cu privire la spatiul pe care il delimiteaza. Poti opta de asemenea si pentru o intrare de tip cadru acoperit cu plante agatatoare, care sa se incadreze armonios in peisaj.

 

Amenajare de curte cu piatra, pentru un aspect modern

O data ce apelezi la piatra pentru mai mult decat spatiul de trecere si zona in care vei aseza masa, incepi un design de gradina modern, similar celor pe care il regasesti in conceptele de curti pavate. Pietrele decorative, rotunde sau colturoase, albe, gri, caramizii etc. sunt in primul rand folosite de cei care doresc un spatiu curat si luminos, indiferent de anotimp.

Ti le recomandam daca nu ai timp sa ingrijesti suprafete mai mare de gazon si flori si preferi sa plantezi cateva tufisuri sporadice, pentru o nota proaspata de verde. Se amplaseaza direct pe sol, astfel incat sa acopere intreaga suprafata de pamant din jurul plantelor.

Pe langa aspectul estetic, ajuta de asemenea si la mentinerea apei in sol, un avantaj important in anotimpul cald, si previne sapaturile pe care le fac cateii si pisicile pe langa flori. Cele mai multe amenajari de gradini cu flori si piatra se regasesc in curtile vilelor moderne si in spatiile exterioare de mici dimensiuni, unde fasiile inguste de teren sunt mai dificil de exploatat.

Curte interioara sau o amenajare de terasa cu elemente inedite

Nu toate casele sunt prevazute cu suficient teren in spate, pentru a permite si amenajarea unui spatiu de relaxare. Daca te numeri printre cei care au sacrificat aceasta zona in favoarea unei magazii sau a unei mici gradini de legume, te poti orienta catre amenajarea eficienta a terasei.

Iata cateva idei de amenajare pentru terasa care te vor ajuta sa te simti cam si cum ai fi in gradina:

 – opteaza pentru un pavaj de terasa cu aspect cat mai natural, de preferat, care imita piatra, dar te vei descurca bine si cu textura de lemn;

 – sau, alege vopsea epoxidica si apeleaza la un profesionist talentat care sa creeze pe jos imaginea firelor de iarba;

 – amplaseaza pe terasa ghivece mari cu plante inalte si ghivece mai mici, cu specii agatatoare, care sa imbrace structura;

 – instaleaza o casuta pentru vrabiute, prezenta lor te va ajuta sa te simti in mijlocul naturii;

 – foloseste o fantana de interior, care sa aduca langa tine sunetul apei curgand.

Gandeste-te la alte elemente pe care le-ai include in designul unei gradini, daca ai avea spatiu, si gaseste varianta potrivita de a le integra intr-o amenajare de terasa, pentru casa ta, astfel incat sa creezi o zona propice pentru relaxare in aer liber.

 

Inlocuieste copacii cu parasolar pentru gradina

Daca nu vrei sa plantezi copaci care cresc inalti si ofera umbra, pentru ca preferi sa ai acces la cat mai mult soare, sau sa cultivi flori care au nevoie de multa lumina, poti apela la un parasolar pentru a te adaposti in zilele de vara, in care vrei sa stai afara.

Ai de ales intre variante simple, confectionate dintr-un material sintetic, rezistent la UV, in forma patrata sau triunghiulara, pe care le legi de elemente care se gasesc deja in gradina, sau alternative livrate impreuna cu o structura independenta pe care sa le fixezi.

O alternativa mai simpla este clasica umbrela de soare pentru masa, dar si versiunile tip pergola, care se fixeaza de acoperisul casei, fiind deci mai utile daca asezi zona de relaxare in proximitatea peretelui.

 

Aranjamente de gradina usor de integrat in spatiu

Poti amplasa diverse decoratiuni in gradina pentru a defini mai bine stilul pe care doresti sa il creezi, in completarea mobilierului si a elementelor de vegetatie utilizate deja. Pe lista celor mai interesante optiuni utilizate pentru amenajari de curti si gradini se numara:

 – binecunoscutii pitici sau statuete de gradina – prezente atat in gradini cu flori, la tara sau la oras, cat si in curtile cu gazon impecabil sau cu strat de pietre decorative;

 – ghivece tip bicicleta, cizma sau galetusa metalica – mai frecvent intalnite in gradinile cu design retro;

 – roabele si fantanile din lemn – specifice abordarii rustice;

 – structuri de sustinere pentru flori agatatoare, din lemn masiv sau fier forjat, in functie de stilul vizat.

Bucataria exterioara

Daca pui la punct un proiect pentru o amenajare de curte la tara, bucataria de vara este un detaliu pe care este bine sa il iei in calcul, mai ales intr-o gradina spatioasa. Se numara printre acele idei pentru casa si gradina, care imbina spatiul exterior cu destinatiile de interior, dar si traditionalul cu modernul.

Chiar daca ca vorbim despre o amenajare de curte, la tara, nu inseamna ca bucataria de vara trebuie sa fie neaparat traditionala. Poate varia de la un cadru cu soba rustica cu tuci si pana la dotarea moderna cu plite cu inductie, masina de spalat vase si gratar cu rotisor, in functie de preferintele tale si de stilul in care ai conceput gradina care se continua acolo unde bucataria se termina.

Cele mai bune modele de amenajari pentru gradini iau in considerare si elementele care marginesc curtea, pe primul loc fiind aspectul exterior al casei, gardul, garajul, magazia construita in curte etc.

Cand cauti idei de amenajare pentru gradina sub forma de poze exemplificative, evita deci sa te uiti doar la spatiul verde si modul in care este gestionat si analizeaza imaginile folosite pentru exemplificare cat mai atent, pentru a intelege cum se echilibreaza cu structurile invecinate.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu