Un perete format din plante, cu flori colorate si parfumate, poate da foarte bine atat pe o terasa sau pe balcon, ca si la interior, si poti sa te indrepti spre Mandevilla si nu vei fi dezamagit, o frumoasa planta cataratoare care nu este greu de ingrijit.
Dipladenia sau Mandevilla este o planta tropicala ce provine din Africa de Sud, din padurile tropicale, unde o gasesti inflorita pe tot parcursul anului. Mai nou aparuta la noi, a gasit totusi un sol propice pentru a se dezvolta si daca respecti cativa pasi pentru Dipladenia ingrijire, te vei putea bucura de frumusetea desavarsita pe care o ofera aceasta planta.
Informatii generale
Multe persoane sunt derutate de cele doua denumiri: Mandevilla si Dipladenia, asa ca incercam sa lamurim acesta mica problema. Dipladenia face parte din familia Mandevilla, fiind o subspecie a acesteia, si exista tendinta de a se renunta la denumirea oficiala, putand astfel sa o intalnesti in ambele denumiri, fiind sinonime. Popular, acesta planta mai poate fi intalnita si sub denumirea de Iasomie braziliana.
Rezistenta, se adapteaza usor, din categoria de plante cataratoare perene, este o alegere potrivita pentru balcon, terasa, garduri sau pereti. Creste foarte frumos pe spaliere, dar se poate intinde si pe ziduri, pe copaci sau alte tufe.
Dipladenia este mereu verde, cu o bogatie de flori si va infrumuseta locul in care este plantata. Tulpina si ramurile sunt carnoase, puternice si se dezvolta rapid. Este din categoria de flori cataratoare de ghiveci, deoarece pe timpul iernii este necesar sa o muti in casa.
Frunzele sunt decorative, avand un aspect foarte frumos, lucios, de forma ovala si se pastreaza verzi si in casa. Florile au forma de tompeta si pot fi albe, roz, galbene sau rosii, foarte parfumate. Cu siguranta iti doresti sa stii cand infloreste Iasomia braziliana. Te poti bucura de flori in primavara si toamna, iar daca sunt bine ingrijite, te vor desfata cu o bogatie de culori si un parfum innebunitor.
Cum o ingrijesti?
Este necesar sa cunosti informatii referitoare la Mandevilla ingrijire, chiar daca nu este foarte complicat, dar trebuie sa respecti cateva principii.
- Pamantul – are nevoie de un sol usor acid, cu un pH intre 5 – 6, pe care il poti gasi in comert, dar poti folosi si composit facut de tine, care poate sa cuprinda iarba si crengi, frunze uscate, paie, resturi de legume si fructe, gunoi din grajd sau de la pasari, cenusa de lemn dar nu mai mult de 3% din cantitate. Este important sa folosesti ghivece mari, de minim 10 l, pentru a avea loc sa se dezvolte.
- Lumina – fiind o planta tropicala, iubeste lumina si trebuie asezata intr-un loc unde sa beneficieze de soare. Fiind o Iasomie cataratoare, toamna trebuie tunsa pentru a putea fi mutata la interior.
- Temperatura – se simte in largul ei la temperaturi ridicate de peste 20 de grade C, chiar si pe timpul noptii. Cand temperatura scade sub 15 grade C, planta se va opri din crestere si nu va mai inflori.
- Udare – Mandevilla nu are nevoie de foarte multa apa si se poate adapta si la perioade scurte de seceta. Dar daca vrei sa se dezvolte frumos si sa iti ofere flori, atunci trebuie sa o uzi cu regularitate, lasand solul sa fie aproape uscat intre doua udari.
- Fertilizare – din martie pana in octombrie poti sa ii administrezi si fertilizator, la 10 zile, pentru a ajuta planta sa se dezvolte armonios.
Pregatirea pentru iarna
Fiind o planta tropicala, Dipladenia, iarna, trebuie mutata la interior, deoarece daca temperatura scade sub 10 grade C, poate sa moara. Astfel, cum vezi ca temperaturile incep sa scada sub 15 grade C poti sa incepi sa te pregatesti sa o muti.
Fiind o planta cataratoare, va fi mai greu de manuit intreaga, asa ca inainte poti sa o tai la o inaltime care sa te ajute sa o poti muta mai usor. Pe perioada iernii ai doua posibilitati, fie o pui la iernat in stare de repaus, fie o lasi sa fie activa.
Daca iti doresti sa o mentii activa ca si alte flori de geam, trebuie sa ii asiguri multa lumina, o temperatura optima cuprinsa intre 20 – 22 grade C, sa nu fie langa o sursa de caldura sau in bataia curentilor de aer. O vei uda saptamanal. Pe timp de iarna nu va mai inflori, dar te vei putea bucura de o frumoasa planta decorativa, verde.
In caz ca nu ai o incapere luminoasa, mai bine pui planta in repaus. O tai pana la 10 cm, o asezi intr-o camera cu lumina, dar cu o temperatura mai scazuta, 12 – 15 grade C. O vei uda foarte putin, cat sa nu se usuce solul de tot. Primavara o vei muta in alta camera cu temperaturi mai ridicate si multa lumina, vei incepe sa o uzi mai des, sa folosesti fertilizante si astfel isi va relua ciclul.
Cum se face inmultirea?
Daca e sa ne referim la Iasomie inmultire, putem vorbi de doua metode folosite cel mai adesea: prin seminte sau prin butasi.
Daca optezi pentru seminte, trebuie sa te inarmezi cu rabdare, deoarece procedeul este mai greoi, fiind necesare 2 – 3 luni pana la germinare, cand pot fi mutate. De asemenea, este nevoie de o temperatura a solului constanta, de 25 – 30 de grade C. Inainte de a planta semintele, acestea trebuie tinute aproximativ 12 ore, in apa calda (30 de grade C).
Pentru butasi se taie crengute, ce au macar 2 randuri de frunze, se planteaza intr-un sol ce are o temperatura de minim 25 grade C. Se mai pot folosi si rasaduri de Dipladenia. Daca le plantezi in gradina, trebuie sa ai grija, deoarece folosirea vreunui erbicid poate sa le afecteze foarte grav.
Gradinaritul nu este foarte usor, presupune pasiune, dar munca iti va fi recompensata din plin. Chiar daca nu vei reusi din prima sa ii acorzi ingrijirea optima pentru a se dezvolta frumos si armonios, nu renunta la aceasta frumoasa planta, mai incerca, si truda iti va fi rasplatita. Cat de minunat va fi vara sa stai pe balcon sau pe terasa, sa admiri frumusetea delicata a florilor si sa te desfeti cu parfumul oferit de Dipladenia.
Lasa un comentariu
0 Comentariu