Cum se cultiva Zamioculcas

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Zamioculcas este o planta verde, decorativa in special prin frunze, deoarece nu are flori foarte atractive. Ea provine din Africa si e destul de simplu de ingrijit, deoarece prefera un sol bine drenat, temperaturi nu mai mici de 15 grade Celsius, dar nici mai mari de 27 grade Celsius si o lumina naturala, dar nu direct bataia soarelui. 

 

Planta Zamioculcas e des intalnita in locuintele celor care vor elemente decorative sub forma de flori. Pentru a afla cum sa o ingrijesti, dar si alte detalii importante, parcurge in continuare acest text.

 

Origini si denumire

Denumita in termeni stiintifici Zamioculcas zamiifolia, aceasta planta este originara din estul Africii, mai exact din Kenya si Tanzania. 

In termeni populari, la noi in tara, floarea aceasta decorativa este denumita frecvent si planta banilor, planta ZZ sau planta eterna.

Descriere

Daca ceea ce vrei sunt plante de apartamente cu frunze mari, Zamioculcas ar putea fi o alegere interesanta pentru tine. Ea este o varianta tropicala, perena, cu frunze care raman verzi pe toata durata anului, daca e tinuta in conditii care ii sunt prielnice. Acestea sunt ovale, nuanta verde inchis, netede, lucioase si dispuse in perechi de 4-8. 

Inaltimea la care poate ajunge floarea banilor e de pana la 70 cm. Frumusetea ei e data mai mult de frunzele verzi decat de flori, deoarece acestea din urma nu au un aspect deosebit. Ele apar la baza si sunt ca niste inflorescente galbene sau maro. Acest lucru se intampla incepand cu perioada verii, pana in toamna. 

Daca vei cauta pe Internet flori de apartament – poze si denumiri, pentru a vedea ce plante cu frunze verzi poti achizitiona, cel mai probabil o vei gasi in liste si pe aceasta.

 

Conditii pentru o buna dezvoltare

Daca ai o astfel de planta in apartamentul sau casa ta, sau poate chiar in gradina, e bine sa stii exact de ce anume are nevoie pentru a creste si a se dezvolta cat mai bine si frumos.

  • Sol

Astfel de plante cu frunze mari, verzi, au nevoie de un pamant cu un drenaj foarte bun. Pentru asta, e necesar un amestec de turba, pamant din gradina si nisip. E bine sa stii acest lucru, daca vrei sa muti planta intr-un ghiveci mai mare. Asta se face primavara, daca radacinile au umplut tot recipientul in care ea se afla.

  • Temperatura

Daca iti cumperi Zamioculcas pentru gradina, in ideea de a avea plante de exterior vesnic verzi, afla ca aceasta nu va suporta frigul iernii. Este o planta ce poate fi tinuta afara doar in perioadele in care temperaturile nu scad mai mult de 15 grade Celsius. 

Pentru a creste si a se dezvolta armonios, are nevoie de 20-26 grade Celsius. 

  • Lumina

In ceea ce priveste lumina, aceste plante de apartament, cu frunze, nu sunt incantate de bataia directa a soarelui. Acesta e motivul pentru care ele trebuie pastrata la lumina, dar nu direct in razele UV.

 

Ingrijire

Cand ai Zamioculcas in locuinta ta, aceste flori de apartament ingrijire atenta necesita. Nu e nimic prea complicat, dar e bine sa tii cont de cateva detalii, pentru a le ajuta sa creasca armonios:

  • Apa

Aceste plante de apartament, pentru ingrijire corespunzatoare au nevoie de o cantitate moderata de apa. Mai exact, intre doua udari trebuie sa lasi sa se usuce substratul. Irigarea se face cu apa calduta, la temperatura camerei. 

Excesul de apa nu este recomandat nici macar atunci cand planta a stat fara lichidul vital pentru mai mult timp. 

Daca e vorba de iarna, udarea se face mai rar, iar cantitatile de apa trebuie sa fie si mai mici ca de obicei. 

  • Fertilizare

Copacul banilor de ingrijire atenta are nevoie si cand e vorba de administrarea de ingrasaminte. Acestea e bine sa fie aplicate o data pe luna, in perioadele de primavara si vara. Ce anume vei folosi? Solutii speciale, de la farmacii fitosanitare, care sa ajute la dezvoltarea frunzelor.

  • Curatare

Daca ai o Zamioculcas inflorita sau nu, urmareste sa o ingrijesti in mod corespunzator si atunci cand apar frunze ingalbenite. Acestea trebuie eliminate.

 

Inmultire Zamioculcas 

Daca ai cumparat o floare Zamioculcas, la pret bun, si vrei sa o inmultesti, afla ca poti face acest lucru. Ai grija sa respecti conditiile pentru substrat amintite si sa o pastrezi intr-un mediu optim apoi. 

Referitor la actiunea propriu-zisa, este posibila inmultirea prin butasi de tulpina, mai exact prin divizarea tufei. Astfel, cresterea va fi una rapida si sigura. Planta isi va fixa bine radacinile in pamant si se va dezvolta frumos. 

Inmultirea se poate face si prin butasi de frunze. Nu e o metoda foarte sigura si va dura destul de mult pana cand planta se va dezvolta, dar e posibila si o astfel de varianta. 

Boli si daunatori la Zamioculcas 

Floarea banului se poate confrunta uneori cu diverse boli si daunatori:

  • Putregaiul

Aceasta boala se manifesta in momentul in care planta a fost udata in exces sau daca in aer umiditatea e foarte mare. Apare dintr-o data si poate duce la distrugerea totala.

Pentru a scapa de putregai, va fi necesar sa folosesti tratamente antifungice de la farmaciile specializate. 

  • Antracnoza

Zamioculcas ingrijire atenta necesita, iar cand aceasta nu are loc, pot sa apara tot felul de afectiuni, ca aceasta despre care vorbim acum. Principalele ei cauze sunt: folosirea unui substrat necorespunzator, temperaturile prea ridicate sau umiditatea excesiva, deteriorarea frunzelor sau tulpinilor.

Si pentru aceasta boala exista solutii speciale, care pot fi cumparate din magazinele fitosanitare.

  • Paduchii lanosi

Zamioculcas se poate confrunta adesea cu astfel de daunatori. Ei acopera planta cu un puf alb si inteapa organele, hranindu-se cu sucul celular al acestora. Pentru a-i elimina, vei avea nevoie de insecticide speciale.

 

Cam acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stii cu privire la Zamioculcas. Daca vrei ca aceasta planta cu frunze verzi sa aiba o durata de viata cat mai buna, atunci tine-o intr-o jardiniera sau in alte tipuri de recipiente, la interior, deoarece astfel e mai simplu sa respecti conditiile de care are nevoie.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu