Motosapa versus motocultor – este vreo diferenta?

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

De la prezenta prizei de putere, si lista de accesorii pe care le poti folosi cu fiecare dintre variante si pana la greutate, puterea motorului si pret, diferentele dintre motosapa si motocultor sunt suficient de mari pentru a justifica o analiza comparativa atenta a ambelor optiuni, inainte de achizitie. Afla din acest articol ce le diferentiaza si care este mai potrivita pentru tine.

 

Motosapa sau motocultor? Ce este mai util pentru gospodaria ta si cum stii sa alegi intre cele doua versiuni, aparent atat de similare. Iti spunem in acest articol care sunt principalele diferente pe care trebuie sa le iei in considerare, pentru a identifica optiunea potrivita terenului pe care vrei sa il cultivi.

 

Priza de putere si accesoriile

Permitand atasarea unei varietati de accesorii pentru numeroase procese de prelucrare a pamantului, dar nu numai, priza de putere este unul dintre elementele care face diferenta dintre cele doua variante de utilaje agricole. Motocultorul o are, motosapa nu.

In cazul motosapei, principala functie este cea de sapare si se realizeaza cu ajutorul frezelor care sunt montate cu suruburi pe singura osie motoare a dispozitivului. Nu poate fi folosita cu scule care necesita ridicare si coborare sau actionarea de catre o priza de putere. Se poate insa atasa plug cu brazda, rarita, dispozitiv pentru scos cartofi si remorca cu sarcina de pana la 500kg.

Motocultorul este un utilaj multifunctional, motiv pentru care este si mai scump decat motosapa. Lista accesoriilor pe care le poti instala si folosi cu un astfel de dispozitiv este destul de ofertanta si include: bara de cosire, plug simplu sau reversibil, freza de pamant, tocator de vegetatie, lama si turbina de zapada, sapa pentru cartofi, grebla de colectat fan, semanatoare, presa de balotat, remorca rabatabila, perie rotativa, sistem de infoliat baloti. 

Daca te orientezi deci catre un motocultivator, iti cumperi un ajutor care reduce timpul de lucru si efortul fizic intr-o varietate de zone ale activitatilor de intretinere a gospodariei.

 

Nivel de putere

La capitolul putere iti putem spune ca pe piata vei gasi motosape de tip hobby, cu motoare de 4 – 5CP si o singura viteza de lucru, pentru suprafete mici de teren, de pana la 500mp, modele semi-profesionale, de pana la 7CP si doua sau trei viteze de deplasare, pentru gradini de marime medie, de maxim 5000mp, si optiuni profesionale, de pana la 18CP, destinate acoperirii terenurilor intinse, de pana la 7000mp.

Rareori vei gasi modele de motocultivator cu motor care sa ofere o putere mai mica de 7 – 7.5CP, nivelul maxim de putere disponibil in aceasta categorie, gasit la cel mai bun motocultor pe motorina sau benzina, fiind de 20 – 21CP, in conditiile in care la 24CP vorbim deja despre minitractoare. Modelele cele mai performante sunt prevazute cu doua prize de putere si pot fi folosite pentru terenuri de peste 10.000mp.

 

Latimea frezelor

Pentru ca latime frezelor este stabilita in functie de puterea motorului, astfel incat sa nu il suprasolicite, este firesc ca motosapele sa lucreze cu versiuni mai inguste decat motocultoarele. La variantele de motosape hobby de putere mica se monteaza de regula freze de maxim 40 – 50cm, la cele semi-profesionale, de putere medie, vei intalni freze de pana la 70 – 80cm, in timp ce optiunile profesionale lucreaza cu variante de pana la 1100 – 1200cm.

In cazul motocultoarelor acest accesoriu poate depasi cu usurinta latimea de 1400cm, ceea ce le face mult mai eficiente in abordarea suprafetelor mari de teren, pe care le pot lucra cu mai putine treceri.

Dimensiuni si usurinta in folosire

Motosapa este un utilaj agricol relativ usor si facil de folosit, cantarind intre 30 si 60kg, ceea ce inseamna ca implica mai putina forta de impingere din partea utilizatorului. In acelasi timp, greutatea redusa face ca aceste modele sa fie potrivite de regula pentru sapaturi realizate la adancimi reduse, de pana la 10 – 12cm, suficiente insa pentru cea mai mare parte a culturilor, cand vine vorba despre insamantare.

Pe de alta parte, motocultorul poate ajunge pana la 250 – 270kg, greutatea care iti spune deja ca este putin mai greu de manevrat, in special cand vine vorba despre intoarceri, ocupa mai mult spatiu atunci cand este depozitat si consuma mai mult combustibil decat o motosapa in lucru, doar pentru a-si deplasa greutatea. 

Aceeasi greutate iti ofera insa si eficienta net superioara cand vine vorba de saparea de santuri adanci in pamant dur sau cleios ori de transportul de remorci de capacitate mare.

 

Tipul de teren

Pentru ca este mai usoara si nu are o stabilitate foarte buna pe sol, motocoasa este recomandata pentru terenurile care nu pun mari dificultati, cum sunt cele nisipoase sau care au fost lucrate frecvent. Este preferata asadar pentru gradinile din apropierea casei si sere.

In cazul in care te confrunti cu o suprafata de teren care a nu mai fost lucrata de mult sau pe care solul este dur si lutos, motosapa nu te poate ajuta prea mult. Ai nevoie de greutatea, stabilitatea si putere unui motocultor performant pentru a aduce pamantul la calitatea necesara de maruntire si aerare care permite adaugarea, in mod eficient, de ingrasamant si pregatirea pentru insamanatare sau plantare.

Bugetul

Probabil ai ghicit deja ca motosapa este varianta economica. Desi vei gasi in aceasta categorie de produse, modele scumpe, profesionale, care pot fi achizitionate la preturi care depasesc 5000lei, poti cumpara de asemenea si variante accesibile la pret, potrivite pentru uz casnic, la costuri incepanda de la 300 – 500lei. Este deci un utilaj agricol accesibil, potrivit pentru gospodariile in care intretinerea terenului se face cu grija si in mod eficient.

Prin comparatie, motocultoarele incep de la 1500 – 2000lei, in variantele economice, si pot depasi cu usurinta 30.000lei, in formatele performante, de putere mare, utile pentru situatiile in care se cultiva si se exploateaza terenuri de mari dimensiuni. Motocultorul este deci o investitie mai mare pe care este bine sa cantaresti atent daca este nevoie sa o faci.

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Mușan Ionel

May 19, 2022 at 6:29 am

Acum sunt convins că am motocultor, mulțumită vouă, m-a ajutat foarte mult articolul dumneavoastră, mai ales în privința tehnicilor de folosire, într-adevăr e greu de stăpânit dar face treabă bună, vă mulțumesc frumos pentru încurajare!

Respuesta
Gradinaru

May 20, 2022 at 2:16 pm

Multumesc pentru comment! Sa il stapaniti sanatos!

Respuesta
elena isac

September 1, 2021 at 1:10 pm

in sfarsit ma lumineaza si pe mine care sunt diferentele intre cele 3 utilaje. Multumesc

Respuesta
Gradinaru

September 7, 2021 at 9:08 am

Buna, Elena,

Multumesc pentru incredere.

Cele bune!

Respuesta