Cum se cultiva gulia si la ce este buna

Am modificat articolul ultima data pe: 08.11.24

 

Gulia e o planta usor de cultivat. Ea are nevoie de un sol fertil, bine afanat, de temperaturi cuprinse intre 5 si 26 de grade Celsius si de irigare prin picurare. E consumata frecvent pentru ca are beneficii precum: imbunatateste digestia, mentine valorile normale ale tensiunii, ajuta la o vedere mai buna sau contribuie la lupta cu kilogramele in plus.

 

Cand vorbim de gulie, proprietati multe are aceasta planta, deoarece contine vitamina C, vitamina D, antioxidanti si multe minerale. Daca vrei sa afli mai multe despre ea, iti vom spune in cele ce urmeaza detalii importante.

 

Date generale despre gulii

Gulia face parte din acele plante de la care se consuma tulpina. Ea are denumirea stiintifica de Brassica oleracea var gongylodes. Popular i se mai spune si gulioara sau caralaba.

Leguma aceasta se spune ca ar proveni din tari ca Anglia si Franta sau din zonele coastei Mediteraneene. Se pare ca era cultivata si in vremea romanilor, dar primele informatii mai concrete sunt din secolul al XV-lea. 

Cand vorbim de gulie, din punctul de vedere al modului in care arata sunt importante de stiut urmatoarele detalii:

  • tulpina este una groasa, comestibila, in forma ovala, de culoare alba sau purpurie;
  • frunzele sunt verzi sau verzi-violet, cu margini dintate;
  • florile sunt galbene, cu 5-6 seminte si prevazute pe o tuplina ce poate atinge o inaltime de 1.2 metri.

Gulia are calorii putine, mai exact in jur de 27 la 100 de grame. Tot in 100 grame vei regasi 1.7 g proteine, 0.2 g lipide, 6.9 g carbohidrati si 3.6 g fibre.

Cum se cultiva gulia

Pentru a face retete cu gulii, aceasta planta trebuie cultivata. Poti face acest lucru prin doua metode:

  • seminte

Acestea se introduc in pamant, la o adancime de 1 cm, apoi se uda periodic, pentru a germina. Va fi necesara o temperatura de 17-23 grade Celsius pentru a incepe sa iasa plantele.

  • rasaduri

Daca alegi sa plantezi rasaduri de gulie, acest lucru se face la inceputul lunii aprilie pentru culturi timpurii si la inceputul lunii iunie pentru cele tarziu. Distanta dintre randuri trebuie sa fie de 40 cm, iar intre plante de 25 cm. 

 

Conditii pentru o buna crestere si dezvoltare

Pentru a putea face salata de gulii sau alte retete cu ajutorul acestei legume, ea trebuie sa ajunga la maturitate. Pentru asta, trebuie sa ai grija la:

  • Temperatura

Orice gulie trebuie cultivata cu grija din acest punct de vedere. Trebuie sa stii ca germinarea semintelor incepe atunci cand temperatura e de cel putin 10 grade Celsius. Apoi, referitor la temperatura pe care o prefera pentru a se dezvolta, aceasta ideal ar fi sa fie cuprinsa intre 5 si 25 grade Celsius. Rezista insa si la temperaturi extreme, insa, nu la mai putin de -1 grad Celsius. 

  • Umiditatea

Cand vrei sa ai cele mai frumoase gulii, pentru retete delicioase, atunci trebuie sa le oferi plantelor apa necesara, deoarece, altfel, ele se vor intari prea tare si nu vor mai putea fi consumate. Ai grija la acest aspect cand e seceta. Nu exagera cu apa, deoarece cantitatile prea mari nu sunt bine primite, ducand la craparea tulpinii.

  • Solul

Pentru o buna crestere, gulia trebuie sa isi infiga radacinile intr-un sol fertil, bine drenat si afanat, luto-nisipos, lutor, argilos, aluvial etc. Nu e foarte pretentioasa din acest punct de vedere. Ideea e sa fie un pH intre 6 si 6.7 (in mod ideal).

  • Lumina

Guliilor le place cel mai mult sa se dezvolte in locuri cu multa lumina, insa, nu vor fi afectate nici daca sunt in semiumbra. Nu sunt insa incantate de lipsa luminii, iar aceasta poate duce la imposibilitatea dezvoltarii.

 

Retete cu gulii

Daca vrei sa consumi si tu gulie, retete interesante iti vom prezenta acum.

  • Salata de gulii

Cel mai simplu e sa prepari o salata. Iata ce ar trebui sa contina: 1 gulie mare (data pe razatoare), 1/4 capatana de varza rosie (tocata marunt), 2 morcovi (dati pe razatoare), 1/2 ceapa (tocata marunt), 1 lingura de miere, sare, piper, otet si maioneza. Pentru un gust si mai deosebit, poti sa mai adaugi si 4 linguri de coriandru tocat, dar si putine stafide. 

  • Gulii umplute cu legume

Astfel de retete gulii sunt foarte apreciate de catre cei care iubesc aceasta leguma. Ai nevoie de: 5 gulii, 3 morcovi, 1 ceapa, 1 ardei, 1/3 praz, 6 linguri de orez, 5 linguri ulei de masline, sare, piper, oregano, busuioc.

Pentru inceput, spala guliile si scobeste-le in mijloc, cu o lingura mai ascutita (nu arunca miezul). Dupa, spala orezul si lasa-l in apa calduta. Ia legumele, curata-le si toaca-le marunt, apoi caleste-le, impreuna cu miezul de la gulie. Acesta din urma trebuie maruntit mai intai la un robot. 

Dupa 5-6 minute, condimenteaza legumele si apoi adauga orezul. Lasi sa fiarba pentru circa 5 minute, apoi iei compozitia de pe foc si o introduci in guliile scobite. Asezi totul intr-o tava, torni aproximativ 1 litru de apa, acoperi cu folie de aluminiu si bagi totul la cuptor, pentru 30 de minute, la 180 de grade Celsius. 

Gulia – beneficii

Aceasta planta, numita gulie, beneficii multe poate avea asupra sanatatii tale. Iata care sunt cele mai importante:

  • contribuie la buna functionare a sistemului digestiv, avand un continut ridicat de fibre;
  • te ajuta sa iti controlezi greutatea (daca auzi ca gulia ingrasa, acest lucru nu este adevarat, daca e consumata in cantitati normale si in combinatii sanatoase);
  • previne aparitia cancerului la colon, deoarece elimina toxinele din organism;
  • da energie, deoarece e bogata in potasiu;
  • previne aparitia anemiei, continand fier, potasiu;
  • imbunatateste sanatatea oaselor, gratie continutului ridicat de minerale;
  • te ajuta sa vezi mai bine, deoarece contine caroten.

 

Gulia e leguma pe care ar trebui sa o consumi mai des, chiar daca pana acum poate nu i-ai dat importanta. Daca vrei sa o cultivi la tine in gradina, dupa cum ai vazut, totul e simplu, deoarece poti face lucrarile necesare fara motocultor si conditiile necesare pentru o buna dezvoltare nu sunt stricte.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu