Cum se cultiva Luleaua Turcului (Campsis Radicans)

Am modificat articolul ultima data pe: 25.03.25

 

Luleaua Turcului e un arbust care infrumuseteaza gradinile in care e prezent. Se catara pana la inaltimi de 10-12 metri si are flori in forma de trompeta, viu colorate. Este o planta foarte rezistenta la frig, boli si daunatori, se inmulteste cu usurinta, prin mai multe metode (samanta, marcotaj, drajonare, butasi) si nu necesita o grija deosebita, in afara de tuns si taiat ramurile ofilite.

 

Luleaua Turcului este acea planta ce are flori in forma de trompeta si pe care o vedem frecvent ca se catara pe garduri, cladiri sau spalieri. Daca ai vrea sa o cultivi si tu in gradina, iata ce ar trebui sa cunosti despre ea:

 

Origini si denumiri

Tara de provenienta a acestei plante este America de Nord. Ea are denumirea stiintifica de Campsis radicans sau Tecoma radicans, dar popular, noi ii spunem in multe feluri: Luleaua Turcului, Trompeta cataratoare, Trambita, Pipa Turcului, Floarea Trompeta etc. Toate aceste nume sunt date de faptul ca floarea ei este in forma unei trompete sau a unei pipe.

Descriere

Trompeta Turcului este un arbust care se catara si care poate ajunge pana la o inaltime de 12 metri. Planta aceasta are lujeri rosiatici, cu radacini aeriene, ceea ce inseamna ca va fi simplu de fixat pe diverse suporturi. 

Frunzele pe care le are acest arbust sunt verzi, cu pana la 11 foliole, iar florile, care pot avea nuante de portocaliu, rosu si galben, sunt in forma de trompeta, cu lungime de 6-9 cm si sunt grupate.

 

Plantare

Daca esti in cautarea unor flori trompete, de vanzare, le poti achizitiona si online pentru a le planta. In ceea ce priveste procesul in sine, e foarte important sa stii ca in primii 3-4 ani nu va inflori, ci doar va creste si se va catara. 

Pentru a planta Luleaua Turcului in cele mai bune conditii, trebuie sa tii cont in primul rand de sol si de factorii de mediu care ii sunt prielnici. Ii va merge foarte bine intr-un pamant cat mai fertil si este foarte rezistenta la ger. Nu vei avea probleme cu ea, atata timp cat temperaturile nu coboara sub -28 de grade Celsius. Totodata, ea este rezistenta si la seceta, motiv pentru care nu trebuie udata prea mult. 

Apoi, in ceea ce priveste activitatea propriu-zisa de plantare, ea poate fi facuta oricand iti doresti. Distanta dintre rasaduri e bine sa fie de cel putin 40 cm, pentru a-i da loc sa se dezvolte cat mai placut. Ar fi recomandat sa o plasezi intr-un loc in care sa aiba parte de lumina soarelui pentru cel putin 8 ore din zi. 

Planta aceasta infloreste in lunile iunie-iulie si este de multe ori deosebit de frumoasa in luna august, cand atinge apogeul din acest punct de vedere.

Luleaua turcului un pret accesibil poate avea, asadar, nu va fi un efort financiar prea mare pentru tine, daca vrei sa o cumperi, chiar daca nu dispui de un buget foarte mare.

 

Ingrijire

Luleaua Turcului nu este o planta care iti va da prea multe batai de cap din acest punct de vedere. 

In perioada de primavara si in cea de vara, se recomanda taierea ramurilor (cand e necesar), pentru a-i da o forma cat mai placuta, pentru a o indrepta in directia dorita de tine. 

Apoi, e important ca atunci cand afara e extrem de cald, sa acoperi solul de la baza cu scoarta de copac. De ce? Pentru ca astfel vei mentine umiditatea si apa nu se va evapora, ceea ce va fi benefic pentru planta. 

Totodata, primavara, este bine sa te ocupi si de taierea lastarilor ofiliti. Acestia, pe langa faptul ca arata neplacut, pot afecta si inflorirea. Elimina-i si da-i plantei cele mai bune conditii pentru a se dezvolta. 

In eventualitatea in care se realizeaza anumite lucrari prin jurul plantei, ai mare grija la radacini, pentru a nu le rani, deoarece acest lucru poate duce la drajonare invadanta

Ingrijirea acestei plante presupune si aplicarea de ingrasaminte. Acestea pot fi si naturale, sub forma de balegar. Ele se aplica atunci cand observi ca nu se mai dezvolta si/sau inflorirea nu este asa cum ar trebui. 

Inmultire

In ceea ce priveste inmultirea pentru Campis radicans, sunt mai multe metode care pot fi puse in practica. 

In primul rand, poti face asta cu ajutorul semintelor. Ele se pot planta in gradina sau intr-un recipient, insa, pentru a germina au nevoie de lumina puternica si de temperaturi de 24-25 grade Celsius. Dupa ce s-au presarat, peste ele se asaza un strat foarte subtire de pamant. Nu se uda foarte des, deoarece Luleaua Turcului nu are nevoie de apa in exces.

Inmultirea poate fi facuta si cu ajutorul butasilor. Acestia se taie de la radacini si trebuie sa aiba o lungime de 12-15 cm. Se planteaza in pamant primavara.

Avand in vedere faptul ca Pipa Turcului este o floare care drajoneaza foarte usor, ea poate fi inmultita si astfel. Asadar, desparti tufa si plantezi in alt loc radacinile scoase. 

Daca doresti, mai poti pune in practica si metoda de inmultire prin marcotaj. Acesta se poate face prin musuroire sau serpuit.

 

Boli si daunatori

Luleaua Turcului, aceasta planta cataratoare pe gard, ziduri etc., nu este deloc pretentioasa cand vorbim de boli. Dimpotriva, ea e foarte rezistenta si nu prezinta risc din acest punct de vedere.

Totodata, nici daunatorii nu ii pun probleme, neexistand in acest sens ceva demn de amintit. 

 

Dupa cum bine ai vazut, nu e nimic prea complicat cand vorbim de Luleaua Turcului, planta fiind una simplu de ingrijit, rezistenta la conditii climatice mai dure, dar si la boli si daunatori. Cu toate acestea, daca nu e chiar pe placul tau, poti sa mai cumperi si alte tipuri de plante cataratoare. Vei gasi cu usurinta in magazinele online si nu numai, brugmansia de vanzare, Clematita, Iedera, Mana Maicii Domnului si multe altele. 

 

 

Lasa un comentariu

4 Comentarii

Tomnița Florescu

August 20, 2021 at 12:06 pm

Exact ceea ce descrie dl Lucian Goja s-a întîmplat și in mica mea grădină. Anul trecut am observat niște ploșnițe negre cu alb care stăteau pe mugurii care sunt dlci, cred. Anul acesta a inflorit dar nu prea mult. Am stropit-o cu diverse luate de la magazinele de specialitate dar nu a functionat tratamentul. Mai am o întrebare … primăvara este bine să taiem lastarii? Caci am observat că imediat, la nodul respectiv cresc alte două ramuri. Altminteri unele ramuri cresc in lungime foarte mult.
Multumesc și vă doresc toate cele bune.

Respuesta
Gradinaru

August 24, 2021 at 8:23 am

Buna ziua,

Se pot taia/curata tulpinile in iarna tarzie sau primavara timpurie.

Cele bune!

Respuesta
Lucian Peteru Goja

July 17, 2021 at 10:52 am

Nedumerire : avem o pipa turcului de citiva ani; inflorea din mijloc de iulie
Acum a avut 2 flori ( dintr-o tufă imensă-bogată) , f. numerosi butoni/muguri florali care, subit/inexplicabil, s-au uscat ; nu am constatat (ochiometric) paraziti/pete pe frunze insa se pare ca de vreo citeva zile frunzele, indeosebi dinsp virful lăstarilor de creste exuberanti au tendinta de răsucire ( ca in caz de deshidratare sau boli ale rosiilor)
Planta nu a fost in niciun fel agresata , nu a suferit de deshidratare sau udare-n exces
Planta-arbustul cu tulpina cit un brat de adolescent-are 10 ani si e dirijata ca o bolta peste poarta de acces in curtea casei.
Fara a-i deranja/agresa rădăcina a lansat numerosi drajoni la cca 1-3 m de rădăcină; deocamdată nu i-am eliminat;
Daca credeti ca va poate ajuta, pot sa va trimit 1-3 imagini .
Butonii florali portocaliu-cărămizii s-au dezvoltat pina la mărimea unuyi bob de mazăre înainte de-a se usca in totalitate; pe toată tufa nu am găsit niciun buton
Va multumesc frumos
Editat – pentru protectia datelor

Respuesta
Gradinaru

July 19, 2021 at 10:27 am

Buna, Lucian,

Planta asta nu poate face prea multe boli, cel mult o ciuperca (se vede un praf albicios pe frunze sau apar pete pe frunze).

In rest, chiar e dificil de eliminat si se raspandeste agresiv, nu prea are daunatori.

O fi expusa prea tare in soare, o fi ceva de la radiatii, chiar nu as sti sa zic de ce.

Respuesta