Tipuri de tuia – ghid de plantare si ingrijire

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Daca vrei sa iti decorezi gradina cu diverse tipuri de tuia, vei gasi variante interesante de Thuja Occidentalis (Fastigiata, Samragd), Orientalis (Pyramidalis aurea, Aurea nana) sau plicata, astfel incat sa alegi ce iti place mai mult. 

 

Cand vine vorba de alegerea unor tipuri de plante decorative pentru gradina, nu trebuie sa faci totul in graba, ci e necesar sa-ti iei timp, astfel incat sa te asiguri ca ai luat in calcul cele mai bune alegeri. Daca ceea ce cauti sunt copacii de tuia, in cele ce urmeaza iti prezentam ce tipuri de tuia ai putea sa achizitionezi.

 

Thuja Occidentalis

Daca vrei sa ai un gard viu, verde tot anul, cea mai populara specie de tuia aceasta este. E vorba de arbusti care pot ajunge chiar si la 10-15 metri si care se impart la randul lor in mai multe varietati, dupa cum urmeaza:

  • Tuia Columnaris 

Acest arbust (Tuja Columnaris) poarta aceasta denumire deoarece este subtire si are forma de coloana. Frunzele lui sunt moi, cu nuante variate, de la verde deschis, la verde inchis, si solzoase. Daca te intrebi cand se tunde tuia din aceasta specie, afla ca poti sa nu faci acest lucru, deoarece forma i se va pastra pe masura ce creste. Daca totusi vrei sa faci asta, pentru a limita cresterea, alege lunile aprilie-septembrie.

Inaltimea acestor soiuri de tuia poate ajunge pana la 10 metri, iar diametrul pana la 2 metri. 

  • Tuia Smaragd

Vorbim acum de cea mai populara varietate de tuia din aceasta specie. E vorba de un arbust intalnit si sub numele de “Cedru Alb”. Nu e deloc pretentios in ceea ce priveste pamantul, plantare tuia in acest caz putandu-se face in toate tipurile de sol. Are nevoie de locuri insorite, cu umiditate redusa. 

Aceasta planta ajunge la maturitate in 15-20 ani si poate depasi chiar si 8 metri inaltime. Circumferinta pe care o poate avea se invarte in jurul valorii de 1.5 metri. Frunzele ii sunt vesnic verzi, cu varfuri lucioase, iar forma generala pe care o are e aceea de piramida.

  • Tuia Brabant

Specia aceasta este una care e intalnita in gradinile mai mici si in parcuri. Ea poate fi un gard viu, vesnic verde, avand o crestere rapida si culoare galben-verzuie. Forma arbustului este una de piramida, inaltimea maxima pe care o poate atinge e de 5 metri, iar latimea 3 metri. Ii place expunerea partiala la umbra si totala la soare si nu e pretentios cand vine vorba de sol. 

Tuia Orientalis

In mod general, aceasta specie este caracterizata de prezenta unor arbori care au o inaltime de pana in 10 metri si o coroana compacta, care e mai proeminenta la baza si mai subtire spre varf.

Cand vorbim de Thuja Orientalis exista mai multe subspecii, cele mai populare fiind:

  • Pyramidalis aurea

Frunzele acestui arbusti sunt de un verde deschis si asezate in straturi verticale. Cand ajung la maturitate, ele capata nuante de galben sau galben auriu, iar iarna se transforma in rosu. Cresterea nu este una rapida, iar inaltimea maxima e de 2 metri. Latimea se invarte in jurul valorii de 1.5 metri. 

Daca vrei o tuie de acest fel, afla ca ii place foarte mult soarele, dar accepta si umbra partiala. E foarte rezistenta la frig, atata timp cat nu sunt temperaturi mai mici de -27 de grade Celsius. 

  • Aurea nana

In acest caz vorbim de un tuia pitic, ce are o forma ovala. Inaltimea maxima la care poate ajunge e de 100 cm. Arbustul se comporta foarte bine daca e plasat in soare sau semiumbra si e intalnit frecvent in curtile foarte mici. 

Poti planta astfel de tuia in ghiveci, daca vrei pomi mai mici pe care sa-i muti cu usurinta, dar  poti folosi planta si pentru a face garduri vii.

Frunzele de tuia in acest caz sunt verzi-galbui, spre auriu, sunt moi si au o forma aciculara si aspect de solzi. Forma generala este una conic-piramidala.

Daca te intrebi cum se planteaza tuia aceasta, afla ca o poti plasa in randuri, solitar sau in grupuri, la distanta de 50 cm. 

 

Thuja plicata

Tuia plicata este o specie populara in parcurile mai mari sau in curtile foarte generoase, ea mai fiind intalnita si sub numele de tuia gigantica. In unele cazuri, ea poate avea o inaltime chiar si de 40 de metri cand ajunge la maturitate, iar diametrul poate fi de pana la 8 metri. 

Astfel de specii de tuia au frunze vesnic verzi, pentru a pastra frumos locul in care sunt plantate pe toata perioada anului, inclusiv iarna. 

Cateva sfaturi utile cu privire la arbustii de tuia

E important sa tii cont de cateva aspecte importante, care te pot ajuta sa ai copacei frumosi, care sa creasca intr-un mod armonios:

  • Planteaza arbustii in perioada potrivita

Daca nu stii exact cand se planteaza tuia, afla ca acest lucru se face primavara sau toamna, intr-un loc insorit sau semiumbrit si un sol fertil.

  • Ai mare grija la irigare

Indiferent de ce specii de tuia ai ales, e important sa stii ca seceta foarte mare poate duce la uscarea plantei. Pentru asta, asigura-te ca le vei uda in mod corespunzator. 

Ai insa grija si la surplusul de apa, deoarece acesta nu e tolerat de un gard viu tuia, astfel radacinile putand sa putrezeasca. 

  • Fereste arbustii de urina animalelor

De multe ori, cainii au obiceiul de a urina la baza pomilor. Ai mare grija sa ii tii la distanta daca ai diverse specii de tuia, cu frunze joase, prin preajma, deoarece urina care ajunge pe ele le poate arde si poate duce la prejudicii irecuperabile.

  • Daca este cazul, toaleteaza copacii

Chiar daca multi arbusti de tuia isi formeaza singuri coroana intr-un mod placut, de multe ori e nevoie de tunderea ramurilor, deoarece astfel improspatezi frunzisul. Pentru asta, vei avea nevoie de foarfeci pentru crengi, pe care-i poti cumpara din diverse magazine, chiar si online. 

 

Acesta sunt unele dintre cele mai populare specii de tuia (gard viu) pe care le poti planta in gradina ta sau in alte locuri pe care vrei sa le infrumusetezi. Cauta-le pe Internet pentru a le vedea exact cum arata, daca sunt intr-adevar ceea ce iti doresti sau pentru a comanda tuia de vanzare.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu