Cu siguranta iti doresti o atmosfera cat mai vesela in perioada sarbatorilor de iarna si cauti cele mai frumoase decoratiuni, iar o Craciunita cactus, alaturi de alte podoabe specifice, poate sa iti completeze decorul si sa de-a culoare.
Craciunita cactus este diferita de Craciunita sau Steaua Craciunului, dar sunt flori care se achizitioneaza des in perioada sarbatorilor de iarna, fie pentru a fi pastrate, fi pentru a fi oferite ca si cadou celor dragi. Se inscriu in categoria de flori de iarna in ghiveci si aduc culoare si bucurie in casa.
In acest articol ne vom referi la Craciunita cactus, care poate fi usor ingrijita si crescuta, avand o viata lunga, de peste 15 ani, dar este bine sa ii gasesti de la inceput un loc propice, deoarece nu ii place sa fie mutata, fiind cunoscuta popular si sub denumirea de Nu ma deranja.
Informatii generale
Craciunita este o planta foarte apreciata in perioada de iarna, deoarece infloreste spectaculos in aceasta perioada (in lunile noiembrie – februarie) si creeaza o atmosfera sarbatoreasca.
Craciunita planta este la fel ca si alte specii de cactus, suculenta si poate fi crescuta si de cei care abia incep sa cocheteze cu aceasta frumoasa indeletnicire. Provine din Brazilia, unde o poti intalni in padurile tropicale sub forma unor tufe mari. In general se dezvolta pe alte plante, dar si pe pietre.
Nu este foarte inalta, ajungand cel mai frecvent pana la 30 cm inaltime. Daca ii acorzi putina atentie si respecti cateva reguli, poti sa te bucuri de Craciunita o perioada lunga de timp (chiar pana la 30 de ani).
De remarcat la Craciunite este faptul ca nu au frunze, acestea fiind foarte mici, sub forma unor spini, ceea ce pare a fi frunza este de fapt tulpina aplatizata, segmentata. In timpul Craciunului te poti bucura de frumusetea spectaculoasa pe care o ofera acesta planta inflorita, o bogatie de culori si flori exotice care te vor incanta si vor oferi casei o atmosfera de sarbatoare.
Craciunita floare are aspectul unei coronite, cu petale rasucite spre exterior, cu stamine bine evidentiate ce ies mult din corola. Sunt dispuse pe mai multe niveluri (2 – 3) in functie de soi. Paleta coloristica este foarte bogata, de la cele mai uzuale in nuante de roz, purpuriu, galben sau portocaliu, la culori mai speciale de rosu intens, auriu sau portocaliu – galben. Este foarte frumoasa si o Craciunita alba, simpla si delicata, care se va asorta frumos cu verdele tulpinilor.
Cum se ingrijeste Craciunita?
Este important sa stii cum se ingrijesc Craciunitele, pentru a te putea bucura an de an de o planta bogata in flori si viguroasa. Ingrijirea acestora tine de mai multe aspecte si anume:
- Solul – se simte foarte bine in pamantul de gradina, care poate sa contine hummus din belsug. Acesta se poate amesteca in parti egale cu nisip, deoarece va fi mai bine drenat;
- Fertilizare – in perioada in care Craciunita este activa, din octombrie si pana ii cad toate florile, poti sa adaugi la apa cu care o uzi ingrasaminte lichide ce au in compozitie potasiu;
- Umiditate – fiind o planta ce se simte bine in aerul uscat, se va dezvolta foarte frumos in interior, in apartamente;
- Udare – nu putem vorbi despre Craciunita ingrijire, fara a ne referi la modul in care trebuie sa uzi planta, acest aspect find foarte important. Nu are nevoie de foarte multa apa, udarea trebuie sa fie moderata, iar intre doua udari sa lasi substatul sa se usuce putin, dar nu complet. Excesul de apa este daunator, deoarece poate conduce la putrezirea radacinilor si la caderea bobocilor. Craciunita poate fi udata saptamanal, iar in luna octombrie se poate face pauza pentru a stimula aparitia bobocilor. Dupa ce florile cad, se poate face din nou pauza de la udat o luna.
- Lumina – nu are nevoie de lumina puternica, ci semi moderata, iarna fiind cel mai bine sa asezi ghiveciul in apropierea unei ferestre orientate spre est. Pe timpul verii poti sa scoti planta afara, dar sa o asezi intr-o zona semiumbrita. Daca ne referim la Craciunita floare ingrijire, ai grija sa nu misti ghiveciul, nici macar pentru a-l rasuci putin in timp ce este imbobocita, deoarece este posibil sa ii cada bobocii.
- Temperatura – fiind floarea Craciunului, nu are nevoie de temperaturi foarte mari, rezistand si pana la 10 grade C, iar maximul nu trebuie sa depaseasca 25 grade C.
- Transplantarea – este important ca planta sa se poata dezvolta frumos, asa ca este bine ca in fiecare an, dupa perioada de inflorire, sa o muti intr-un ghiveci cu un numar mai mare. Tot atunci poti sa o si toaletezi sub forma de tufe rotunde.
Cum se inmulteste Craciunita?
Daca esti indragostit de aceste plante, trebuie sa stii si cate ceva despre Craciunita inmultire, mai ales ca este o operatiune foarte facila, chiar si pentru un incepator in ale gradinaritului.
Cel mai propice moment este la inceputul verii. Se taie usor, cu ajutorul unei lame, cateva segmente de tulpina. Dupa ce se zvanta o zi, le asezi intr-un ghiveci pentru flori, mai mic ca si dimensiuni, in care pui pe trei sferturi nisipi si un sfert pamant de gradina. Trebuie sa fie in pamant pe jumatate. Incep sa creasca dupa aproximativ 4 saptamani.
Alte sfaturi utile
Fiind incadrata popular la plante aducatoare de noroc in casa, Craciunita cactus este foarte populara si iubita. Ai in continuare cateva sfaturi de care sa tii seama, pentru a putea sa ai aceasta minunata planta un timp mai indelungat:
- Desi traieste peste 15 ani, dupa ce imbatraneste infloreste tot mai putin, asa ca este bine sa inmultesti si sa inlocuiesti plantele ce au mai mult de 5 ani;
- Nu uita ca nu ii place sa fie deranjata, asa ca, dupa ce se declanseaza procesul de inflorire nu mai trebuie miscata, nici macar usor rotita;
- Ghiveciul trebuie sa fie pe masura, chiar si unul mai mare poate afecta procesul de inflorire;
- Evita sa asezi planta in locuri unde este curent de aer sau unde pot fi schimbari bruste de temperatura.
Lasa un comentariu
0 Comentariu