Trandafirul japonez este o planta decorativa foarte frumoasa, pe care multe persoane o aleg pentru locuintele lor. Ea poate avea flori mari si frumoase, o inaltime de peste 1 metru si e destul de simplu de ingrijit.
Daca ai un trandafir japonezi sau intentionezi sa iti cumperi o astfel de planta, trebuie sa fii cat mai informata cu privire la ea, pentru a invata sa o cresti asa cum se cuvinte. Pentru asta, poti parcurge urmatorul text, din care vei afla cum se ingrijeste aceasta floare, cand se tunde trandafirul japonez, cum il altoiesti si ce boli il pot afecta.
1. Informatii generale
Trandafirul japonez, chinezesc sau hibiscus Rosa Sinensis isi are originile in tarile japoneze care ii dau si numele, dar si in India. Este o planta care are un aspect de tufa si care iti poate decora intr-un mod placut locuinta.
Frunzele pe care le vei intalni la aceasta specie sunt verzi, ovale, iar florile au forma de trompeta si pot fi de diverse culori.
Daca si tu vrei in locuinta ta un trandafir chinezesc, atunci alege-l cu grija si asigura-te ca florile vor avea culoarea dorita de tine.
2. Ingrijire trandafir japonez
Cand vorbim de hibiscus, o ingrijire corespunzatoare este necesara, pentru buna dezvoltare a plantei, pentru a te bucura de frunze sanatoase si mari, de flori colorate si placute ca aspect. Acestea fiind zise, e nevoie sa ai in vedere aspecte precum:
– Solul
Daca te intrebi cum se prind trandafirii atat de frumos la unele persoane si la tine pare ca ceva nu merge bine, afla ca solul e foarte important. Acesta, pentru a permite o buna crestere, e necesar a fi compus din turba grosiera, pamant cu frunze si nisip, toate trei in proportii egale.
– Lumina
Lumina este deosebit de importanta pentru aceasta planta. Ea nu este foarte necesara in perioada in care e trandafirul japonez este in repaus, mai exact pe timpul iernii. Insa, de cum incepe primavara, pana in iarna, el are nevoie de cat mai multa lumina, deoarece doar astfel se vor dezvolta flori. Daca nu, planta va creste, dar nu va inflori.
Recomandat ar fi sa tii ghiveciul in partea de sud sau vest, pentru a bate soarele pe el direct, cateva ore pe zi. Ai insa grija, deoarece partea cu radacinile nu trebuie sa fie direct in bataia soarelui, deci, poti sa plasezi si alte plante in jurul ghiveciului.
– Temperatura
Daca ai un hibiscus copac deja format sau o planta ceva mai mica, trebuie sa ai grija sa ii oferi conditiile de mediu prielnice. Aici, temperatura poate juca un rol foarte important. Aceasta trebuie sa fie de 20 de grade Celsius, pentru a favoriza inflorirea si nu mai mica de 10 grade Celsius pe timpul iernii.
– Irigarea
Daca vrei sa nu ai probleme cu putrezirea radacinilor, primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul cand vine vorba de irigare e acela de a nu turna apa daca pamantul nu s-a uscat. Planta aceasta e bine sa fie irigata prin turnarea apei in farfurioara, insa aceasta trebuie scursa dupa 30 minute.
Pe timp de iarna, cand temperaturile sunt mai scazute, recomandarea e aceea de a folosi apa calduta, nu rece.
– Fertilizarea
Daca vrei ca planta sa creasca frumos si sa si infloreasca, ai nevoie de praf pentru inradacinare sau de alte tipuri de ingrasaminte, pe care le poti utiliza atunci cand este cazul. Multe dintre ele se aplica o data la doua luni, insa mai multe detalii poti primi in acest sens de la farmaciile fitosanitare, deoarece depinde mult de tipul de produs pe care il alegi.
3. Plantarea si inmultirea unui trandafir japonez
Daca te intrebi cum se inmultesc trandafirii japonezi, afla ca pentru asta e nevoie de butasi lemnificati. Ei trebuie introdusi intr-un recipient cu apa si se lasa acolo pana cand incep sa se formeze radacini. Cand acestea sunt vizibile si bine dezvoltate, planta pur si simplu se plaseaza intr-un vas in care exista un sol corespunzator si se pastreaza in conditiile amintite mai sus. Inmultirea prin butasi se face primavara sau toamna.
Unii vor sa stie si cand se muta trandafirii cu radacina, daca observa ca ghiveciul e prea mic pentru nevoile plantei. Ei bine, acest lucru se face o data la 2-3 ani, in momentul in care radacinile par sa nu mai aiba loc in vechiul vas. Aceasta actiune e recomandata a se face in timpul primaverii.
De cele mai multe ori, aceasta planta se plaseaza in ghivece. Rar o sa vezi un trandafir japonez de gradina, deoarece in tara la noi temperaturile sunt prea scazute pentru a rezista frigului de afara. Sunt persoane care vara il lasa in gradina, apoi il muta in toamna si il baga in locuinta.
Insa, ceea ce voiam sa spunem de fapt e ca dimensiunile ghiveciului sunt foarte importante. Trebuie sa alegi un recipient care sa fie suficient de mic pentru a permite o buna dezvoltare, dar nu prea mare, pentru ca apoi radacinile vor creste in asa fel incat sa se intinda pe marginea vasului.
4. Tunderea/curatarea unui trandafir japonez
Pentru a avea grija de planta ta, trebuie sa stii si cum se taie trandafirul japonez. Aceasta activitate e una ce trebuie facuta in permanenta, pentru a forma coroana intr-un mod frumos si pentru a da loc florilor sa se dezvolte.
Cand se tund trandafirii japonezi? Atunci cand se muta intr-un alt ghiveci, adica primavara sau vara, dupa caz. Se taie la minim doua noduri de intersectia crengutelor, fix sub nod. E bine sa ramana mereu 2-3 frunze pe fiecare ramura.
Totodata, e importanta si curatarea trandafirilor atunci cand apar frunze ofilite, uscate, care ii dau pantei un aspect general mai neplacut. Ele pur si simplu se elimina si lasa loc altora tinere si sanatoase.
Curatarea trandafirilor toamna, primavara sau oricand mai e nevoie, presupune si indepartarea florilor care nu mai au aspectul proaspat si frumos. Astfel de actiuni vor fi benefice pentru o noua inflorire.
5. Altoirea trandafirilor chinezesti
Multe persoane cauta cum se altoiesc trandafirii japonezi, pentru a se bucura apoi de culori multiple la aceeasi planta. Rezultatele finale sunt intr-adevar spectaculoase, insa, pentru asta, trebuie putin timp si rabdare.
Va trebui sa alegi o mladita sanatoasa, pe care sa o tai si sa o cureti de funze, apoi taie-i capetele cat de oblic posibil. La fel trebuie sa procedezi si cu partea de care vrei sa prinzi altoiul. Dupa, uneste cele doua bucati, cu partea lipisioasa, si prinde-le cu ajutorul unei benzi adezive sau cu alte materiale care crezi ca ar fi benefice.
Mai departe, pentru a obtine un hibiscus in ghiveci deosebit, altoit, trebuie sa pastrezi planta in asa fel incat sa se creezi o umezeala cat mai mare in spatiul in care ea se afla. Poti, de exemplu, sa o acoperi cu o punga sau un bidon din plastic. Periodic, ud-o si aeriseste-o. Ai insa grija, deoarece protectia pe care o folosesti nu trebuie sa permita formarea condensului. Daca se intampla asa, nu ai prea mari sanse sa ai un trandafir japonez in dormitor sau intr-o alta camera, din respectivul altoi, deoarece se poate descompune de la prea multa umiditate.
6. Sfaturi pentru inflorirea trandafirului japonez
Un trandafir japonez galben este spectaculos cand infloreste. La fel si unul rosu, portocaliu, roz etc. Insa, multe persoane nu reusesc sa obtina flori de la aceste plante, iar asta se intampla deoarece se fac anumite greseli, care incep de la modul in care ele sunt pastrate, la momentul cand se muta trandafirii sau la cantitatea de apa folosita.
Stim ca si mai sus am amintit regulile generale pentru ingrijire, insa, acum am vrea sa iti dam cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai flori frumoase la trandafirul tau, daca tii cu adevarat cont de ele. Ele pot fi considerate un rezumat a ceea ce am vorbit pana acum.
– Ai grija la modul in care aplasezi planta! Aici, lumina e foarte importanta. Florile se vor dezvolta doar atunci cand trandafirul va primi suficienta lumina.
– Foloseste ingrasaminte speciale pentru a ajuta la dezvoltare, pentru a tine la distanta bolile si daunatorii. Poti folosi chiar si bicarbonat de sodiu. La ce foloseste bicarbonatul pentru trandafiri? Tine la distanta buruienile, dar si parazitii.
– Nu exagera cu udatul! Lasa pamantul sa se usuce, apoi iriga din nou, pentru a nu deteriora radacinile. Iarna, foloseste apa calduta.
– Ocupa-te de tunsul plantei, pentru a stimula dezvoltarea noilor flori, dar si pentru a se forma o coroana cat mai frumoasa.
– Alege cu grija pamantul in care introduci radacinile trandafirului japonez atunci cand il plantezi sau il schimbi in alt ghiveci.
– Foloseste solutii speciale pentru a tine la distanta daunatorii care pot duce la aparitia diverselor boli, deoarece altfel inflorirea va fi afectata.
– Ai grija ca planta sa fie intr-un ghiveci suficient de incapator. Acesta e motivul pentru care trebuie schimbata o data la 2-3 ani.
– In timpul infloririi, ajuta planta sa se dezvolte cat mai frumos, inlocuind circa 3 cm de pamant de la suprafata cu gunoi de grajd bine putrezit.
7. Boli si daunatori la trandafirul japonez
Bolile trandafirului japonez pot fi destul de multe si variate, ele aparand de regula din cauza unor daunatori care nu ii dau voie plantei sa se dezvolte armonios. Pe cele mai comune probleme le vom aminti in cele ce urmeaza:
– Musculita alba de sera
Acest daunator este frecvent regasit. Efectele pe care le da se vad in frunze. Acestea incep sa se deterioreze in momentul in care intra in contact cu adultii si larvele musculitelor. Acestea din urma inteapa frunzele si le sug sucul, lasand in urma o substanta lipicioasa, transparenta, care se transforma apoi in ciurperci.
– Afidele
Daca te intrebi, cand vine vorba de trandafirul japonez, de ce ii cad bobocii, afla ca o posibila cauza ar putea fi prezenta paduchilor de plante. Ei ataca bobocii si ii fac sa nu se mai dezvolte, si astfel nu vei mai avea flori. Totodata, acesti daunatori vor avea efecte foarte neplacute si pentru frunze, care se vor usca in final.
– Paianjenul rosu comun
Cand vorbim de trandafir japonez, boli care duc la deteriorarea frunzelor si a florilor apar si din cauza acestui acarian. Prezenta lui e favorizata de temperaturile ridicate si de umiditatea scazuta. Primele semne ale unui astfel de atac vor fi date de o serie de puncte decolorate care apar pe frunze si flori, apoi cu timpul totul se va ursca.
– Cancer bacterian
Boala aceasta e una pe care o poti regasi la trandafirii chinezesti. Ea se manifesta prin dezvoltarea unor umflaturi ciudate mai ales aproape de zona radacinilor. Intr-o astfel de situatie, nu poti face altceva decat sa arunci planta. In acel recipient sau loc, nu e bine sa se mai planteze altceva timp de vreo 5 ani, deoarece efectele vor fi aceleasi, vor aparea probleme si organismul vegetal nu se va dezvolta armonios.
Nu conteaza daca ai nevoie de un tratament de purici la trandafir japonez, de o solutie pentru acarieni sau alte insecte, pe toate le vei gasi la farmaciile fitosanitare. Specialistii de acolo vor sti sa te ajute sa identifici adevarata problema si sa aplici ceea ce e necesar. Ai insa grija sa apelezi la ei din timp, sa nu stai pana cand e prea tarziu si planta nu mai poate fi salvata.
Daca vrei sa te ocupi in mod corespunzator de planta ta, vei avea nevoie o data la cativa ani de o noua jardiniera pentru trandafir, astfel incat sa ii permiti sa se dezvolte cat mai bine. Aceasta poate fi cumparata si online, alaturi de alte tipuri de ghivece. Astfel, nu mai pierzi vremea prin magazine, ci ai cat mai repede tot ce iti trebuie pentru a te bucura apoi de frumusetea acestei flori.
Dupa cum vezi, trandafirul japonez nu e dificil de ingrijit, insa, daca nu esti atenta la cateva aspecte simple, el poate avea de suferit.
Lasa un comentariu
0 Comentariu