Lacramioarele sunt flori fine, frumos mirositoare, care iti pot infrumuseta gradina, dar care pot fi folosite si in scopuri terapeutice. Ele trebuie utilizate cu grija, deoarece sunt otravitoare, nu sunt greu de cultivat, si odata plantate, in urmatorul an incoltesc pur si simplu de la sine.
Iti plac florile de lacramioare si vrei sa le cultivi in propria ta gradina? Atunci te afli unde trebuie, deoarece din acest text vei afla o multime de informatii importante.
1. Descriere
Cunoscuta si sub numele stiintific de convallaria majalis, lacramioara e o planta erbacee, care are in pamant bulbi. In tara la noi i se mai spune si margaritari, clopotel, floarea turcului, floare domneasca, iarba Sfantului Gheorghe sau dumbravioara.
Aceasta planta e caracterizata de frunze verzi, late si flori mici, in forma de clopotel, care se intind pe o tija de 15-25 cm. Mirosul e unul foarte placut, care te va incanta.
In lume, exista si alte variante ale acestei plante, impartite in trei subspecii: keiskei (in China si Japonia; are flori in forma de castron si fructe rosii), majalis (Eurasia, prezente si la noi in tara; petale albe) montana (in SUA; are o dunga verde pe petale).
2. Legende
Aceasta planta e originara din Europa si Asia, insa, in ceea ce priveste modul in care a aparut sunt cateva legende interesante, pentru iubitorii unor istorioare de acest gen:
– Gradina Eden
Se spune ca aceste flori mici, albe, au aparut inca de la inceputul omenirii, in Gradina Eden, locul in care au trait Adam si Eva. Consecinta pacatului produs de Adam si Eva a fost izgonirea din Eden, iar in momentul in care femeia a inceput sa planga, lacrimile ei s-au transformat in flori de lacramioare.
– Maica Domnului
O alta legenda o are in centru pe Maica Domnului. Atunci cand Iisus a fost rastignit, ea s-a retras in Gradina Ghetsimani si a inceput sa planga, rugandu-se la Tatal Ceresc pentru iertarea celor care au savarsit un asa mare pacat. In semn de ascultare a rugaciunii, se pare ca in locul in care cadeau lacrimile au inceput sa rasara flori mici, albe, de lacramioara. Aceasta legenda e intarita si de faptul ca aceasta planta infloreste in preajma Pastelui. Ea simbolizeaza dragoste, daruire, iertare si puritate.
– Sfantu Gheorghe
Este celebra lupta acestui Sfant cu balaurul. Legenda spune ca la un moment dat, mucenicului i-a sangerat bratul si a ramas fara puteri. Sangele curgea pe pamant, in acele locuri rasareau lacramioare, iar mirosul acestora l-a ajutat sa-si recapete forta si sa invinga.
3. Ce mediu prefera lacramioara
Cand vorbim de locul potrivit pentru plantarea acestor flori, incearca sa cauti un spatiu care sa fie plasat intr-un loc semiumbros. Nu conteaza daca acesta e unul populat cu alte flori sau cu arbusti, ziduri etc., deoarece nu sunt pretentioase cand vine vorba de “vecinii” pe care ii au.
Aceste flori nu sunt intalnite doar in gradini, pe langa case, ci si in paduri, lunci, dealuri si campii. Uneori sunt intinse pe suprafete mari, formand covoare imense, foarte placute la aspect.
Apoi, referitor la tipul de sol, acesta trebuie sa fie unul ce are un pH de 5.6-7.5, pentru a fi cat mai acid. Pamantul e bine sa fie cat mai afanat, amestecat cu materii organice ce sa ajute la o buna drenare a apei. De ajutor ar putea fi turba, compostul, rumegusul si ingrasamintele naturale.
Referitor la irigare, aceasta trebuie facuta abundent cand se planteaza initial, apoi se mai reduce din cantitate. Aceasta planta iubeste umezeala, dar nu trebuie sa balteasca in apa mai mult de o zi.
4. Cand si cum se planteaza lacramioare
Daca vrei sa ai cat mai multe flori de acest fel in gradina ta, trebuie sa le plantezi. Pentru asta, ai nevoie de bulbi de lacramioare. Acestia se introduc in pamant, la 3-5 cm adancime. Acopera bine totul, in asa fel incat sa nu ramana parti pe afara, deoarece altfel se va usca, daca e vara si va ingheta daca e iarna.
Perioada ideala pentru a planta lacramioare e in luna aprilie. Poti sa faci asta si in alte luni, dar, vei avea flori, insa mult mai tarziu, in urmatorul an.
Daca vrei ca operatiunea acestea sa fie una de succes, cu rezultate rapide, este recomandat ca bulbii sa se tina in apa cateva ore inainte de plantare.
5. Sunt lacramioarele otravitoare?
Apare frecvent aceasta intrebare in randul persoanelor care sunt interesate de cultivarea acestei plante. Ei bine, raspunsul e unul pozitiv. Toate partile componente ale ei contin substante toxice, care pot duce la probleme cu inima, varsaturi, dureri abdominale sau alte astfel de reactii.
Substantele active ce intra in compozitia florilor de lacramioare sunt: glicozidele, saponozidele, acizii, carbonatul de calciu, esentele de parfum si uleiurile volatile.
6. Cum poti folosi lacramioare in scop terapeutic
Sub forma de infuzie, macerat sau tinctura, aceasta planta poate fi benefica atunci cand vine vorba de afectiuni cardiace, migrene, nevralgii, ameteli, probleme diuretice etc. Mare atentie insa, deoarece acest lucru este recomandat doar atunci cand totul se face sub supravegherea unui cadru medical.
7. De ce lacramioarele au mai mult frunze decat flori
De multe ori se poate intampla ca aceasta planta sa aiba mult prea multe frunze si prea putine flori. De ce se inampla asta? Ar putea fi mai multe motive, printre care amintim:
– Nu s-a ales in mod corespunzator locul, in sensul ca acesta nu e suficient de umbrit sau solul nu e argilo-nisipos.
– Inmultirea nu s-a facut in mod corespunzator.
– Nu s-a folosit compost pentru a ajuta la dezvoltarea plantei.
– Nu s-au folosit ingrasaminte care sa fie benefice pentru perioada infloririi.
Daca si tie iti plac aceste flori, insa nu ai ograda in care sa le cultivi, poti sa cumperi recipiente speciale, pamant pentru ghiveci, dar si bulbi si sa plantezi totul chiar si in locuinta. Nu vei avea la fel de multe, dar te poti bucura de frumusetea si mireasma acestor flori la inceputul primaverii. Apoi, le poti replanta sau transfera in gradina unei cunostinte care iubeste la fel ca si tine aceste minunate plante.
Lasa un comentariu
0 Comentariu