Iti place aspectul elegant si perfect al florilor de orhidee si visezi sa cresti aceste plante in propriul apartament? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai niste exemplare sanatoase, cu infloriri frecvente si de durata.
Foloseste doar substrat special pentru orhidee si schimba-l la 2-3ani, uda planta o data pe saptamana si nu lasa apa in farfurie, ai grija sa aiba lumina suficienta si nu o aseza langa calorifer, creeaza diferenta de temperatura intre noapte si zi, pentru a stimula inflorirea – sunt doar o parte dintre regulile pe care trebuie sa le respecti pentru a ingriji corect o orhidee. Afla mai multe despre aceasta planta in articolul de mai jos.
Peste 30000 de specii
In lume exista peste 30000 de specii de orhidee, dintre care cateva sunt preferate pentru ingrijire in sera sau apartament, pentru ca se adapteaza mai usor la conditii diferite de cele ale mediului in care cresc in mod natural. Daca iti place aceasta floare vei avea deci de ales, in general, intre:
– orhidee vanda – este o orhidee albastra spre violet, mare iubitoare de apa;
– orhidee phalaenopsis – cea mai populara si mai usor de ingrijit, disponibila intr-o varietate de culori (orhidee galbena, alba, roz, violet etc.);
– orhidee dendrobium – iti recomandam o orhidee din aceasta specie daca doresti ca florile sa fie impresionante, parfumate si sa tina pana la cateva saptamani;
– orhidee cymbidium – numita si orhidee imperiala, are in general o inaltime de pana la 30 – 50cm, mai mica decat a altor specii, si tije multiple, cu pana la 60 de flori puternic parfumate.
De cata lumina are nevoie orhideea
Este bine sa stii despre orhidee ca este o planta iubitoare de lumina, care nu se va dezvolta bine in incaperi intunecoase. Amplaseaza deci fiecare orhidee la ghiveci in imediata apropiere a geamului in lunile de iarna, primavara si toamna, si pe un suport, la o distanta de 20 – 30cm de fereastra in timpul verii, mai ales daca aceasta este orientata catre sud.
Foloseste o perdea pentru a filtra lumina, caldura intensa poate arde frunzele, daca orhideea este lasata prea aproape de geam.
Orhideea este sensibila la conditiile de lumina si daca nu primeste ce are nevoie va refuza sa infloreasca, iar frunzele vor incepe sa se ingalbeneasca si sa cada treptat.
Cat de cald trebuie sa fie in casa sau in sera
Secretul infloririi frecvente a orhideelor sta si in variatia de temperatura zi/noapte in mediul in care sunt crescute. In general, plantei ii prieste o temperatura de 20 pana la 29oC pe timpul zilei, si de 16 pana la 20oC in orele de noapte.
Un mod simplu de a obtine o astfel de variatie este sa asezi fiecare ghiveci cu orhidee pe un pervaz care nu are calorifer sub el. Pe timpul noptii geamul permite transferul de caldura catre exterior si acea zona va fi cea mai rece din camera.
Retine ca ingrijirea orhideelor iarna, in apartament sau sera, presupune mentinerea temperaturii la peste 10 – 12oC, valoarea minima pe care planta o poate suporta.
Ventilatie si umiditate
Toti cei care stiu cum se ingrijesc orhideele corect iti vor spune ca este important ca, in spatiul in care le tii, sa asiguri o buna circulatie a aerului pentru a preveni formarea de mucegai pe tulpinile plantei.
Pe de alta parte, curentii puternici pot rupe tijele, deci ai grija sa nu deschizi in acelasi timp si usa si geamul, iar orhideea sa nu fie prea aproape de aerul conditionat sau de ventilator. De asemenea, nu pastra orhideea langa fereastra atunci cand o lasi deschisa si nici in imediata apropiere a unui calorifer.
Umiditatea cea mai propice pentru orhidee este de 50 – 70%. Prea multa umezeala in aer predispune la formarea de mucegaiuri care pot ucide planta, in timp ce un aer prea uscat poate duce la ofilire. Pentru a mentine un nivel optim de umiditate iti recomandam sa cresti orhideea in aceeasi zona cu mai multe plante, sau sa pulverizezi ocazional apa pe frunze, avand grija ca picaturile sa nu se acumuleze la baza lor, unde pot incuraja dezvoltarea mucegaiurilor.
Cum se uda orhideele
In primul rand, este indicat sa uzi orhideea fie cu apa de ploaie, fie cu apa de la robinet care a fost filtrata sau lasata sa stea o zi, intr-o sticla fara dop, pentru a elimina din clorul cu care este tratata. Mai poti opta si pentru apa imbuteliata demineralizata.
Indiferent de varianta aleasa, inainte de a turna apa la orhidee este important sa lasi lichidul sa ajunga la temperatura camerei. Modul de udare difera in functie de etapa de vegetatie, astfel:
– in timpul infloririi, orhideea se uda la 5 – 12 zile, lasand insa pamantul sa se usuce la suprafata intre doua udari;
– in perioada de repaus, timpul dintre doua udari se extinde, evitand insa uscarea excesiva a pamantului;
– cand apar noii boboci, udarea incepe sa se faca normal, pentru a le stimula dezvoltarea.
Daca vrei sa stii si cum se uda orhideea din punctul de vedere al momentului din zi, iti putem spune ca cea mai buna perioada este dimineata. Procesul corect consta in umplerea ghiveciului cu apa pentru cateva minute, avand grija ca frunzele si mugurii sa nu fie atinsi de jet, si apoi punerea acestuia la scurs. Se evita mentinerea de apa in tavita ghiveciului pentru ca poate duce la putrezirea radacinilor.
Cantitatea de apa si frecventa de udare variaza in functie de specie. Putem astfel vorbi despre specii de orhidee care au nevoie:
– sa fie mentinute umede tot timpul, precum: Miltonia, Paphiopedilum, Cymbidium;
– sa se permita uscarea solului intre doua udari: Vanda, Phalaenopsis sau Asconcenda;
– sa fie mentinut solul mai mult uscat in perioda pasiva: Brassia, Cattleya, Dendrobium, Oncidium.
Care este pamantul potrivit pentru orhidee
Pentru ca este o planta exotica, cu cerinte foarte specifice de nutritie si udare, iti recomandam sa folosesti intotdeauna doar formulele speciale de pamant pentru orhidee. Acesta include de regula perlit, muschi, fibre obtinute din radacini de orhidee si fibre din nuca de cocos, lemn de feriga, scoarta de conifere (molid, pin etc.), pluta, carbune, turba, nisip. Amestecul este conceput astfel incat sa ofere un drenaj foarte bun si sa permita circulatia aerului.
Specialistii recomanda schimbarea pamantului o data la 2-3 ani, alegand pentru orhidee un ghiveci mai mare atunci cand dezvoltarea plantei o impune. Atentie! Radacinile orhideei au nevoie de lumina la fel ca frunzele, deci foloseste intotdeauna doar ghiveci transparent.
Cum pregatesti acasa pamant pentru orhidee
Daca preferi sa pregatesti singur substratul pentru orhidee si consideri ca ai la dispozitie materialele de care ai nevoie, iti propunem o compozitie potrivita pentru aceste plante:
– scoarta de pin maruntita (75-80%) – folosita cu rol de baza, sub forma de solzi cu dimensiunea de 2 – 5mm, care poate fi achizitionata din magazinele de gradinarit. Ai grija sa nu cumperi scorta tratata cu coloranti si sa o sterilizezi prin oparire. Uscarea se face in cuptor, cu usa deschisa, sau pe calorifer;
– muschi sfagnum (10%) – utilizat cu rol de mediu absorbant, care mentine in sol apa necesara plantei. Poate fi cumparat din magazinele de gradinarit sub forma de tablete sau brichete si se introduce in amestec maruntit si scamosat;
– perlit (10 – 15%) – are rolul de a mentine pamantul afanat si poate fi inlocuit cu granulele de polistiren obtinute prin sfaramarea unei placi pe care o ai prin casa.
Cum folosesti ingrasamintele
Parte din procesul de intretinere, la orhidee, este si folosirea de substante nutritive pentru a stimula dezvoltarea si inflorirea. Poti opta pentru formule lichide sau sub forma de batoane, care elibereaza compusii in timp. Important este sa alegi doar ingrasamant pentru orhidee, si nu formule de uz general, si sa respecti indicatiile de folosire de pe ambalaj.
Specialistii recomanda limitarea fertilizarii la un tratament pe luna, pentru ca orhideea este una dintre plantele adaptate la un pamant mai putin bogat in nutrienti si rezista mai bine la un astfel de sol, decat la unul suprasaturat, care ii poate afecta sanatatea.
Cum se taie orhideea
Dupa finalizarea perioadei de inflorire, tija care a sustinut muguri si flori nu mai este utila plantei si trebuie indepartata. Ca si la alte tipuri de flori, si la orhidee, o taiere de tija, frunze sau radacini trebuie sa se realizeze in conditii de curatenie perfecta, cu un instrument sterilizat, pentru a evita infectarea zonei expuse prin sectionare. Taierea se realizeaza la 1 – 2cm distanta de corpul plantei, dintr-o singura miscare.
Cum se inmultesc orhideele
Inmultirea orhideelor este o etapa care ii preocupa pe multi dintre fanii acestei plante deosebite. Din fericire, desi nu poti folosi clasica metoda a semintelor, orhideea poate fi inmultita prin cateva metode sigure si eficiente. Cele mai simple sunt:
– keiki;
– inmultirea prin divizarea tufei;
– butasirea.
Termenul de keiki este folosit pentru a denumi lastarii tineri de orhidee care apar uneori pe tija cu flori, in conditii optime de caldura si umiditate, la nivelul nodurilor. Acestia dezvolta propriile radacini si frunze si pot fi desprinsi usor de pe tulpina, prin taiere cu un foarfec sau un cutit, atunci cand au cel putin 5 radacini, de 5 – 6cm lungime, si cel putin 2 frunzulite. Se planteaza separat intr-un alt ghiveci, formand o noua orhidee.
Raspunsul la intrebarea “cum se inmulteste orhideea” poate include si metoda prin divizare doar daca vorbim despre o specie care se dezvolta sub forma de tufa, cum sunt cele simpodiale (Cattleya, Oncidium, Cycnoches, Stanhopea etc.). Poti opta pentru aceasta varianta cand planta a ajuns la maturitate, avand cel putin 5 pseudobulbi. Divizarea se face simplu, separand lastarii tineri de planta mama, cu ajutorul unui cutter curat si bine ascutit.
Mai poti inmulti orhideea si prin butasire. Butasii sunt bucati de tulpina, suficient de lungi pentru a include 2-3 noduri, care se pastreaza intr-un vas cu apa pana cand dezvolta propriile radacini si ajung la lungimea de 20 – 30cm, cand sunt pregatiti pentru mutarea in propriul ghiveci.
Inmultirea orhideelor prin radacini aeriene este o alta metoda la care poti apela. Presupune intr-o prima etapa indepartarea frunzelor inferioare si a radacinilor aeriene uscate, bolnave sau batrane, cu ajutorul unui cutter ,pentru stimula formarea de noi radacini. Cand acest lucru se intampla, va trebui sa separi planta de radacinile vechi, creand doua plante noi: una formata din radacinile abia iesite, tulpina si frunze, si una formata din radacinile vechi, care se curata de toate segmentele uscate. Ambele plante se introduc in cate un ghiveci separat, iar din radacinile vechi va iesi un alt lastar.
Parazitii si bolile orhideelor
Nu poti spune ca stii cum se ingrijeste orhideea daca nu esti familiarizat cu principalele boli si cei mai frecvent intalniti paraziti care pot ataca aceasta planta. Cel mai adesea orhideea va fi vulnerabila la actiunea paduchelui testos si a paduchelui lanos. Prezenta ambilor este usor de detectat cu ochiul liber pe suprafata frunzelor. In primul caz vei vedea niste formatiuni conice, colorate in violet, iar in cel de-al doilea, mici coconi, cu aspect de lana.
Tratamentul se incepe prin indepartarea insectelor, fie prin spalarea plantei, fie prin stergerea tijelor si frunzelor cu un tampon imbibat in spirt, si se continua cu aplicarea de insecticid potrivit pentru acesti daunatori. Se repeta inca o data la 7 – 10zile, in special daca observi ca nu ai reusit sa scapi de toti paduchii. Alti paraziti daunatori pentru orhidee mai sunt:
– afidele – provoaca de regula caderea mugurilor si florilor, hranindu-se cu sucul celular al elementelor nou dezvoltate pe planta;
– tripsii – pot fi cu greu observati cu ochiul liber, motiv pentru care este bine sa retii ca florile afectate se deformeaza si par umede, bobocii nu se mai deschid, iar frunzele incep sa aiba o culoare albicioasa, argintie, si la examinarea atenta vei observa niste adancituri;
– musculita alba de sera – sunt insecte mici, albe, care zboara cand misti usor planta;
– acarieni – este posibil ca orhideea sa aiba acarieni sau paianjeni rosii, daca pe fata inferioara a frunzelor gasesti o panza fina, iar partea superioara isi schimba culoarea catre gri si este lucioasa, cu adancituri care incep sa capete culoare bruna;
– limacsi si melci – acesti daunatori se hranesc cu frunzele plantei pe care vei observa mici gauri, precum si dare lucioase lasate de limacsi si melci prin deplasare.
Printre bolile orhideelor de care trebuie sa tii cont pentru a putea proteja si trata la timp planta se numara:
– putregaiuri produse de ciuperci – se manifesta prin pete negre, care apar la nivelul frunzelor, fie umflate, fie adancite, si prin putrezirea radacinilor;
– putregaiuri bacteriene – mai rar intalnite la orhidee, se manifesta prin aparitia de pete mici maro, cu margini bine definite, inconjurate de tesut moale, si duc la ingalbenirea si caderea frunzelor;
– virozele – necesita ajutorul unui specialist pentru identificare si in cele mai multe cazuri, planta nu mai poate fi salvata. Pot fi insa prevenite prin eradicarea parazitilor care le transmit;
– ofilirea frunzelor – poate fi determinata de udarea sau fertilizarea excesiva ori folosirea unui tip de pamant nepotrivit pentru aceasta planta;
– ingalbenirea frunzelor – raspunsul la intrebarea “de ce ingalbenesc frunzele la orhidee” include multe optiuni, incepand cu o lumina prea slaba, curenti de aer prea puternici, asezarea prea aproape de o sursa de caldura, afectarea la nivelul radacinii etc.
Cum colorezi orhideea
De la specialistii care stiu cum se intretine orhideea si ce poti obtine din aceasta planta, iti putem spune ca poti transforma usor o orhidee alba intr-o orhidee mov, galbena, albastra etc. daca pui in apa cu care o uzi, putin colorant alimentar.
Ce este orhideea salbatica
Prin orhidee salbatica se face referire la acele plante pe care le gasim in mediul lor natural, chiar si in Romania, unde gasim orhideea-soc, coriophora, untisor, orhideea de mlastina etc. Spre deosebire de aceste plante, speciile pe care le cumperi din magazin sau de la cei care cultiva orhidee in sera, sunt modificate pentru a putea creste usor in spatii controlate.
Daca stim cum sa ingrijim orhideele, aceste plante ne pot oferi flori impresionante pentru cateva luni din an. Pentru birouri, spatii comerciale si cei care nu reusesc sa ofere acestor plante atentia cuvenita, exista insa si alternativa de orhidee artificiala, care in zilele de azi arata atat de similar cu originalul, incat este greu sa le distingi una de alta.
Mai poti opta si pentru alte specii mai putin solicitante precum dracena, limba soacrei, violeta africana, aloe, cyclamen, cu ingrijire mai simpla si mai putin pretentioase la sol si udare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu