Cum se cultiva Topinamburul

Am modificat articolul ultima data pe: 03.12.24

 

Folosit atat pentru hrana animalelor, cat si in alimentatia umana, dar si ca material lemnos pentru foc, leac naturist si ca sursa de flori decorative, napul sau topinamburul este o planta cu multe utilizari, foarte usor de cultivat. Afla din acest articol cum il cresti chiar la tine in curte.

 

Cultivat prin seminte sau tuberculi, fara cerinte prea mari de sol, irigare si temperatura, napul se numara printre plantele comestibile sanatoase si usor de obtinut, trecute cu vederea de multe persoane. Iata cum poti planta topinambur in propria gradina, cu rezultate bune si o sursa ieftina si delicioasa de nutrienti.

 

Ce sunt napii?

Tapinambur sau helianthus tuberosus in denumire stiintifica, csicsoka in ungureste sau napul porces este o planta similara cu cartoful prin forma si marimea tuberculilor comestibili, dar ducand mai curand cu gandul la cotorul de varza, prin gustul dulce-piperat. 

Se dezvolta mai mult spontan, dar si in culturi, si se poate exploata integral, de la radacina pana la frunze si flori, avand utilizari multiple:

  • in cure naturiste, pentru anemie (bogat in fier) si diabet (regleaza glicemia) prin preparate din tuberculi de napi, si pentru hipertensiune arteriala, prin tratamente din frunze, flori si tulpini
  • in retete culinare, prin tuberculii cu continut nutritiv bogat in vitamine (A, B1, B3, C) si minerale (mangan, siliciu, proteine, fibre)
  • la hranirea animalelor – la vaci stimuleaza productia de lapte, la porci cresterea in greutate, iar la gaini productia de oua
  • in scop decorativ – flori frumoase,  de un galben placut, cu tulpini inalte si forma similara cu floarea soarelui
  • ca lemn de foc sau araci – tulpinile rigide care toamna devin lemnoase.

Poti asadar cultiva napi cu beneficii multiple si, in plus, este o planta foarte usor de intretinut, fara mari pretentii de sol, ingrijire si udare. 

Conditii de sol si mediu pentru cultura de topinambur

Cultura de napi porcesti este foarte putin pretentiosa la sol si mediu. Desi are nevoie de cantitati semnificative de apa pentru a da tuberculi dulci si fragezi, topinamburul nu se descurca foarte bine in pamantul in care apa stagneaza, deci incearca sa ii asiguri un sol afanat.

Face fata bine la perioade limitate de uscaciune, insa daca seceta se prelungeste, in lipsa irigarii, cultura de napi va avea tuberculi iuti, lemnosi, duri, imbatraniti prematur. 

In ceea ce priveste temperatura, iti putem spune ca napii se dezvolta foarte bine intre 15 si 27oC si intr-o zona in care au expunere foarte buna la soare.

 

Topinambur – plantare prin seminte sau tuberculi

Perioada ideala pentru a semana nap porces este in martie – mai sau august – septembrie. Semintele se ingroapa la o adancime de 1.5 – 2cm, asigurand udarea si mulcirea, pentru a mentine apa in sol. Semintele de topinambour germineaza la temperaturi de peste 2 – 5oC, nivelul optim fiind cel de 18oC.

Daca optezi pentru plantarea de tuberculi, intregi sau taiati, iti recomandam sa folosesti doar tuberculii de dimensiuni mai mari, cei micuti fiind predispusi la putrezire. Plantarea se face in acest caz la 10 – 15cm adancime.

Napul porcesc are nevoie de spatiu pentru a-si dezvolta tuberculii, ai grija sa ii asiguri asadar un minim de 70cm intre randuri si 50 – 60cm intre plante, intr-o cultura extinsa, sau un spatiu de un metru patrat pe planta, in cazul napilor cultivati sporadic in gradina.

 

Cultura de topinambur – intretinerea solului, boli, daunatori si tratamente

Ca lucrari de intretinere, plantatia de topinambur este una confortabila, necesitand cel mult 2 – 3 prasile manuale sau utilizarea de ierbicid pentru indepartarea buruienilor. Folosirea motorcultorului pentru prasit este mai putin recomandata, fiind mai curand o masina agricola potrivita la prelucrarea solului inainte de plantare. 

Pentru a proteja plantele tinere de vant puternic, este indicat sa strangi pamantul musuroi in jurul lor, iar irigarea se face doar in caz de seceta prelungita.

Singurii daunatori cu care ai de-a face in acest caz sunt soarecii de camp, in timp ce pe lista bolilor le poti trece pe cele provocate de ciuperci. Ca tratament se recomanda solutiile organice pe baza de cenusa sau lipan, planta medicinala cunoscuta si sub denumirea de brusture.

Topinambur – planta cu recoltare prelungita

Ciclul de cultura pentru nap este de 180 – 210 zile in functie de soiul folosit si modalitatea de insamantare, iar productivitatea este de 4 – 6kg/mp. In mod traditional, recoltarea tuberculilor de nap incepe o data cu prima bruma, cand planta intra in repaus vegetativ. Pentru ca depozitarea in bune conditii a napilor este destul de dificila, datorita continutului ridicat de apa, tuberculii se lasa adesea in sol pana la momentul consumului.

Ii poti asadar recolta oricand ai nevoie, toamna, iarna sau primavara. Desi trec prin procese repetate de inghet – dezghet, tuberculii de napi nu-si vor modifica nici proprietatile nutritive, nici textura.

 

Topinambur – retete si mod de preparare termica

Pentru cei care doresc sa gateasca cu aceasta leguma si se intreaba unde gasesc napi, recomandam supermarketurile ca principala sursa de achizitie. In piete, napul este mai putin prezent, pentru ca nu are atat de mare cautare ca aliment.

Printre cele mai populare retete cu topinambur, usor de pregatit si pe placul multor persoane se numara:

  • salata de napi
  • napi murati – populari in Orientul mijlociu, pregatiti adesea in combinatie cu sfecla rosie si usturoi
  • napi prajiti – un inlocuitor mult mai sanatos al cartofilor prajiti, bogat in fibre si elemente nutritive
  • topinambur la cuptor – pentru cei care doresc sa evite prajirea in ulei
  • retete cu napi, din categoria tocanelor in combinatie cu fasole, dovlecei si alte legume
  • piureuri, supe etc.
  • dulceata de napi cu sirop concentrat de mar – produs cu proprietati medicinale, recomandat persoanelor care sufera de diabet.

Napii se mai folosesc ca biomasa pentru productia de combustibil, dar si ca materie prima in industria farmaceutica, pentru obtinerea de alcool. Variantele de fructificare a recoltei sunt deci suficient de numeroase pentru ca o astfel de cultura, cu cerinte mici de intretinere, sa merite investitia. Ai grija insa sa recoltezi, cu atentie, toti tuberculii, pentru ca napul se extinde rapid daca are conditii bune.

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

Lil

January 4, 2022 at 6:29 am

Locuiesc intr-un loc cu pământ argilos și pietros. Nu am cum sa cultiv nimic. Am incercat sa păstrez topinambur peste iarna în beci. Am avut vreo 2 kg.de tuberculi. S-au stricat toți. Știe cineva cum pot fi păstrați?

Respuesta
Dumitru

February 25, 2022 at 11:31 am

Eu nui cultiv , dar ei singuri cresc pe o portiune de circa 20 metri patrati . Solul este destul de bun . Ii folosesc in general ca adaos la hrana pentru porci. Iar ceea ce tine de păstrare, eu îi las in pamint pe iarna . Iernile acum sunt blinde si nu necesită depozitarea lor.

Respuesta