Atunci cand te apuci de gradinarit, trebuie sa ai echipament adecvat ce include manusi. In acest fel iti vei putea proteja mainile impotriva murdariei si a ranilor provocate de spini. Ca sa poti iriga spatiul, ai nevoie de un furtun, iar sapa, grebla si lopata sunt folositoare atunci cand vrei sa plantezi semintele sau sa cureti spatiul de funze.
Nu e dificil sa devii gradinar amator, insa pe langa informatiile pe care le cunosti despre plante, trebuie sa ai si ustensile potrivite. Iata mai jos ce trebuie sa cuprinda un set complet, pentru ingrijirea spatiului verde.
Echipament adecvat
Atunci cand te apuci sa lucrezi in gradina, este indicat sa porti haine special conceput pentru aceasta activitate. Acestea trebuie sa fie largi, pentru a-ti permite sa executi usor miscarile. Materialul cel mai indicat este bumbacul, deoarece nu produce iritatii la nivelul pielii.
In locul adidasilor sau a sandalelor, pune cizme. In acest fel te vei proteja de umezeala si noroi. In maini ar trebui sa porti manusi. Cele mai bune sunt acelea care au interiorul captusit cu material textil, iar exteriorul din silicon, deoarece vei putea lucra si la trandafiri sau la arbustii cu spini, fara sa te intepi.
Daca utilizezi pe deasupra hainelor un sort de gradina, iti va fi mult mai usor sa-ti tii accesoriile sau foarfeca de gradina la indemana, deoarece acesta este prevazut cu buzunare. De asemenea, el are rolul de a te proteja de pete sau de murdarie.
Roaba – este utila pentru transport
Uneori s-ar putea sa fii nevoit sa duci bulbii, frunzele sau gunoiul dintr-un loc in altul. Ca sa poti realiza acest lucru mai usor, ai nevoie de o roaba. Aceasta are un suport metalic pe care este fixat un recipient, in care poti pune incarcatura.
Ca sa o poti transporta usor, are roata in partea din fata, iar tu trebuie doar sa o impingi de cele doua manere. In principiu, un model cu o capacitate mai mare te va ajuta sa duci mai multa incarcatura.
Insa cu cat pui mai mult, cu atat va fi mai dificil sa o impingi, mai ales, daca trebuie sa transporti continutul pe distanta lunga. Aceasta nu are capac, de aceea atunci cand ploua, incarcatura se va uda.
Furtunul si stropitoarea – ustensile folositoare cand ai nevoie de apa
Orice planta are nevoie de apa, pentru a se putea dezvolta. Ca sa scapi de grija stropirii, ar trebui sa dezvolti un sistem complex de irigatii. Daca nu dispui de resurse financiare, poti uda plantele usor, folosind un furtun.
Acesta se conecteaza la cea mai apropiata sursa de apa si se intinde pana acolo unde ai nevoie. In momentul in care achizitionezi un astfel de obiect, ai grija sa fie suficient de lung, pentru a putea ajunge in locul in care cultivi plantele. Daca vrei ca apa sa fie distribuita uniform, cumpara un produs modern prevazut cu un sistem automat de stropire.
In acest fel nu exista riscul ca in unele zone solul sa fie mai umed, iar in altele uscat. Furtunul poate fi folosit si atunci cand vrei sa cureti mobilierul de gradina de frunze si mizerie.
Datorita presiunii, igienizarea se realizeaza mult mai usor. In cazul in care nu ai o sursa de apa in exteriorul casei sau pur si simplu vrei sa uzi doar cateva flori, poti folosi stropitoarea. Aceasta are in partea laterala o palnie cu gauri ce-ti permite sa distribui apa uniform, pe zone reduse.
Sapa, grebla si lopata – ustensile esentiale
Sapa te ajuta sa spargi pamantul care s-a intarit in urma udarii sau a tasarii solului. Aceasta este utila, cand vrei sa faci gauri in sol, pentru a putea planta semintele. Ca sa faci cat mai putin efort, este necesar sa alegi un model ce are manerul suficient de lung, astfel incat sa nu fii nevoit sa te apleci si sa iti permita sa ajungi la o distanta cat mai mare.
Grebla este o unelta extrem de folositoare oricarui gradinar, deoarece poate fi folosita in mai multe activitati. Te ajuta sa strangi mai usor frunzele si gunoaiele din gradina, insa este extrem de utila si cand trebuie sa spargi bulgari mari de pamant si trebuie sa nivelezi solul.
Lopata (cateva modele comparate de noi gasesti aici), poate fi utilizata atat iarna, cat si vara. In anotimpul rece o poti folosi pentru a deszapezi curtea si aleea de acces. Cand incep lucrarile in gradina este un instrument util, deoarece iti permite sa sapi gauri adanci sau sa pui usor pamant/pietris peste sol.
Galeata – utila pentru transportul cantitatilor mici
In timpul gradinaritului s-ar putea sa ai nevoie sa transporti cantitati mici de apa, pamant sau nisip dintr-un loc in altul. Pentru continutul solid poti utiliza roaba, insa s-ar putea sa nu ai acces cu ea in locul in care urmeaza sa pui pamantul.
In acest caz este mult mai utila o galeata. Pentru incarcatura mai usoara, poti folosi un model din plastic, iar pentru cea care este mai grea, opteaza pentru o varianta din metal. Aceasta din urma se degradeaza in timp din cauza umiditatii, de aceea cel mai bine este sa o pui la adapost, cand nu o folosesti.
Ustensile pentru taiat
Pentru a putea taia ramurile groase, ai nevoie de o ustensila robusta, la fel cum este si toporul. Acesta poate fi utilizat si pentru taierea bustenilor din lemn, dar si atunci cand vrei sa ascuti.
Ca sa reziste in timp, manerul trebuie sa fie confectionat dintr-un lemn de esenta tare, cum ar fi stejar, fag sau frasin. De asemenea, este indicat sa fie vopsit sau lacuit cu o solutie speciala ce protejeaza materialul impotriva umiditatii.
Fierastraul se foloseste, atunci cand ai de taiat ramuri subtiri sau pomi uscati. Ai de ales intre mai multe variante de lame, insa pentru a sti ce ti se potriveste, cel mai bine ar fi sa ceri ajutorul personalului specializat. Foarfeca este o ustensila esentiala pentru ingrijirea florilor si a pumilor fructiferi. Aceasta se foloseste pentru a indeparta ramurile sau frunzele uscate ce fac rau plantelor.