Carari simetrice, gazon impecabil, combinatii elegante de plante, mobilier pe masura si alte detalii importante sunt cele care definesc o gradina amenajata in stil englezesc. Afla din acest articol ce elemente de baza trebuie sa iei in considerare daca vrei sa creeze un astfel de spatiu in exteriorul casei tale.
Gradinile englezesti combina intr-un mod rafinat si echilibrat simplitatea cu bogatia elementelor. Construite pe baza unei suprafete acoperite cu gazon bine ingrijit, aceste variante de organizare a spatiului verde impresioneaza prin eleganta si destul de usor de realizat si ingrijit. Iata cateva recomandari pentru cei care doresc sa abordeze acest stil in amenajarea proprieii curti interioare.
Carari simetrice si corect aliniate
Structura unei astfel de gradini este clara si bazata pe simetrie. Cararile sunt cel mai adesea acoperite cu piatra si strabat in mod ordonat suprafata verde, in linii drepte sau curbe. Intregul spatiu verde de obicei inconjurat de o astfel de alee care permite plimbarile lungi.
Daca vrei sa amenajezi gradina in acest stil este deci bine sa planifici cu grija dinainte structura, pentru ca adaosurile neplanificate, de ultim moment, pot afecta spectul final.
Gazonul
Elementul principal al acestui tip de compozitie este gazonul verde, perfect tuns si intretinut. Rolul sau este de a crea fundalul care scoate in evidenta frumusetea florilor, arbustilor si mobilierului de gradina si ocupa pana la 70% din suprafata alocata gradinii. Pentru a-ti fi usor sa il plantezi si sa il intretii, iti recomandam sa te asiguri ca terenul este cat mai drept, corectand eventualele denivelari existente in structura sa.
Plante perene
Pe lista plantelor perene pe care le vei gasi intr-o gradina englezeasca tipica se numara speciile Phlox, Hibiscus, Hydrangea, Lupine, Veronica etc. care mentin structura de baza a gradinii de la an la an, fara a fi nevoie sa le replantezi. Alege acele versiuni care iti plac si care se combina armonios din punct de vedere cromatic. Tine minte ca frumusetea gradinilor englezesti rezida in bogatia gestionata cu gust.
Speciile anuale
Acest tip de plante pentru gradina pot fi schimbate in fiecare an, daca doresti sa modifici aspectul spatiului. Printre cele mai apreciate se numara Cosmos bipinnatus, Ageratum, Begonia, Dahlia, Petunia, margaretele etc. Foloseste-le pentru a atrage atentia asupra zonelor preferate din gradina si pentru a intrerupe monotonia, acolo unde versiunile perene s-au imprastiat prea mult.
Zona cu plante medicinale si aromatice
Specific gradinilor englezesti este coltul destinat cultivarii de plante aromatice si medicinale, care poate include speciile tale preferate (cimbru, maghiran, levantica, coriandru, chimen etc.). Daca spatiul si bugetul iti permit, poti opta pentru crearea unei mici sere din sticla in care sa le cresti in ghivece frumos asezate sau, poti aloca o zona din structura suprafetei deschise, pentru a crea cateva straturi dedicate acestei categorii.
Trandafirii
Daca incepi sa cauti imagini cu spatii verzi amenajate in stil englezesc, vei observa ca majoritatea includ trandafiri, fie sub forma de tufe frumos definite, fie agatatori. Infrumuseteaza gradina atat prin conturul delicat al florilor si culorile placute, cat si prin parfumul atragator. In plus, te ajuta sa adaugi profunzime spatiului. Ii poti folosi, in formatul agatator, pentru a completa structura unui foisor sau a unei casute pe care o folosesti pentru a-ti depozita uneltele de gradinarit.
Arbustii
Arbustii sau tufisurile sunt elemente esentiale pentru structura gradinii, aceste tipuri de plante fiind folosite pentru a delimita zone individuale in economia spatiului sau a crea puncte de atractie, atunci cand sunt organizate in grupuri. Inainte de a alege versiunile pentru gradina ta este important sa iei in considerare inaltimea si latimea pana la care va creste fiecare la maturitate, pentru a nu ocupa mai mult spatiu decat ai la dispozitie.
La fel de important este si aspectul plantei fara flori, pentru ca cele mai multe dintre ele infloresc doar pentru cateva luni pe an. Cea mai buna perioada pentru plantarea acestora este toamna tarziu sau in primele saptamani de primavara.
Printre speciile catre care te poti orienta pentru a bifa si aceasta componenta se numara azaleea si rododendronul – care infloresc in primavara si sunt disponibile intr-o varietate de culori, forsythia – cu inflorescente in tonuri placute de galben, ideale pentru marcarea colturilor in structura gradinii, hydrangea – cu flori spectaculoase care iti incanta privirile in perioada verii.
Dintre variantele perene iti recomandam ienuparul, cu rata redusa de crestere, perfect pentru completarea spatiilor dintre alte tipuri de arbusti mai mari, tuia, chiparosul, molidul. Daca vrei sa incluzi si cateva specii frumos mirositoare poti apela la liliac, weigela sau hamamelis virginiana.
Ornamente
Daca gradina este suficient de mare si esti dispus sa investesti intr-un astfel de element de decor, trebuie neaparat sa adaugi si o fantana, inconjurata sau nu de un mic elesteu. Pentru ca este o piesa definitorie, cel mai bun loc pentru ea este exact in centrul spatiului, inconjurata de o alee care permite accesul la ea sau doar un segment de gazon care sa o scoata in evidenta.
Ghivecele din piatra sunt la fel de binevenite, in variante de dimensiuni medii sau mari, adaugand volum si expresivitate spatiului si punand in evidenta plantele care le incadreaza. Mai poti adauga statui, pentru a crea puncte de interes intr-un spatiu prea simplu si un foisor in capatul gradinii.
Mobilierul de gradina
Desi bancile isi gasesc usor locul intr-un astfel de cadru, nu exagera cu numarul lor, pentru ca gradina englezeasca este mai mult gandita pentru plimbari. Poti insa crea, intr-un mod elegant, un colt pentru servirea ceaiului, cu o masuta si cateva scaune din fier forjat, cu design delicat.
Nu uita ca ceea ce defineste in primul rand o gradina englezeasca este perfectiunea detaliilor. Gazonul trebuie sa fie uniform, plantele tunse corect si ingrijite, aleile maturate periodic. Vei avea nevoie asadar si de cateva utilaje speciale pentru gradinarit dintre care cele mai importante sunt: masina de tuns iarba, motosapa, scarificator de gazon (o lista cu produse comparate gasesti aici), foarfece de gradina si un sistem de irigatii bine pus la punct.