Pentru terasa, alege un spatiu umbrit. Inainte de toate, curata suprafata de buruieni si incearca sa o aduci la acelasi nivel, iar dupa aceea toarna fundatia. Ca sa ai parte de un plus de confort, fa si un acoperis. O copertina retractabila poate deveni compacta, atunci cand vrei sa te bucuri de razele solare, iar pardoseala poate fi realizata din gresie.
Ca sa te poti bucura de aer curat, cel mai bine ar fi sa iti amenajezi propria terasa. Poti realiza chiar tu acest lucru, urmand pasii de mai jos:
Identificarea spatiului si pregatirea acestuia
In momentul in care te gandesti sa amenajezi o terasa, trebuie sa alegi cu atentie locul in care o vei amplasa, pentru a te bucura de confort maxim. Cel mai bine ar fi sa alegi un loc umbros, ca sa nu fii deranjata de razele solare.
Dimensiunea spatiului depinde bineinteles de locul pe care il ai la dispozitie, dar si de bugetul disponibil. Deoarece amenajarea unei terase mari necesita mai multe materiale, iar acest lucru presupune un cost mai mare.
Marcheaza locul adaugand cate 20cm pe fiecare latura, acesta reprezentand spatiul de lucru. Dupa aceea curata pamantul, indepartand buruienile, gunoiul, pietrele si iarba. Apoi niveleaza locul, astfel incat intreaga suprafata sa ajunga la aceeasi inaltime.
Toarna fundatia
Este indicat sa stabilesti tipul de fundatie, tinand cont de solul pe care il ai in curte. Pamantul moale si argilos se lasa in timp, de aceea terasa nu va mai fi dreapta, dupa o anumita perioada.
Realizeaza un cofraj din lemn, in care vei turna ulterior betonul. Acesta ofera stabilitate si impiedica cresterea buruienilor printre pietre. Dupa ce ai betonat suprafata, asteapta sa se intareasca, iar apoi indeparteaza marginea din lemn. Daca vrei o terasa din alt material, plaseaza caramida direct pe pamant si dupa pune mortar.
Nu uita de acoperis!
Acoperisul unei terase trebuie sa fie construit, astfel incat sa te protejeze de raze solare, vant si ploaie. Cel mai indicat este sa faci orificii copertinei, ca sa permita circularea aerului. Daca ai un buget mai mare la dispozitie, poti opta pentru o copertina retractabila, deoarece aceasta poate fi stransa, atunci cand vrei sa te bucuri de razele solare.
Poti folosi mai multe materiale pentru realizarea acoperisului. Specialistii iti recomanda sa folosesti bambusul sau trestia, deoarece asigura o buna circulatie a aerului si, in plus, te face sa te simti ca si cum ai fi pe o terasa, la mare.
Lemnul este rezistent in timp si isi pastreaza aspectul, indiferent de factorii de mediu. In momentul in care realizezi copertina, nu opta pentru varianta plata, deoarece apa va fi colectata pe acoperis, atunci cand ploua puternic. Ca sa eviti acest lucru, fa inclinatia de cel putin 5 grade si monteaza jgheaburi, pentru a permite scurgerea si evacuarea apei.
Stalpi sunt esentiali
Coloanele au rolul de a sustine acoperisul. Insa trebuie sa fii atenta si la aspectul acestora, pentru ca influenteaza designul exterior al casei. Stalpi se pot face din lemn, sticla, aluminiu sau piatra.
Prima varianta este o alegere potrivita pentru spatiile amenajate in stil rustic. Se poate folosi frasinul, ciresul, pinul sau stejarul. Coloanele din sticla sunt mai rezistente la factorii de mediu si intemperii si chiar daca au un pret de achizitie mai mare, sunt o varianta optima, pentru ca se intretin mai usor.
Daca nu ai un buget generos, poti opta pentru coloanele din aluminiu. Acestea isi modifica aspectul in timp si nu sunt atat de rezistente, ca celelalte variante propuse.
Poti amenaja pardoseala
Podeaua poate fi acoperita cu orice material doresti. Acesta se alege tinand cont de modul in care amenajezi terasa. Gresia pentru exterior este o varianta pentru cei cu buget redus. Se monteaza usor si in acelasi timp nu isi modifica aspectul din cauza intemperiilor, de aceea este o alegere optima pentru spatiile fara copertina. Suprafata poate fi curatata si intretinuta usor.
Pentru cei care iubesc verdeata, recomandam gazonul. Rulourile pot fi montate usor, astfel ca nu ai nevoie de ajutor specializat. Suprafata pardoselii va fi moale, deci vei putea sa mergi si in picioarele goale. Fiind comoda, este o varianta indicata pentru spatiile in care vrei sa amenajezi un loc de joaca pentru copii, deoarece cei mici se vor simti confortabil.
Dusumeaua te ajuta sa obtii un design modern, dar trebuie ingrijita corespunzator, pentru a-si mentine aspectul. Ca aceasta sa reziste mai bine in timp, poti alege o varianta realizata din lemn de brad, ce a fost in prealabil tratata cu uleiuri si vopseluri pentru cresterea rezistentei.
O alta optiune este dusumeaua din lemn masiv in combinatie cu plastic. Datorita celui de al doilea material, pardoseala va rezista mai mult in timp si nu se va degrada din cauza intemperiilor.
Daca intentionezi sa faci mobilierul din fier forjat, poti construi partea de jos a terasei din pietris in combinatie cu nisip. Aceasta varianta este ieftina si usor de realizat, iar atunci cand vrei o schimbare, o poti inlocui fara mari probleme.
Acorda atentie mobilierului si elementelor decorative
Mobilierul pe care il vei amplasa pe terasa se alege tinand cont de stilul in care vrei sa amenajezi spatiul. Pentru un design rustic, poti alege fotolii si banchete din lemn masiv sau rachita, insa nu este exclus sa realizezi chiar tu elementele, folosind paleti.
Stilul modern se caracterizeaza prin obiecte cu linii bine definite, ce au culori deschise. Acestea nu au imprimeuri, ci sunt simple. Ca sa poti definitiva aspectul terasei, ai nevoie si de cateva obiecte decorative specifice.
Asadar, orienteaza-te catre ghivece, suporturi de flori, perne colorate, dar si produse care pot creste gradul de confort. Printre acestea se numara si cea mai buna umbrela pentru terasa, pe care o poti folosi in zona in care acoperisul nu te apara de razele solare. Pentru a o putea muta usor, aceasta ar trebui sa aiba si un suport, iar ca sa nu fie luata de vant, este absolut necesara o baza ce te ajuta sa mentii stabilitatea.