Ingrijirea si cultivarea hortensiilor

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Hortensia e o floare gingasa, pe care o poti cultiva atat in gradina, cat si in ghiveci. Ea poate fi de mai multe culori si soiuri, si se ingrijeste cu usurinta – sol mentinut cat mai umed, lumina suficienta, dar nu direct sub bataia soarelui, temperaturi intre 15 si 20 de Grade si apa la temperatura camerei.

 

Daca vrei sa iti infrumusetezi si tu gradina si doresti sa stii cat mai multe despre hortensia, textul care urmeaza iti va fi de ajutor. De aici vei afla o multime de informatii utile legate de ingrijirea si plantarea acestei flori, si nu numai.

 

1. Descriere

Hortensia este o planta intalnita sub denumirile populare Hortensie, Ortensie sau Ortensia si stiintifice de Hydrangea paniculata sau Hydrangea sargentiana. Ea isi are originile in China, Japonia, America Centrala si de Sud si e folosita ca planta decorativa atat in locuinte, cat si in gradini (hortensie cățărătoare e cea mai recomandata in acest caz). 

Aceste plante de gradina au un aspect general de arbusti si o inaltime care de cele mai multe ori variaza intre 50 si 150 cm. Au frunze mari, verzi, iar partea florala e in forma unei sfere compuse din foarte multe flori mai mici, de diverse culori. 

2. Specii

In tara la noi poti intalni si cultiva mai multe soiuri de hortensii. Cele mai populare dintre ele sunt:

 – Hydrangea macrophylla

Este o varianta foarte des intalnita. E acea floare clasica, ce are funze mari, ovale, cu margini usor incretite si zimtate. Florile sunt adunate sub forma unui rotund si pot varia cand vine vorba de nuante. E o planta fina si eleganta, folosita frecvent in buchetele mireselor si nu numai.

 – Hydrangea paniculata

Acest tip de hortensie este sub forma unui arbusti care poate ajunge la o inaltime de pana la 6 metri. Perioada de inflorire incepe in iulie, florile sunt albe sau roz, distribuite sub forma de piramida, iar frunzele mai mici, zimtate.

 – Hydrangea sargentiana

Nu vorbim acum de flori de gradina care infloresc tot anul, ci de specii care iti vor oferi flori doar in timpul verii. Planta aceasta poate ajunge la o inaltime de 3 metri, fiind foarte potrivita in curtile oamenilor. Are florile in forma de umbrela, iar nuantele sunt lila si alb. Frunzele si ramurile sunt usor paroase.

3. Ingrijire

Hortensia, de ingrijire atenta are nevoie, deoarece altfel nu se va dezvolta armonios. La acest capitol, importante sunt:

 – Solul

Constanta de aciditate e importanta cand vine vorba de solul folosit la hortensii. Acesta trebuie sa aiba un pH diferit in functie de nuanta dorita – pH 6 – roz, pH 5.5 – albastru, pH 5.5-6 – alb. 

Totodata e important ca solul sa fie compus dintr-un amestec de pamant de padure, nisip si turba, pentru a fi cat mai bogat si pentru a mentine umiditatea.

 – Lumina

Hortensiile sunt flori rezistente la soare, insa nu sunt plante care iubesc soarele direct. Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele puternice.

 – Apa

Aceste flori sunt plante iubitoare de apa, care trebuie irigate intens mai ales pe durata cresterii. Apa nu trebuie sa fie rece, ci la temperatura camerei. Pamantul trebuie mentinut usor umed, iar atunci cand e foarte cald, poti pulveriza apa pe planta.

 – Temperatura

Pentru a inflori, hortensia are nevoie de temperaturi intre 15 si 20 de grade Celsius. Daca acestea sunt mai puternice, florile se pot ofili. 

Multi au astfel de flori in gradina si se intreaba “hortensia rezista iarna afara?”. Ei bine, da, insa pentru asta trebuie sa nu tai florile si sa acoperi apoi baza cu un strat de mulci. Daca e vorba de o planta in ghiveci, pastreaz-o intr-un loc in care sa nu existe risc de inghet si/sau acopera vasul cu un material izolant care sa ofere protectie.

 – Fertilizarea

La hortensie, ingrijire corespunzatoare e necesara si cand vorbim de fertilizanti. Acestia sunt necesari in special in perioada de inflorire, pentru a mentine florile pentru cat mai mult timp.

Ai grija insa in sezonul rece, deoarece la hortensia, pentru o ingrijire iarna corecta nu se aplica fertilizanti in perioada de repaus. 

4. Plantare/inmultire

Daca te intrebi cand se planteaza hortensia, afla ca cel mai bine e sa faci asta toamna sau primavara. Pentru a se dezvolta totul in cele mai bune conditii, trebuie sa alegi solul potrivit si sa tii cont si de ceilalti factori amintiti mai sus. 

Daca ceea ce vrei sa obtii e o hortensia alba, nu uita ca e nevoie de un pamant cu pH de 5.5-6, daca vrei o planta roz 6 si daca vrei una albastra, 5.5. 

In ceea ce priveste hortensia, inmultire se poate face destul de simplu prin butasi, pe care trebuie sa ii alegi cu grija si sa ii lasi sa se inradacineze, inainte de a-i planta in ghiveci sau in gradini cu flori la tara. 

5. Boli si daunatori

Nu conteaza daca ai hortensia in ghiveci sau direct in pamant, aceasta planta poate sa fie afectata de diverse boli sau poate sa cada prada daunatorilor:

 – Fainarea

Daca hortensia ta sufera de aceasta boala, pe sprafata ei vor putea fi observate pete albicioase, neregulate, care vor afecta buna crestere. Pentru a indrepta aceasta problema, vei avea nevoie de un fungicid pe baza de sulf, pe care-l poti achizitiona de la o farmacie fitosanitara.

 – Putregaiul cenusiu

Aceste flori albastre de gradina, sau roz, albe, pot fi afectate de prezenta acestei boli. Ea se va observa prin ofilirea florilor. Poate fi combatuta cu usurinta, daca reduci cantitatea de apa pe care o folosesti la udat.

 – Acarienii

Daca frunzele plantei incep sa se ingalbeneasca si pe spatele lor apar mici panze de paianjen, atunci ea este atacata de aceste insecte. Poti sa le inlaturi destul de simplu, prin folosirea unor insecticide potrivite, care se aplica pe zonele afectate. 

 – Paduchii

Daca ajung sa atace planta, afidele vor provoca daune destul de mari, ce se vor vede in flori ofilite si frunze slab dezvoltate. Ele se hransesc cu seva plantelor, ceea ce se va observa cu usurinta. Cum le poti combate? Prin solutii speciale, cumparate de la farmaciile fitosanitare. 

Aceste plante, ca si altele, necesita o ingrijire atenta, insa nu e nimic foarte dificil de facut. Vrem ca la final sa iti mai facem o mica sugestie. Daca vrei sa iti fie mai simplu sa uzi gradina, fie ca ai sau nu hortensii in ea, poti cumpara un programator pentru irigatii. Astfel, intreg procesul de irigare va fi unul mult mai rapid si eficient.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu