Scarifica primavara si toamna, foloseste un ierbicid inainte si seamana dupa – sunt doar o parte dintre secretele care te pot ajuta sa intretii gazonul usor si sa ai o curte impecabila, cu iarba deasa si bine dezvoltata. Afla mai multe din continutul acestui articol.
Daca iti place sa ai un gazon impecabil in curtea casei, vei avea nevoie cu siguranta de un scarificator pentru a afana pamantul si a oferi ierbii conditii optime de dezvoltare. Se numara printre utilajele mai putin populare din gama pentru intretinerea gradinii, insa ofera beneficii semnificative cand vine vorba despre aspectul si calitatea stratului de iarba. Pentru cei care abia acum aud de acest dispozitiv, am inclus in acest articol cateva secrete ale folosirii sale, pentru rezultate optime.
Foloseste scarificatorul in aprilie si octombrie
Perioada ideala pentru folosirea acestui dispozitiv de intretinere a gazonului este de la finalul lunii martie si pana pe la mijlocul lunii aprilie. Al doilea interval propice este in ultima parte a toamnei. In general, este vorba despre lunile in care se intrunesc cele mai bune conditii pentru dezvoltarea optima a ierbii.
Trateaza terenul cu ierbicid
Pentru a lucra eficient si fara a expune aparatul suprasolicitarilor, iti recomandam sa planifici si sa pregatesti din timp acest proces de ingrijire a gradinii. Aceasta etapa implica verificarea atenta a gazonului pentru a depista buruienile si muschii si tratarea cu ierbicid, motiv pentru care trebuie sa se desfasoare cu cel putin o saptamana inainte de a pune in functiune scarificatorul.
Rolul acestui tratament este acela de a preveni imprastierea sporilor de muschi atunci cand incepi sa afani solul. Vei sti ca muschiul a murit atunci cand capata o culoare maronie si un aspect uscat.
Tunde gazonul
Urmatoare etapa este cea de tundere a gazonului, care se va realiza cel mai bine cu o masina de tuns iarba sau o motocositoare. Este insa important ca sectionarea sa se faca la o inaltime redusa. Specialistii recomanda alegerea unei zile insorite pentru aceasta procedura.
Atat iarba, cat si buruienile tunse acum vor fi apoi colectate impreuna cu radacinile scoase cu ajutorul scarificatorului.
Uda terenul
Irigarea gazonului trebuie sa aiba loc cu cateva zile inainte de scarificare, pentru a da timp solului si ierbii sa se usuce. Daca este o perioada ploioasa si pamantul este ud, amana activitatea. Scarificarea in aceste conditii poate afecta iremediabil gazonul, smulgand cu tot cu radacina o mare parte din iarba, si nu doar stratul superior, care impiedica patrunderea apei catre radacini.
Pregateste corect dispozitivul
In cele mai multe cazuri modelele de scarificator si aerator de gazon disponibile pe piata sunt livrate dezasamblate, ceea ce inseamna ca va trebui sa montezi singur cosul de iarba si tija de impingere. Pentru ca asamblarea sa se realizeze corect, consulta manualul tehnic si foloseste ca ghid fisa tehnica inclusa.
Deplaseaza-te in linii drepte pentru un aspect frumos
Este bine sa retii ca scarificatoarele pe care le cumperi pentru propria gradina sunt modele de uz casnic, concepute pentru a fi utilizate continuu pe perioade limitate de timp, de pana la maxim 10 ore. Regleaza adancimea de scarificare la ambele roti din fata, folosind mecanismul de reglare. Incepe cu o setare inalta, acoperind intreaga suprafata a gazonului, apoi micsoreaza adancimea de lucru cu fiecare trecere. Retine ca rolul scarificatorului este acela de a peria solul si a-l afana, adunand stratul de vegetatie care il acopera, si nu de a-l ara.
Pentru o acoperire cat mai buna a intregului gazon, este bine sa intersectezi putin traseele parcurse, pentru a evita segmentele goale. Daca tii mult la aspectul terenului, incearca sa lucrezi in linii drepte, pentru a defini o suprafata curata si ordonata.
Cand observi ca in urma aparatului apar resturi de iarba inseamna ca este timpul sa golesti cosul pentru colectare.
Masuri de siguranta
Daca vrei sa deschizi clapeta ejectoare, opreste intotdeauna motorul. Mentine mereu o distanta sigura intre carcasa aparatului si corpul tau, cu ajutorul manerelor cu care este dotat scarificatorul.
Acorda atentie deosebita schimbarii de directia atunci lucrezi pe suprafete de teren in panta si poarta mereu incaltaminte cu talpa antiderapanta, care iti asigura o stabilitate buna si pantaloni lungi, care sa iti acopere picioarele. In cazul in care lucrezi pe un teren inclinat, deplaseaza-te mereu de-a lungul pantei si nu in sus si in jos, vei avea mai mult control asupra aparatului.
Opreste corect scarificatorul
Dupa ce ai finalizat aerarea gazonului este momentul sa opresti motorul. Nu incerca sa scoti cosul pentru colectarea ierbii pana cand tavalugul nu se opreste complet, pentru a evita accidentele.
Seamana pentru completarea golurilor
Nu este intotdeauna necesar sa continui cu semanarea gazonului, insa, de multe ori, se poate intampla ca in unele zone, iarba sa fie ceva mai rara sau mai putin bine dezvoltata. In astfel de cazuri, plantarea semintelor imediat dupa scarificare este modalitatea ideala de a asigura completarea cu iarba tanara, care se va dezvolta repede si frumos.
Curata aparatul periodic
Un scarificator de gazon nu este un utilaj foarte complicat, insa necesita intretinere corecta pentru a functiona bine si a avea o durata de viata cat mai indelungata. Este important sa cureti periodic fantele de aerisire, carcasa care protejeaza motorul si dispozitivele de siguranta, stergand cu o carpa curata. Mai poti folosi de asemenea si aer comprimat, la un nivel redus de presiune, pentru a indeparta murdaria depusa. Cel mai bine este sa faci acest lucru dupa fiecare utilizare.
O curatare mai aprofundata, care implica folosirea unei carpe umezite in solutie de apa si sapun ar trebui realizata o data la cateva saptamani. Atentie! Este important sa nu lasi apa sa patrunda in interiorul aparatului si sa nu folosesti solutii agresive de curatare, mai ales daca modelul tau include componente din plastic.
Verifica, curata si unge periodic rotile, axele si tot ce este fixat cu suruburi si depoziteaza aparatul intr-un spatiu uscat si curat, ferit de praf si umezeala, pentru a preveni coroziunea elementelor metalice si acumularea de strat intre componentele mobile.
Lasa un comentariu
0 Comentariu