Soiurile cele mai rentabile, solul si conditiile potrivite de clima, procesul de plantare, fertilizare si ingrijire – sunt doar o parte dintre aspectele pe care trebuie sa le cunosti pentru a putea creste cu succes muri. Iata cateva detalii care iti pot fi de mare ajutor.
Benefice pentru sanatate, minunat de gustoase si aromate, dar si cu un pret pe masura, murele se numara printre fructele pe care este profitabil sa le obtii in propria gospodarie. Soi pitic, crescut in ghiveci, pe balcon, sau inalt de pana la 3m, in plantatii intinse, murul are cerinte specifice de clima si ingrijire, care influenteaza productivitatea si dezvoltarea plantei. Afla din acest ghid tot ce trebuie sa stii pentru a te familiariza cu cresterea acestui arbust.
Cerinte de temperatura, umiditate, lumina si sol pentru cultivarea murelor
O productivitate buna are la baza in primul rand un teren potrivit, cultura de mure dezvoltandu-se cel mai bine cand este amplasata pe terenuri:
- plane sau putin inclinate
- orientate care sud, sud-est sau sud-vest, pentru a oferi expunere generoasa la lumina
- cu panza freatica la o adancime mai mare de 1.5 – 2m, pentru a feri radacinile de umezeala excesiva
- ferite de curenti puternici de aer sau inconjurate de perdele de protectie
- cu soluri semi-grele (argilo-nisipoase, lutoase, luto-argiloase, nisipo-lutoase), fertile si bine aerisite.
Cele mai rentabile soiuri de mure
Pentru o plantatie de mure roditoare si usor de intretinut este important sa alegi specii productive si rezistente la boli. Pe de alta parte, daca plantezi doar cativa butasi de mure prin gradina, s-ar putea sa doresti un soi mai dulce, chiar daca produce o cantitate ceva mai mica de fructe. Cultura de mure este una permanenta, profitabila pe termen lung, deci daca esti tentat sa schimbi soiul de mure la fiecare 2-3ani, nu vei ajunge sa te bucuri pe deplin de roade.
Murul perfect, rezistent la mediu si boli, cu productie mare, cu fructe dulci si aromate, nu exista, ci doar variatii ale acestor atribute. Atunci cand alegi soiul este deci important bine sa evaluezi cu grija ce este esential pentru tine. De exemplu:
- printre variantele cu rezistenta buna la inghet se numara: Chester si Cacanska Bestrna
- printre cele mai gustoase soiuri de mure se afla: Triple Crown, Karaka negru, Gai, Loch Maree
- productivitate peste medie au soiurile de mur: Chester, Navaho, mur Thornfree
- daca vrei sa poti culege usor fructele, s-ar putea sa te atraga mai mult soiurile de mure fara spini precum: mure Thornfree, Triple Crown, mur Navaho, Chester, Black Diamond, Arapaho, Black satin etc.
Pentru cultivarea murelor ia de asemenea in considerare si soiurile remontante, care pot produc de mai multe ori pe sezon: Reuben, Strongberry, Black Magic, butasi de mure Gigant.
Pregatirea solului in cultura de mure
Pentru cultura de mure terenul se pregateste cel mai bine din toamna, dar se poate realiza si primavara, cu cel putin doua luni inainte de perioada de plantare prin:
- eliminarea tuturor resturilor vegetale
- scarificare la adancime de 50 – 60cm
- aratura adanca, la 30 – 40cm
- fertilizare pe baza de gunoi de grajd si ingrasamant cu fosfor si potasiu (aproximativ 100kh/ha sau conform analizei solului).
Inmultirea murului prin butasi si plantarea murelor
Inmultirea murului se realizeaza prin:
- drajoni – lastari dezvoltati din radacinile plantei mama, cu radacini proprii
- butasi de mure – sectiuni taiate din tulpina, de regula cu 6 noduri, din care 3 se ingroapa in sol pentru a forma radacini
- marcotaj – ingroparea unei portiuni de tulpina in pamant (de obicei varful, pe o lungime de o palma, dupa ruperea frunzelor de pe segmentul respectiv) pentru a face radacini
- seminte – ofera randament mai scazut decat variantele anterioare.
Plantarea se poate face si primavara, cand temperaturile trec de 5oC, insa perioada optima este cea de toamna. Cel mai frecvent se opteaza pentru drajoni, iar plantarea urmeaza urmatorii pasi:
- inlaturarea radacinilor ranite si tunderea celor sanatoase la o lungime de 15cm
- pregatirea de gropi individuale de 30 x 30 x 30cm sau brazde de 30cm adancime (lasa 1.2 – 1.5m intre plante si 2.5 – 3m intre randuri)
- adaugarea de pamant galben, gunoi de grajd si apa in groapa de plantare
- asezarea drajonului cu radacinile rasfirate la baza adanciturii
- formarea unui musuroi de pamant de 10 – 12cm inaltime
- taierea plantei, cu 3-4 muguri lasati deasupra musuroiului.
Palisarea pe o plantatie de mure
Pentru a putea ingrijire murii si a recolta usor murele, specialistii recomanda palisarea plantelor inca din primii 2 ani de dezvoltare, cu araci sau prin montarea de spalieri, la 8m distanta si la 60cm in adancime, si crearea de retele de sustinere cu sarma.
Cand si cum se fac taierile la mur
Taierea murului stimuleaza productivitatea si reduce riscul de aparitie a bolilor specifice. Se realizeaza in martie-aprilie, cu o foarfeca pentru taierea vitei de vie sau de gradinarit, tinand cont de etapa de dezvoltare, astfel:
- imediat dupa plantare – taie tulpina cea mai viguroasa pana la 15 – 20cm deasupra solului si elimina restul tulpinilor de la baza
- in primavara anului II – alege 2 – 3 tulpini viguroase si scurteaza-le pana la 170 – 180cm, indeparteaza cresterile laterale, iar pe cele din partea superioara taie-le la 25cm si paliseaza-le
- din anul III, in fiecare an – selecteaza 4 – 6 tulpini viguroase, taie-le la 170 – 180cm si scurteaza ramificatiile acestora pana la 25 – 30cm, eliminand restul tulpinilor prin taiere la baza.
Fertilizarea si irigarea solului
Prima fertilizare se face la doi ani de la plantare, cu gunoi de grajd (40t/ha) si ingrasamant NPK (400 – 500kg/ha), iar apoi anual, cu jumatate din cantitate, de preferat in lunile de toamna.
Daca ploile nu asigura un minim de 700mm/an, se iriga de 4 – 5ori cu 300-400mc/ha, fara a a depasi data de 25 august, pentru a permite maturarea lemnului de pe tulpina, care asigura rezistenta la ger in timpul iernii.
Boli, daunatori si tratamente la cultura de mure
Murul poate fi atacat de viroze (ingalbenirea nervurilor, patarea circulara), bacterioze (focul bacterian, cancerul bacterian), micoze (rugina, patarea alba a frunzelor, putregaiul cenusiu, fainarea, patarea bruna-violacee a tulpinilor, ofilirea vasculara) si daunatori (musculita galicola, acarieni, afide, paduchele de San Jose, gargarita neagra).
Principalele masuri de prevenire si tratare constau in:
- evitarea solurilor in care anterior s-au cultivat legume (tomate, cartofi, vinete)
- cultivarea de soiuri rezistente
- respectarea distantelor de plantare
- eliminarea resturilor vegetale si a plantelor afectate
- prevenirea udarii excesive
- taierile corecte
- respectarea tratamentelor fitosanitare obligatorii
- verificarea periodica a plantelor.
Recoltarea murelor
Fructele se matureaza esalonat si se recolteaza in mai multe ture, la 3-4 zile distanta. Se detaseaza cu tot cu receptacul, fara a pune presiune pe fruct si se manevreaza cu grija.
Lasa un comentariu
0 Comentariu