Sfaturi practice pentru a scapa de coropisnite

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Coropisnita este un daunator de gradina popular in Europa, Asia si Africa. Ataca locurile in care sunt plantate legume (gradini, sere, solarii etc). Poti scapa de aceasta insecta prin tot felul de metode bio (infundarea cuiburilor, plasarea de capcane) sau prin solutii de la farmaciile fitosanitare. 

 

Coropisnita este un daunator care poate face mari probleme agricultorilor care cultiva legume. Ea ataca radacinile in momentul in care acestea rasar sau sunt repicate. Astfel, plantele se usuca si recolta poate fi compromisa cu usurinta. Mai e intalnita si sub denumirea stiintifica de Gryllotalpa sau populara chiftirita.

Aceste insecte isi sapa galerii si afecteaza culturile. Vei vedea urmele lasate de ele prin caverne si rosaturi, pe partea plantei care se afla in pamant. Daca in gradina ta locuiesc astfel de vietati, iti vei da seama din vetrele pe care si le formeaza, mai ales atunci cand afara a plouat. 

De regula, coropisnita ataca de la inceputul lunii martie, cand termina hibernarea. Ea va fi prezenta pe toata perioada de infiintare a culturilor si nu mai e la fel de vizibila incepand cu luna iunie. Cu toate acestea, ceea ce face pe sub pamant poate afecta in continuare buna dezvoltare a roadelor.

Aceste insecte pot fi tinute la distanta, daca solul este bine lucrat atunci cand vorbim de araturile de iarna si primavara. Daca se sapa la adancimi mai mari, multe din ele, dar si din oua pot fi distruse. Insa, in gradini si solarii/sere, acest lucru de multe ori nu se intampla, ci se lucreaza mai mult la suprafata si e nevoie de masuri pentru combaterea coropisnitei.

Ciclul de viata al plantelor este afectat de prezenta acestor vietati, motiv pentru care trebuie sa gasesti metode prin care sa le elimini. Iata cateva idei:

1. Bere si un bidon de plastic 

O astfel de metoda e simpla si poate fi pusa in practica cu o investitie destul de mica. Ai nevoie de un pet gol si de un sfert de sticla de bere. 

Incepi prin a pregati bidonul de plastic. Ai nevoie de partea de sus, unde e capacul, iar din ea sa faci ca un fel de palnie, taind cam la 2-3 mm de zona unde incepe acea ingustare. Apoi, scoti dopul, introduci bucata respectiva cu gura in jos si torni bere. Fa astfel de capcane din 20 in 20 mp si schimba berea la 1-5 zile. Insectele vor fi deranjate de mirosul acestei bauturi, dar si de lichidul in sine si vei scapa de ele si te vei bucura de normalitate cand vine vorba de ciclul de viata al unei plante, aceasta din urma nemaifiind deranjata de coropisnite.

 

2. Sintogril

Acum vorbim de o metoda chimica de combatere a acestor daunatori. E vorba de un insecticid care va elimina definitiv aceste vietati. El este sub forma de granule si vei avea nevoie de 30 kg pentru 1 ha. Va proteja timp de 42 de zile si poate fi aplicat manual sau cu un aparat special. Substanta activa pe care o contine este clorpirifos (7.5%). 

 

3. Capcane cu gunoi

Coropisnita este o vietate atrasa de umezeala, motiv pentru care, poti sa o ademenesti cu gunoi proaspat, de grajd. Pentru asta, trebuie sa sapi gropi de 60-80 cm, pe care sa le acoperi cu gunoi si paie. Pentru ca e frig, aceste vietati se vor aduna in zonele respective, si astfel le poti prinde in capcane pe care apoi le poti arde pentru a scapa de daunatori. 

Gropile trebuie distruse pana prin luna februarie, daca nu vrei ca insectele sa iasa de acolo si sa se indrepte din nou spre culturile tale. 

4. Reldan

Acest insecticid de contact si-a dovedit eficienta cand vine vorba de combaterea acestor vietati atat de daunatoare. Aceasta solutie (20 ml din ea) poate fi amestecata impreuna cu tarate de grau (1 kg), zahar (1 lingura) si ulei alimentar (1 lingura), si aplicata in jurul plantelor. Acolo vei observa cum se vor aduna coropisnitele si apoi le poti distruge. 

Poti cumpara Reldan pentru coropisnite de la orice farmacie fitosanitara, dar si din unele magazine online.

 

5. Capcana cu morcovi si cartofi

Pentru a pune in practica aceasta metoda, ai nevoie de felii de morcovi si cartofi si un recipient de 1-2 litri. Ceea ce trebuie sa faci, este sa ingropi vasul respectiv in pamant, in proximitatea locurilor in care stii ca sunt coropisnite, sa adaugi in el cateva bucatele de morcovi si cartofi si sa ai rabdare, deoarece, atrase de miros, aceste insecte vor veni la recipientul cu mancare si nu vor mai putea apoi sa iasa, daca vasul e destul de adanc si peretii de langa el sunt drepti. 

Unii se intreaba, “Dar coropisnita nu zboara?”. Ei bine, ea poate face asta, insa in practica se intampla in perioada de imperechere, cand adultii pot calatori astfel pana la 8 km.

6. Novadim progress

Novadim pentru coropisnite reprezinta o alta optiune de a elimina aceste insecte. Una din metodele eficiente de a scapa de aceste insecte cu ajutorul lui e sa il amesteci cu crupe, sa il imprastii apoi pe suprafata dorita si sa il incorporezi apoi in pamant, cu freza.

Acestea sunt o parte din metodele cu ajutorul carora poti sa elimini astfel de daunatori. Unele sunt naturale, altele presupun utilizarea unor solutii pe care le poti comanda online din diverse magazine sau le poti achizitiona de la farmaciile fitosanitare.

Coropisnitele pot ataca inclusiv curtile in care exista gazon, motiv pentru care trebuie sa urmaresti modul in care acesta creste si sa vezi daca nu cumva exista pericolul ca intreaga plantatie sa fie afectata de ele. 

Pentru a scapa de astfel de griji, o idee buna ar fi aceea de a opta pentru gazon artificial. Acesta va rezista mai multor factori si va arata destul de bine, chiar daca nu are acelasi aer ca unul natural.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu