Gradina ta frumoasa si ingrijita, cu gazon si rasaduri de flori atent alese, este plina de musuroaie? Nu te ingrijora, exista suficiente metode, prietenoase cu mediul, la care poti apela pentru a scapa de cartite, popandai si alti micii invadatori care sapa tuneluri prin pamant. Iata cateva dintre ele.
Uleiul de ricin, plasele din metal sau plastic, aparatele cu ultrasunete si crengile de brad sunt doar o parte dintre solutiile pe care le ai la indemana pentru a alunga din gradina cartitele, popandaii, harciogii si alte vietuitoare care sapa tuneluri si fac musuroaie, fara a folosi chimicale daunatoare solului. Afla din acest articol cat daunatoare sunt cartitele pentru plantele tale si cum poti scapa usor de ele.
Ce mananca o cartita
In ciuda imaginii proaste pe care o are, cartita nu produce daune grave terenurilor in care traieste. Nu este o rozatoare, ci un mamifer insectivor, care se hraneste cu multe dintre insectele daunatoare pentru culturi, precum coropisnitele, carabusii si nevertebrate precum ramele, fiind de mare ajutor in gradinile in care acestea se inmultesc excesiv. Cartitele nu ataca deci radacinile plantelor, principalul inconvenient al prezentei sale fiind de natura estetica, prin distrugerea gazonului si a randurilor de flori si zarzavaturi.
Alte animale care pot face tuneluri in gradina ta
Desi majoritatea proprietarilor de terenuri se gandesc la cartite atunci cand observa musuroaie sau descopera tuneluri prin gradina, aceste semne pot indica si prezenta unor tipuri de rozatoare, mult mai daunatoare decat cartita:
- harciog;
- popandau;
- orbete sau caine de pamant;
- chitcan de camp.
Atat orbetele, cat si catelul pamantului, popandaul si harciogul sunt rozatoare, ceea ce inseamna ca se hranesc cu seminte, ierburi, radacini, tuberculi, cereale etc. producand daune insemnate atat asupra culturilor aflate inca in vegetatie, cat si prin silozuri si depozite. Din fericire, majoritatea articolelor care iti spun cum scapi de cartite includ retete care sunt valabile si pentru aceste vietuitoare.
Animale protejate de lege
Inainte de a decide cum scapi de cartite, pentru a-ti recastiga gradina, nu uita ca aceasta specie este protejata de lege (Legea nr. 13/1993), deci este mai intelept sa eviti metode care duc la uciderea lor, precum folosirea de capcane sau otrava. Exista insa suficiente solutii care au ca scop alungarea lor din suprafata infestata, astfel incat sa obtii rezultatul dorit, fara a ataca direct aceste vietuitoare.
Si popandaul european (Spermophilus Citellus) este protejat de lege, la nivel european de aceasta data, fiind una dintre cele mai periclitate specii de mamifere de pe teritoriul tarii noastre.
Plante care alunga cartitele
Una dintre metodele cele mai placute la care poti apela pentru combaterea cartitelor este folosirea plantelor care tin aceste animale la distanta. Este o solutie foarte buna, in special pentru gradinile cu flori sau plante de cultura. Desigur, daca spatiul este acoperit cu gazon simplu, va trebui sa renunti temporar la ideea suprafetei verzi neintrerupte si sa plantezi strategic cateva tufe de flori eficiente in alungarea cartitelor:
- galbenele
- narcise
- lalele pestrite
- lavanda
- euphorbia lathyris sau buruiana de venin
Foloseste excrementele animalelor de companie
Este probabil unul dintre cele mai ciudate raspunsuri pe care le poti primi la intrebarea “Cum scapi de cartite?”, insa este o solutie eficienta, care se bazeaza pe relatia naturala de prada-pradator, dintre cartita si caine sau pisica.
Pentru a pune in aplicare aceasta metoda, ai nevoie de excremente de caine sau de pisica, pe care sa le introduci in tunelurile facute de cartita. Mirosul acestora va determina animalul sa considere ca in apropiere se afla un pradator si va evita sa se deplaseze in acea zona.
Apeleaza la aparate cu ultrasunete
Daca vrei sa stii cum scapi de cartite folosind mijloace ceva mai moderne, iti putem spune ca si pentru aceasta problema exista aparate speciale. Functioneaza cu ultrasunete si se bazeaza pe auzul sensibil al cartitelor pentru a le limita patrunderea pe terenurilor cultivate si in gradinile amenajate cu gazon sau flori.
Aceste dispozitive au forma de pironi, se infing usor in pamant si functioneaza fie pe baza de baterii standard, care necesita inlocuire periodica, fie prin colectarea energiei solare. Un astfel de aparat anti-cartite poate acoperi, in medie, suprafete de 700 pana la 1000mp, fiind una dintre cele mai simple, mai rapide si mai comode metode la care poti apela.
Alunga cartita cu ajutorul uleiului de ricin
Unul dintre tipurile de mirosuri care alunga cartitele este si cel al uleiului de ricin care limiteaza raspandirea vietuitoarelor pe terenul tau in doua moduri. Pe de o parte, alunga animalele din cauza mirosului neplacut, pe de alta parte, elimina insectele din zona in care este folosit, reducand deci hrana pe care cartita o are la dispozitie.
Se foloseste sub forma de solutie obtinuta dintr-o parte apa si o parte ulei de ricin si se aplica pe trei laterale ale gradinii, in musuroaie si tuneluri astfel incat animalele sa aiba pe unde se retrage. Uleiul de ricin nu face rau cartitelor sau popandailor, ci doar transforma spatiul intr-unul neplacut, prin intermediul mirosului degajat.
Aplica plasa de metal sau plastic
In majoritatea articolelor de pe net intitulate “Cum am scapat de cartite?”, scrise de sau pentru proprietarii de gazon, vei gasi mentionata metoda aplicarii de plasa din metal sau plastic pe sol. Aceasta strategie presupune achizitionarea de plasa suficient de mare pentru a acoperi intreg terenul pe care doresti sa pui gazon si instalarea acesteia la o adancime de 5 – 10cm in sol.
Procedura este destul de simpla. Pregatesti terenul pentru gazon, asezi plasa si apoi o acoperi cu un strat de pamant de 5 – 10cm pe care il tasezi bine. Asaza deasupra gazonul artificial sau natural, si iarba ta este protejata de cartite.
Atentie la modul in care fixezi plasa pe marginile de langa gard, alee, peretii casei etc. Multi dintre cei care au testat aceasta metoda recomanda fixarea suplimentara a plasei in aceste zone, pentru a evita aparitia de ridicaturi si musuroaie pe lateralele terenului.
Bazeaza-te pe animalele de casa
Daca ai in gradina caini lasati sa circule liber si pisici invatate sa vaneze, fara a se baza complet doar pe hrana oferita de stapan, teoretic nu ar trebui sa ai nici o problema cu cartitele si alte animale care traiesc sub pamant.
Procurarea si cresterea unor astfel de prieteni patrupezi este deci o alta solutie la care poti apela. Are insa si dezavantaje, cum ar fi obiceiul cainilor de a sapa intreaga gradina pentru a ascunde oase. Astfel de gropi sunt mai usor de ignorat intr-o gradina cu flori, dar foarte vizibile intr-un spatiu acoperit cu gazon.
Alege metoda cea mai potrivita pentru curtea ta si cat de curand vei putea spune, din proprie experienta, “Asa am scapat de cartite” celor care iti cer sfatul pentru a indeparta aceste vietuitoare din propriile gradini.
Lasa un comentariu
0 Comentariu