Greutate redusa, usor de folosit si intretinut, insa limitate ca autonomie si putere? Sau forta mare de taiere, lanturi lungi, eficienta ridicata, dar mai multe kilograme de sustinut cu bratele si un zgomot riscant pentru auz? Afla din acest articol care sunt argumentele care justifica clar alegerea intre drujbele electrice si cele pe benzina.
Pentru tot ceea ce inseamna lucrul cu lemnul, de la taierea arborilor din padure si pana la sectionarea bustenilor pentru foc sau igienizarea livezilor, drujbele sunt instrumentele cele mai bune la care poti apela. Cum alegi insa modelul potrivit pentru necesitatiel tale? Te ajutam in acest articol sa afli raspunsul la una din laturile intrebarii tale si anume cea care tine de tipul de combustibil folosit.
Heavy duty, semi-profesional sau hobby
Cand aud termenul de drujba, cei mai multi dintre noi se gandesc la motofierastraul puternic si robust, care doboara copacii inalti si grosi din padure, sau, cu alte cuvinte, versiunea traditionala care se potriveste in acest moment cel mai bine modelelor cu benzina.
Fierastraiele cu motor termic sunt fara nici un fel de discutie, cele mai puternice si mai potrivite pentru lucrari intensive, de amploare, in care ai nevoie de multa forta, viteza ridicata de taiere si lame cat mai lungi, pentru a economisi timp. Desi alternativele electrice asigura si ele o putere destul de ridicata, daca cauti o drujba heavy-duty, este bine sa stii ca combinatia cea mai buna de performanta si pret se gaseste deocamdata in zona motoarelor pe benzina.
Daca ceea ce cauti este o versiune pentru operatiuni de dificultate medie, e bine sa stii ca la acest nivel, cele doua categorii sunt oarecum echivalente, insemnand ca vei gasi variante bune si cu alimentare electrica, si pe benzina, diferentierea facandu-se pe alte criterii pe care le vom aborda in continuare.
In ceea ce priveste versiunile hobby, pentru care nu ai nevoie de putere ridicata, ci mai curand de o folosire facila, recomandam orientarea catre drujbele electrice. Versiunile pe benzina implica ceva mai multa intretinere (curatarea filtrului etc.) si alimentarea corecta cu amestecul potrivit de benzina si ulei, motiv pentru care s-ar putea sa fie mai putin potrivite pentru o persoana fara prea multe cunostinte tehnice.
Portabilitate si autonomie
Nici una dintre variantele de drujbe nu este facuta pentru a fi folosita static, toate permitand si necesitand sustinerea de catre utilizator si deplasarea macar in jurul unui bustean, daca nu prin gradina sau padure, pana la locatia in care se realizeaza taierea.
Portabilitatea este influentata de greutate si autonomia oferita de tipul de alimentare. Din acest punct de vedere iti vom spune direct ca versiunile electrice cu fir sunt cele mai limitate, fiind conditionate de prezenta unei surse de curent electric, lungimea cablului de alimentare si eventual cea a unui prelungitor potrivit (intotdeauna din categoria celor de exterior, pentru siguranta ta). Pe de alta parte, sunt cele mai usoare modele, deci daca folosesti de obicei drujba prin apropierea casei, iti vei cruta corpul de un efort fizic semnificativ.
Variantele de drujbe electrice (aici lista comparativa) cu acumulator iti ofera o autonomie buna, de la 30minute la cateva ore, in functie de capacitatea bateriei si munca la care o folosesti. De asemenea, poti opta pentru achizitionarea unui acumulator de rezerva, care sa iti dubleze timpul de lucru, daca stii ca trebuie sa folosesti dispozitivul intr-o zona in care nu ai cum sa reincarci la timp.
Optiunile pe benzina sunt cele mai potrivite pentru activitati care inseamna ore intregi petrecute in inima padurii sau in orice spatiu in care nu ai acces la o priza. O data ce ai cu tine suficient combustibil de rezerva, poti reincarca de suficiente, ori incat sa poti termina treaba fara grija. Daca vrei sa nu fii limitat de apropierea de casa, chiar si atunci cand nu ai nevoie de un model foarte puternic, apeleaza deci la optiunile cu motor termic.
Confort si usurinta in folosire
Modelele electrice sunt la fel de simplu de pornit ca un uscator de par, deci pot fi folosite fara dificultate si de persoanele care nu sunt familiarizate cu unelte de tot felul. De cealalta parte, versiunile pe benzina cu pornire manuala, la snur, necesita cateva cunostinte bine puse la punct si urmarirea atenta a pasilor pentru a nu cala motorul.
Nici cand vine vorba despre intretinere optiunile pe benzina nu marcheaza prea multe puncte, pentru ca necesita curatare frecventa a componentelor si golirea rezervorului inainte de depozitarea pe termen lung. Cu o drujba de tip electric, tot ce trebuie sa faci este sa o stergi si sa o pui in cutie.
La variantele pe benzina, puterea ridicata de lucru vine impreuna cu un zgomot destul de puternic care rareori scade sub 110dB. Conform specialistilor, toate echipamentele care produc peste 80 – 85dB trebuie folosite impreuna cu casti antifonice, daca este vorba de mai mult de cateva ore de lucru, in timp ce tot se incadreaza sub 70dB este sigur indiferent de perioada de utilizare. Expunerea la 100dB iti va afecta auzul daca depasesti 15 minute de expunere, iar la peste 110dB, chiar si 3 minute de expunere sunt riscante. Tine cont ca vorbim despre un dispozitiv care se afla destul de aproape de urechi, nu la cativa metri distanta.
In cazul optiunilor electrice vei gasi si modele care genereaza sub 90dB, o diferenta semnificativa atat pentru tine, cat si pentru vecini.
De asemenea, este bine sa tii cont si de faptul ca versiunile electrice sunt mai usor de folosit pentru a taia crengi la inaltime, indiferent daca alegi un model standard sau o varianta cu prelungire telescopica, pentru ca au greutatea mai mica. Deci analizeaza cu atentie toate aspectele pentru a identifica cea mai buna varianta dintre cele doua.
Efectele asupra mediului
In mod direct, poti deduce usor ca versiunile electrice sunt mai prietenoase cu mediul decat cele pe benzina, pentru ca nu degaja noxe. Dar, asta nu inseamna ca trebuie sa te chinui cu o varianta electrica cu putere insuficienta pentru ca nu vrei sa poluezi. Daca vei cauta cu atentie, vei gasi variante moderne pe benzina care includ sisteme menite sa creasca randamentul de utilizare a combustibilului si sa reduca astfel toxinele eliminate in atmosfera.