Top 10 specii de flori de primavara din gradina ta

Am modificat articolul ultima data pe: 08.11.24

 

Primavara este un anotimp superb. E atat de placut sa vezi cum natura revine la viata si totul iese parca din amorteala. Acest sezon e colorat de tot felul de flori care incanta vazul privitorului – ghiocei, bujori, zambile, lalele, branduse, hortensii, lacramioare, irisi, ciubotica cucului sau begonii. Toate ofera un tablou frumos si colorat de care te poti bucura prin curte, parcuri sau alte spatii frumos amenajate. 

 

Sunt multe flori de primavara, superbe, care sunt regasite adesea in gradini si parcuri. Iti vom vorbi mai jos de cele mai populare dintre ele. 

 

1. Ghioceii

Aceste specii de flori sunt considerate a fi vestitoarele primaverii. Aceste plante gingase, de culoare alba, cu flori simple, firave si frunze lunguiete, scot printre primele capul din zapada si anunta ca frigul e pe sfarsite. 

Ghioceii sunt flori de primavara, de gradina, care sunt formate din sase petale de aceeasi marime, care impreuna formeaza un clopotel. Pot fi de mai multe specii, printre care amintim: Galanthus nivalis (10-15 cm inaltime, miros placut), Galanthus nivalis Sandersii (15 cm inaltime, flori cu petale duble), Galanthus Atkinsii (usor parfumat, petale inferioare cu semn in forma de inima, verde).

2. Bujorii

Vorbim acum de flori de primavara foarte populare, care sunt regasite frecvent in gradinile oamenilor. Ele au un miros foarte placut, flori bogate si mari, de culoare roz, alb, rosu sau galben. 

Aceste flori superbe nu necesita o grija deosebita, ci pur si simplu sunt plantate in gradina, apoi infloresc, se ofilesc si revin la viata in fiecare primavara. Florile bujorilor isi schimba culoarea pe toata durata procesului de inflorire. Bobocii sunt mai inchisi ca nuanta, apoi treptat se tot deschid.

 

3. Zambilele

Zambilele sunt flori de primavara renumite pentru mirosul puternic si foarte placut pe care il au. Ele se planteaza sub forma de bulbi si cand ajung la maturitate pot avea flori de diverse culori, care se pozitioneaza vertical pe mare parte din tulpina. 

Aceste flori frumoase pot sa fie plantate si in ghivece, inmiresmand locuintele oamenilor primavara. Dupa ce se usuca floarea, tulpina poate fi taiata si va ramane asa pana in primavara cand din nou va creste si inflori.

4. Lalelele

Cand vorbim de florile primaverii, nu putem sa nu aducem in discutie lalelele. Ele sunt atat de frumoase si diverse, incat poti sa ai o gradina superba, formata doar din ele. In mod clasic, cunoastem acele variante care sunt inchise in forma de cupa cand afara e mai rece si care se deschid cand da caldura, si au de regula pe tija o singura floare.

In realitate insa, aceste flori superbe de primavara sunt de o multime de soiuri. Unele au frunzele crete, altele au petalele vargate, altele sunt mai batute, altele mai simple, unele au miros, altele nu si tot asa. In total sunt peste 150 de specii si aproximativ 3000 de varietati de culori si forme cand vine vorba de aceste flori de mai.

 

5. Brandusele

Stiai ca daca vrei flori galbene de primavara poti sa optezi si pentru branduse? In mod normal, multi dintre noi stim ca aceste plante au flori de culoare mov, dar ele pot avea multe alte nuante – galben, albastru, mov, portocaliu, crem sau variante combinate. Daca vei cauta putin vei observa cat de diverse pot fi. 

Aceste plante apar printre primele si nu sunt regasite doar pe campuri si in paduri, ci pot fi plantate si in gradini. Daca vrei cauta informatii despre flori ca acestea, vei vedea ca exista in jur de 80 de tipuri. 

 

6. Hortensiile

Multe tipuri de flori deosebite poti avea in gradina ta primavara. Printre ele se numara si hortensia. Aceasta planta are o multime de flori. Ele sunt plasate in capatul unor tije si formeaza impreuna un rotund ca o minge. 

Culoarea acestora poate fi diferita in functie de pH-ul solului. Astfel, daca acesta e de 5.5, vei avea o hortensie albastra, daca e de 6 vei avea o floare roz. 

7. Lacramioarele

Cand ne gandim la denumiri de flori de primavara, nu putem sa nu aducem in discutie si lacramioarele. Ele sunt gasite adesea in padure, dar pot fi plantate si in gradina. Sunt cu flori mici si albe, placut mirositoare si foarte gingase. 

In anumite gradini cu flori frumoase ele sunt crescute in numar mai mare, pentru a fi folosite si in scop medicinal, deoarece infuzia, macerarea sau tinctura pot fi benefice in tratarea anumitor afectiuni.

 

8. Irisii

Cand vrei sa faci aranjamente florale de gradina, irisii pot juca un rol important. Sunt plante inalte, fragile, cu un miros discret. Ele sunt indragite mai ales de catre persoanele care cauta flori mov de primavara, dar, pot avea si alte nuante, precum galben, alb, negru, roz etc. 

Aceste plante trebuie udate suficient de mult, mai ales in perioada de inflorire. Se pot inmulti prin divizare sau seminte, de catre cei pentru care sunt florile de primavara preferate.

 

9. Ciubotica cucului

Renumita a fi o planta cu flori galbene de gradina, dar si roz, rosii, mov, portocalii si asa mai departe, aceasta e un vestitor al primaverii pe care-l putem intalni si pe campuri, nu doar in gradini. Unele specii au un parfum foarte placut, care te va incanta.

Pentru cei care se intreaba ce flori se planteaza primavara, acestea sunt o buna alegere. Ele  nu doar ca sunt aspectuoase, dar poate fi folosite si in scop medicinal, atat pentru uz intern, cat si extern.

10. Begoniile

Iti sugeram sa cumperi astfel de flori de primavara la ghiveci daca vrei sa-ti infrumusetezi balconul, terasa sau chiar gradina. Ele sunt unele dintre cele mai rezistente plante de primavara, au o frunza mai tare, suculenta, cu flori bogate si gingase. Pot fi in tot felul de nuante si pe timpul iernii intra in repaus. 

Acestea sunt unele dintre cele mai populare variante, dar, bineinteles ca sunt si altele. Mai poti opta pentru viorele de padure, margarete, narcise, frezii etc. Toate au nevoie de dragostea ta, iar daca alegi sa le plantezi in ghivece, va trebui sa folosesti pamantul florilor afanat, pentru a avea cele mai bune conditii de dezvoltare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu