Soiuri de margarete și cum se cresc

Am modificat articolul ultima data pe: 24.07.24

 

Frumoase, delicate și pline de culoare, margaretele sunt unele dintre cele mai iubite flori de grădină. Ele adaugă un farmec aparte în peisajul floral și sunt extrem de versatile, potrivindu-se atât în grădini amenajate cu rafinament, cât și în cele mai sălbatice spații naturale. Datorită varietății lor impresionante, margaretele sunt un subiect fascinant pentru orice iubitor de flori, chiar și pentru iubitorii de trifoi cu 4 foi în căutarea unui casino bonus fără depunere, dar și pentru grădinarii pasionați care caută să aducă o notă vibrantă în spațiul lor verde.

 

Origini

Distribuite pe întinsele pajiști din Europa, cunoscute drept specia Leucanthemum ircutianum în Asia, margaretele au captivat imaginația oamenilor cu frumusețea lor simplă și cuceritoare. Deși cercetările genetice sugerează că acest gen ar avea origini în Africa de Nord, margaretele s-au răspândit în întreaga lume, devenind atât o prezență comună în grădinile îngrijite, cât și o specie invazivă în diverse ecosisteme din Canada, Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă.

Una dintre caracteristicile lor distinctive este capacitatea de a coloniza rapid și de a se răspândi pe peluze, întrerupând aspectul uniform al ierbii și provocând dificultăți în controlul și eradicarea lor. Fragmentele de rizom ale margaretelor pot da naștere unei noi plante, ceea ce face ca lupta împotriva lor să fie o provocare constantă. În special în pășunile frecventate de vacile de lapte, margaretele prezintă o problemă suplimentară, deoarece consumul lor de către animale duce la producerea unui lapte cu o aromă nedorită. Ca urmare, în regiuni precum New South Wales și Victoria, această specie a fost clasificată ca o buruiană ecologică și este supusă unor programe stricte de control și eradicare.

Cu toate acestea, în contextul grădinilor și peisajelor urbane, margaretele au devenit o plantă ornamentală foarte populară și sunt cultivate pe scară largă. Aceste flori perene adaugă un farmec aparte spațiilor verzi și pot fi întâlnite într-o varietate impresionantă de condiții de creștere. Cu toate că se adaptează într-o gamă largă de soluri, margaretele preferă amplasamente însorite sau parțial umbrite, iar solul bogat în umezeală este ideal pentru dezvoltarea lor. De asemenea, ele prosperează în soluri de grădină care rețin umiditatea și împiedică creșterea buruienilor nedorite.

Există o diversitate bogată de soiuri de margarete disponibile pe piață, unele dintre ele, precum “Regina de mai”, începând să înflorească în primele zile ale primăverii. Această varietate și multe altele sunt îndrăgite pentru florile lor elegante și pentru capacitatea lor de a aduce un strop de culoare și bucurie în peisajele noastre.

 

Plantare

Dacă dorești o grădină plină de frumusețe și culoare, margaretele sunt alegerea perfectă. Pentru a-ți începe aventura în creșterea acestor flori delicate, trebuie să iei în considerare câteva aspecte importante. În primul rând, alegerea locului potrivit în grădina ta este mult mai importantă decat pare. Margaretele adoră lumina solară, așa că asigură-te că zona aleasă beneficiază de expunere directă la soare pe tot parcursul zilei.

Există mai multe metode prin care poți planta margarete în grădina ta. Poți începe de la zero, pornind de la semințe, sau poți folosi butași de margarete. Pentru a planta margarete prin semințe, luna iunie este momentul ideal. Începe prin a împrăștia semințele peste un strat de sol bine afânat. Apoi, presară un strat subțire de pământ peste semințe și udă ușor solul. În aproximativ o săptămână și jumătate, primele răsaduri vor începe să apară. Permite-le să crească puțin și apoi le poți muta în ghivece individuale, unde vor continua să se dezvolte.

Dacă preferi să plantezi margarete prin butași, ai nevoie de lăstari sănătoși. Asigură-te că solul este destul de umed și că oferi butașilor un mediu propice pentru înrădăcinare. Odată ce rădăcinile se dezvoltă și butașii își întăresc poziția, îi poți muta unde dorești tu, dar ține cont de sfatul cu lumina propice.

Cum se îngrijesc

Dacă dorești să obții margarete sănătoase și pline de flori în grădina sau pe balconul tău, există anumite reguli esențiale de urmat pentru a profita de frumusețea acestora. Un sol bine drenat, cu umiditate moderată și un pH neutru sau slab alcalin, reprezintă un factor crucial pentru succesul creșterii margaretelor. Asigură-te că solul în care plantezi margaretele are o bună capacitate de scurgere a apei și nu reține excesul de umezeală.

Lumina joacă rolul cel mai esențial în dezvoltarea margaretelor. Aceste flori nu se dezvoltă bine în zonele umbrite, încearca să descoperi care este cel mai luminos loc de pe balcon sau din grădină pentru plantarea lor. Expunerea la soare este vitală pentru creșterea sănătoasă a margaretelor și pentru stimularea înfloririi abundente.

În ceea ce privește udarea, este important să eviți excesul de apă. Margaretele nu tolerează solul suprasaturat cu apă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Este totuși vital sp te asiguri că solul rămâne umed, mai ales în perioadele de calde de vară, când temperaturile ridicate pot facilita evaporarea rapidă a apei din sol. Monitorizează regulat nivelul de umiditate și udă plantele în mod corespunzător pentru a menține solul într-o stare bună pentru creșterea margaretelor.

Pentru a spori dezvoltarea și înflorirea margaretelor, poți utiliza îngrășăminte lichide speciale pentru aceste flori. Îngrășămintele lichide pot fi cumparate din majoritatea supermarketurile noastre cunoscute.  Aceste îngrășăminte conțin substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea și vitalitatea plantelor. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru a aplica corect îngrășămintele și a beneficia la maximum de efectele lor benefice.

În timp ce îngrijești margaretele, este important să observi orice parte a plantei care este decolorată sau ofilită. Rupe-le cu grijă, pentru a promova creșterea sănătoasă și a menține aspectul estetic al grădinii tale..

Cu puțină atenție și iubire, margaretele tale vor înflori abundent și îți vor oferi o priveliște încântătoare în fiecare sezon.

 

Concluzie

Indiferent dacă ești un grădinar pasionat sau un începător entuziast, soiurile de margarete oferă oportunitatea de a experimenta și de a aduce o varietate de culori și forme în grădina ta. Cu informațiile și sfaturile prezentate în acest articol, poți începe să te bucuri de frumusețea și delicatețea margaretelor și să le crești cu încredere, obținând astfel o grădină vibrantă și plină de viață.

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu