Feriga de apartament – cum sa o ingrijesti

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Exotica si exuberanta, feriga te poate anunta cand vine ploaia sau urmeaza o perioada de seceta, purifica aerul din incapere si este una dintre cele mai putin pretentioase plante de apartament pentru care poti opta. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii pentru a o ingriji corect.

 

Datorita aspectului elegant si plin de energie si cerintelor reduse de ingrijire, feriga este una dintre cele mai populare plante folosite pentru amenajarile de apartament sau birou. Creste bine in semi-umbra, se inmulteste usor, rezista si la temperaturi mai reduse, purifica aerul din camera si protejeaza impotriva radiatiilor emise de aparatele electrocasnice. Iata cum poti creste corect o astfel de planta in propriul spatiu, astfel incat sa te bucuri de toate beneficiile pe care le aduce.

 

Cel mai bun tip de feriga pentru camera, gradina sau iaz

In familia pteridofitelor sau a ferigilor sunt incluse peste 1200 de specii, grupate in aproximativ 300 de genuri, dintre care cele mai populare tipuri de ferigi, crescute in ghiveci sau gradina, sunt:

Feriga Boston (Nephrolepis Bostoniensis) – una dintre cele mai usor de ingrijit specii de feriga, cu frunze alungite, cu aspect de pana, care in mediul natural pot ajunge pana la lungimea de 2.5m.Se dezvolta cel mai frumos in ghivecele suspendate, datorita frunzelor care se apleaca pe masura ce cresc.

Feriga comuna sau feriga de padure (Dryopteris filix-mas) – originara din nordul Europei, cu frunze lungi, cu varf rotunjit, care pot creste in lungime pana la 100 – 120cm si in latime pana la 20 – 30cm. Creste spontan in padurile de munte si de deal si poate fi plantata ca feriga de gradina, dezvoltandu-se mai bine in aer liber, decat la interior.

Feriga de camera sau feriga de apartament (Nephrolepis Adiantum) – frunzele ating o inaltime de 40 pana la 90cm, sunt arcuite si cu margini dintate. O vei gasi cel mai adesea disponibila, in ghiveci, in magazinele de flori.

Feriga de apa (Thelypteris palustris) – specie de talie mijlocie, care poate ajunge pana la inaltimea de 50 – 100cm. Formeaza smocuri dese de frunze mari, cu forma penata, de un verde inchis si creste cel mai bine in soluri bogate si umede, pe marginea iazurilor si lacurilor.

Pamantul ferigilor trebuie sa fie permanent umed

Toate ferigile sunt mari iubitoare de apa, motiv pentru care este bine sa nu lasi niciodata pamantul din ghiveci sa se usuce prea tare. Uda feriga cu apa mentinuta la temperatura camerei, care a stat cateva zile in recipiente deschise pentru a permite eliberarea clorului

Opteaza pentru udare realizata o data la cateva zile, dar in profunzime, si evita udarile superficiale si frecvente, astfel incat tot pamantul din ghiveci sa fie umezit, nu doar stratul superior.

Nu uita insa ca, desi iubeste apa, feriga nu trebuie inundata, iar solul trebuie mentinut umed, si nu ud. In caz contrar vei incepe sa observi formarea de puncte maronii pe frunzele plantei. Acelasi efect il are si folosirea de apa prea rece. 

La fel de important este si sa reduci frecventa de udare pe timp de iarna, cand planta creste mai putin si consuma o cantitate mai mica de apa.

 

Feriga sufera in aer uscat si in fum de tigara

Desi feriga poate curata aerul din apartament de multe substante toxice, nu se descurca prea bine cu gazele emanate prin ardere, precum cele continute de fumul de tigara, lemnul ars etc. La fel de sensibila este si la curentii puternici de aer, deci ai grija sa nu o amplasezi in fata unui geam care ramane adesea deschis, intre doua usi sau doua ferestre ori in apropierea aparatului de aer conditionat.

 

Fereste feriga de razele directe ale soarelui

Pentru a te bucura cat mai mult de verdele relaxant care defineste o planta sanatoasa de feriga, o ingrijire atenta trebuie sa ia neaparat in considerare si lumina de care are nevoie aceasta specie. 

Feriga se numara printre florile de apartament care pot fi pozitionate fara probleme in incaperile orientat catre est sau nord, ori in holuri care primesc lumina indirecta. Expunerea directa la actiunea razelor solare duce la ingalbenirea si ofilirea frunzelor.

 

Mentine o temperatura moderata in incapere

In sezonul rece, feriga necesita o temperatura de 10 pana la 15oC, deci cel mai bine ar fi sa o amplasezi in hol, intr-un balcon inchis sau intr-o incapere care nu beneficiaza in mod direct de incalzire. Pe timp de vara are nevoie de minim 18oC si se simte cel mai bine pana la 21 – 22oC.

 

Planteaz-o in ghivece scurte si late

Feriga are nevoie sa poata scoate usor la suprafata frunzele nou formate, motiv pentru care se va dezvolta mult mai bine in ghivece cu inaltime medie si cu diametru mai mare. Speciile de apartament cresc rar foarte mult in inaltime, insa, in conditii prielnice, se vor dezvolta destul de intens pe orizontala.

Materialul cel mai potrivit este plasticul, pentru ca retine apa mai bine decat ghivecele din ceramica, ceea ce pentru ferigi reprezinta un avantaj.

Foloseste un mix de turba, nisip si frunze

Atunci cand alegi solul pentru aceste plante, gandeste-te la pamantul de padure, bogat in frunze, crengi si muschi, iar daca nu ai la indemana un astfel de mix, combina turba cu nisip. Daca pamantul din ghiveci nu este suficient de bogat in nutrienti, frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca. Poti preveni si trata aceasta situatie adaugand ingrasaminte pentru plante cu frunze, de 2 – 3 ori pe luna.

 

Inmultire

Este indicat sa inmultesti feriga prin separarea de tulpini cu frunze, din tufa matura, atunci cand ghiveciul este prea plin si nu doresti sa muti planta intr-unul mai incapator. Specialistii recomanda scoaterea si plantarea acestor tulpini in primavara (martie – aprilie) sau vara (august).

 

Feriga de camera – beneficii

Usor de intretinut si cu aspect exotic si energizant, feriga asigura, in plus, si o filtrare eficienta a aerului din incapere, imbogatindu-l cu oxigen. Reprezinta deci un adaos binevenit atat in birourile in care se lucreaza indelung, cat si in spatiile de dormit, ajutand de asemenea si la reducerea nivelului de radiatii emise de aparatele electrocasnice.

Iata si cateva curiozitati despre ferigi:

  • nu fac flori sau fructe si nu au seminte, inmultindu-se prin spori;
  • poti afla cum va fi vremea in functie de comportamentul unei ferigi, mai ales daca este amplasata la exterior, intr-o jardiniera – planta isi strange si rasuceste frunzele daca urmeaza o perioada uscata si le desface larg, daca vine ploaia;
  • Sigmund Freud avea fobie de ferigi.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu