Cum se ingrijesc petuniile

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Avand ca zona de provenienta America de Sud, petunia, e o planta erbacee pe care o intalnim adesea in gradini, deoarece poate decora foarte frumos orice spatiu. Ea poate fi cu flori mari sau mici, multicolora si usor de ingrijit (sol nisipos, apa moderat, lumina puternica). 

 

E bine sa stii cum se ingrijesc petuniile, pentru a reusi sa ai flori frumoase de care sa te bucuri in gradina ta. Despre asta vom vorbi in cele ce urmeaza, dar vrem sa iti spunem si alte aspecte care poate nu au legatura directa cu ingrijirea (origini, descriere, soiuri etc.).

 

1. Origini

Petunia este o planta ce are denumirea stiintifica de Petunia hibrida. Ea e originara din America de Sud, mai exact din tari precum Brazilia si Argentina. 

2. Descriere

Cand vorbim de aspect, putem spune ca petuniile sunt flori de gradina, pitice. Chiar daca pot atinge o lungime de 60 cm, ele sunt curgatoare si atunci nu le vom intalni la inaltimi foarte mari. 

La petunii, tulpina este foarte ramificata, ea putand fi de multe ori si agatata, daca doresti sa decorezi astfel gradina. Sunt si soiuri mici, care pur si simplu cresc putin, dar cele mai multe sunt curgatoare sau agatatoare. 

Frunzele, in cazul acestor flori pitice, pentru borduri, sunt ovale, cu sau fara petiol si acoperite cu un lichid lipicios. Florile au aspect de palnie, pot avea petale simple sau duble, margini ondulate si culori multiple. Pot fi de o singura nuanta sau culori combinate.

 

3. Soiuri

Daca iti plac aceste flori si le vrei in gradina ta, afla ca ai la dispozitie o multime de specii de petunii. Noi vom aminti cateva dintre cele mai populare si apreciate:

 – Grandiflora Bravo

Aceste variante au flori de o singura culoarea si sunt considerate a fi flori de primavara. Nu se inteleg prea bine cu umbra, iar inflorirea tine o buna perioada din an. Pot fi pastrate in gradina, pentru a infrumuseta anumite zone, dar si in ghivece pe balcon sau terase.

 – Grandiflora Frost

Aceste petunii de gradina sunt caracterizate in principal de prezenta unor flori cu diametrul de aproximativ 8 cm, care au marginile de culoare alba. 

 – Cascada petunias

Aceste petunii curgatoare pot infrumuseta cu usurinta orice spatiu. Ele dezvolta lastari care cresc foarte repede si pot fi intinsi pe diverse suprafete. 

 – Ampelari

E varianta pe care trebuie sa o iei in calcul daca vrei o petunie care sa aiba lastari care cad frumos. Variaza mult cand vine vorba de culori si pot avea petale care sunt nuantate in asa fel incat in mijloc formeaza o stea. Pot fi plantate cu usurinta in ghivece.

4. Ingrijire

Ingrijirea petuniilor este absolut necesara pentru a avea o planta sanatoasa si pentru a o ajuta sa se dezvolte cu usurinta. Urmatoarele aspecte nu sunt de ignorat:

 – Solul

Petunia, curgatoare sau nu, are nevoie de un pamant corespunzator pentru a creste rapid si pentru a inflori cat mai frumos. Acesta e recomandat a fi nisipos si cu un pH care sa varieze in intervalul 5.5 si 5.8.

 – Temperatura

Petuniile nu sunt flori rezistente iarna afara, deoarece ele pot sa moara daca sunt tinute la temperaturi foarte scazute, de sub 0 grade Celsius. Ca idee, aceasta floare oricum nu rezista mai mult de 1-2 ani, indiferent de conditiile in care e pastrata. Daca insa o vrei si in urmatorul an, taie tulpinile la 10-20 cm de sol si tine ghiveciul intr-un loc intunecat si mai calduros decat afara.

Totodata, nu uita ca e importanta si temperatura la care petuniile vor germina, dupa ce sunt semanate. Aceasta trebuie sa fie de 18-20 grade Celsius si sa fie mentinuta asa timp de 8-14 zile.

 – Lumina

Petuniile sunt plante care iubesc soarele direct, insa, nu trebuie expuse fix in bataia acestuia mai mult de 5 ore pe zi. Asadar, ai grija la acest aspect. 

 – Udarea

Cand vorbim de floarea numita petunia, ingrijire corespunzatoare inseamna si irigarea corecta. Pamantul trebuie mereu sa fie umed, fapt pentru care e foarte posibil sa fie necesara udarea zilnica. Depinde de cat e de cald afara si de cat de repede se usuca solul.

 – Fertilizarea

Uneori, anumite petunii, de ingrijire atenta au nevoie si cand vorbim de ingrasaminte. Acestea pot fi necesare cand planta se afla in perioada vegetativa. Ele se aleg de la farmaciile fitosanitare, in functie de nevoile florii tale.

5. Plantare

Daca nu ai cumparat petunii in ghivece, pe care doar sa le lasi sa creasca, sau daca ai achizitionat variante in recipiente foarte mici, care au nevoie de o plantare in vase mai mari, atunci trebuie sa stii ce ai de facut pentru asta. 

In primul rand, asigura-te de faptul ca planta pe care o cumperi va avea parte de conditiile amintite ceva mai sus, cand vorbim de ingrijire, apoi cauta sa cumperi petunii curgatoare – seminte sau rasaduri. Daca stii ca nu le poti oferi mediul prielnic, indreapta-ti atentia spre alte plante.

Daca totul e in regula, dupa ce ai pregatit solul corespunzator, poti sa il populezi cu seminte flori curgatoare, agatatoare sau normale, in functie de ce ai tu nevoie si sa le uzi, pentru a se dezvolta, in lunile mai-iunie. Daca faci asta intr-un solar, atunci poti sa semeni si in februarie-martie si apoi sa muti rasadul in gradina. Nu uita ce am vorbit in legatura cu temperatura la care trebuie tinute recipientele cu seminte pentru a germina – 18-20 grade Celsius. 

Daca vorbim de specii pe care urmeaza sa le introduci in pamantul din gradina sau in ghivece, pentru a pastra petuniile iarna si pentru a le mai da sansa de a mai inflori un an, atunci pur si simplu iei firele de rasad si le plantezi in timpul verii acolo unde vrei sa le ai. Se vor dezvolta rapid daca sunt ingrijite corespunzator. 

Pentru o buna dezvoltare a acestor flori, specialistii vorbesc de ciupirea petuniilor. Acest lucru presupune taierea lastarilor care se lungesc prea mult, daca vrei sa dai o forma cat mai frumoasa si planta sa aiba cat mai multe flori. Daca te preocupa o ingrijire petunii corespunzatoare, trebuie sa tii cont si de acest aspect.

Daca vrei sa te asiguri ca plantei tale ii va merge cat mai bine, pentru recipiente ca jardinierele sau alte astfel de vase, ai nevoie de pamantul pentru petunii potrivit. Acesta poate fi achizitionat si din magazinele online. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu