Irigarea prin picurare e foarte benefica pentru culturile de legume, dar si pentru pomii fructiferi, motiv pentru care e intalnita tot mai frecvent. Pentru a realiza un astfel de sistem, ai nevoie de un kit complet, care sa contina cele necesare si de rabdare. Nu e nimic foarte dificil.
Daca vrei sa achizitionezi si sa montezi in gradina ta un sistem de irigare prin picurare articolul acesta iti va veni in sprijin, deoarece iti vom spune pas cu pas ce ai de facut si bineinteles ce beneficii vei avea din astfel de investitii.
Realizarea unui sistem de picurare pas cu pas
- Schitarea proiectului
Primul pas este acela de a pune pe hartie ce anume vrei sa faci. Schiteaza suprafata, modul in care vrei sa vina furtunele de picurare, pozitionarea si alte astfel de detalii. Astfel, iti vei putea da seama mai usor de ce anume iti e necesar.
- Procurarea unui kit irigare prin picurare
Mai departe, conform schitei facute anterior, ai nevoie de achizitionarea unui sistem. Acesta va trebui sa fie format din: furtun picurare (care e furtunul mai gros prin care se va face trecerea apei de la sursa la benzile de picurare), filtre cu sita sau discuri (care vor tine la distanta micile reziduri, pentru a nu bloca trecerea apei), conectori (sau robineti) pentru fiecare rand ce va avea benzi de picurare, tuburi de picurare (acestea pot fi mai lungi si se taie in functie de cat ai nevoie) si dopuri (pentru a bloca apa).
Pe piata nu vei gasi un singur kit pentru picurator, ci mai multe modele, pentru a-l alege pe cel pe care-l consideri mai rezistent si mai potrivit pentru nevoile tale.
- Realizarea propriu-zisa
Pentru inceput, trebuie sa legi furtunul principal la sursa de apa, pentru a crea un sistem de irigare prin picurare. Pentru asta, ai nevoie de furtunul in sine, dar si de coturi la 90 de grade.
Mai departe, furtunul trebuie sa se intalneasca cu teava pe care sunt prinsi conectorii (robinetele). Pe aceasta, se fac gauri, cu ajutorul unei bormasini, pentru a introduce robinetele si pentru a le lega pe fiecare in parte de banda de picurare.
Dupa ce s-au facut racordurile, se intinde banda care vine de la fiecare robinet, se mufeaza bine, iar la capat se plaseaza un dop, pentru a inchide circuitul de apa.
Astfel de sisteme de irigatii prin picurare nu sunt dificil de realizat. Dupa cum bine vezi, daca ai o sursa de apa la indemana, totul e simplu.
Ai grija atunci cand alegi benzile pentru un sistem de udare prin picurare, deoarece acestea au gaurile gata facute si ele trebuie sa fie la dimensiunile utile pentru nevoile tale.
- Punerea in functiune
Dupa ce ai montat o instalatie picurare e momentul si sa o pui in functiune. Porneste robinetul principal, ai grija sa fie deschise si cele secundare, care fac legaturile cu benzile si verifica sa fie totul in regula si sa nu curga apa pe unde nu ar trebui.
Daca totul e bine, atunci poti sa-ti bucuri plantele cu irigare prin picurare.
Beneficiile irigarii prin picurare
Multe persoane aleg sa instaleze sisteme de irigatii prin picurare, deoarece acestea vin cu multiple avantaje. Printre ele se numara:
- Economisirea apei
In momentul in care alegi o astfel de solutie, apa nu se va risipi inutil prin zone in care nu sunt culturi, ci ea va fi prezenta exact la radacina plantei, acolo unde e nevoie. Astfel, vei economisi aceasta resursa atat de importanta.
- Se realizeaza mai usor activitatile agricole
Cand nu e prezenta irigarea prin picurare si se uda in modul clasic, pamantul de pe langa plante va fi noroios sau duplit, ceea ce va duce la ingreunarea diverselor actiuni care se fac asupra plantei. Cu picurarea nu se intampla asa, deoarece doar suprafata de sub legume sau pomi este udata, nu si cea de prin jur.
- Usureaza munca
Udarea clasica presupune o multime de timp, dar si efort fizic, iar asta se vede mai ales atunci cand e vorba de suprafete mari ce trebuie irigate. Insa, totul e mult mai simplu si rapid cu un astfel de sistem, deoarece doar pornesti sursa de apa si plantele vor primi lichidul vital. Iar tu, intre timp, poti sa te ocupi de alte lucrari agricole si nu numai.
- E usor de controlat
Un sistem de irigare prin picurare are si avantajul faptului ca e simplu de ajustat, deoarece poti sa alegi cantitatea de apa care vine pe fiecare rand, in functie de necesitatile pe care le ai.
- Are costuri accesibile
Investitia intr-un astfel de sistem este una destul de accesibila, daca o comparam cu alte sisteme mult mai moderne. Asadar, daca nu ai un buget prea mare si vrei o irigare de calitate, ia in calcul o astfel de achizitie.
Cand pot folosi un sistem irigare prin picurare
Unii au nevoie de sisteme de udare prin picurare pentru arii mai restranse, altii pentru arii mai largi. Vei gasi o multime de oferte, motiv pentru care vei avea de unde sa alegi varianta potrivita pentru tine.
Acum, daca te intrebi ce culturi pot fi irigate astfel, afla ca recomandate sunt cele care care se cultiva pe strat, care au intre ele distante egale. De regula, intalnim irigare prin picurare la rosii, ardei, vinete, varza etc.
Totodata, poti folosi o instalatie de picurare, chiar si pentru pomi, o astfel de metoda fiind eficienta si benefica pentru ei.
Daca aceasta varianta nu e potrivita pentru ce ai tu nevoie, daca ceea ce cauti e o modalitate de a uda gazonul sau alte plante care nu sunt organizate pe randuri, atunci e posibil ca de ajutor sa-ti fie mai mult un un aspersor oscilant. In orice caz, ai de unde alege o solutie care sa tie potrivita pentru ceea ce tu cauti, deoarece ofertele sunt foarte bogate atat in magazinele online, cat si in cele stationare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu