Delicate, placute la vedere, cu boboci care infloresc pe intreg parcursul anului si usor de intretinut, violetele se numara printre cele mai populare specii cand vine vorba de alegerea unei plante de apartament. Afla din acest ghid cum trebuie sa ai grija de ea pentru a fi mereu plina de flori colorate.
Violetele africane, cunoscute la noi si sub denumirea de Violete de Parma, se numara printre cele mai populare flori de camera alese pentru infrumusetarea locuintei. Motivele sunt simple: sunt frumoase, rezistente si usor de ingrijit. Se uda o data – de doua ori pe saptamana si se inteleg bine cu lumina indirecta si temperaturile medii mentinute in apartamente. Iata cum le cultivi corect pentru a te bucura de florile lor placute, intregul an.
Violete africane vs. Violete de Parma de vanzare
Desi ambele denumiri se folosesc la noi pentru a indica violetele africane, cea de Parma este putin diferita de ceea ce gasim in florariile romanesti. Violeta de Parma autentica, denumita dupa Marie Louise, ducesa de Parma are inflorescenta similara unui trandafir, cu mai multe randuri de petale si degaja un parfum placut.
Prin comparatie violeta africana rareori are miros, iar floarea are de regula un singur rand de petale, ceea ce nu o face insa mai putin atragatoare, fiind disponibila atat in variante cu flori violete, cat si roz, albastre, albe, galbene etc.
Pentru ca violetele africane sunt cele care ne incanta privirile in apartamentele si magazinele locale, despre ele iti vom spune in continuare, cum se cresc corect, desi vom folosi ambele denumiri vehiculate in prezent. Poti achizitiona violete africane sau violete de Parma la un pret mediu de 20 – 25RON, in functie de culoare si marime.
Violeta de Parma inmultire
Este util sa stii cum se inmulteste violeta pentru ca poti obtine usor mai multe plante dintr-una singura, fie pentru a le aseza in toata casa, fie pentru a le face cadou, mai ales daca ai violete de Parma galbene sau alte culori mai dificil de gasit. Poti obtine violete mai multe, cel mai usor, prin:
- frunze – taie o frunza sanatoasa si robusta, din randul 2 sau 3 al coroanei, cu o tulpina de 3 – 5cm si pune-o intr-un pahar cu apa, astfel incat sa nu atinga baza paharului. Dupa aproximativ 2-3 saptamani vei avea o planta noua cu radacini
- pui – se formeaza pe tulpina, sub forma unor rozete independente de frunze si trebuie taiati pentru ca folosesc din resursele mamei. Se sectioneaza cu un cutter bine ascutit, se pun intr-un pahar cu apa pentru a face radacini si se replanteaza cand acestea ajung la 0.5 – 1cm.
Violete de Parma ingrijire – Udarea
Sub numele ei stiintific Saintpaulia Jonantha, violeta africana are nevoie de atentie deosebita doar in ceea ce priveste udarea, pentru ca este foarte sensibila la un paman prea umed. Prin urmare:
- uda planta o data la 3 zile
- evita udarea directa a solului si stropirea frunzelor, adaugand mereu apa in farfuriuta si scurgand excesul ramas dupa maxim 20 – 30minute
- foloseste apa la temperatura camerei
- lasa apa sa stea timp de 24 – 36 ore inainte de udare pentru a elimina clorul.
Orientativ, iti putem spune ca cantitatea potrivita de apa la o udare este de aproximativ 150 – 200ml la un ghiveci cu diametrul de 8 – 12cm, insa aceasta poate varia in functie de temperatura si umiditatea aerului din incapere. O solutie buna pentru a afana un pamant mai compact este sa adaugi perlit de la Dedeman disponibil si in florarii sau magazinele online de profil.
Violeta de Parma ingrijire – Lumina solara
Razele soarelui pot arde frunzele violetei africane daca este expusa direct la ele, acestea capatand o culoare deschisa, galbuie. Pentru a creste bine si a avea violete cu flori bogate, asaza plantele la pervazul ferestrelor orientate catre est, vest sau nord.
Violete de Parma ingrijire – Temperatura
Violetele africane prefera o temperatura medie de 21 pana la 24oC, sunt afectate destul de serios de scaderile sub 16oC si nu se simt prea bine in zilele caniculare de vara, cu peste 28oC.
Violete de Parma – Fertilizare: solutii naturale si de magazin
Pentru a creste armonios si mai ales, pentru a avea mai mereu o violeta in floare, este important sa ii asiguri nutrientii de care are nevoie. Astfel, poti apela la:
- fertilizator pentru violete, tip solutie lichida, care se aplica in general o data la doua saptamani
- fertilizator pentru violete, tip baton cu folosire o data la 2 luni
- ingrasamant natural pentru violete, din coaja de banana – o coaja de banana maruntita, lasata la infuzat intr-un borcan cu 800ml apa rece pana a doua zi si folosita ca apa de udat dupa strecurare
- ingrasamant natural pentru violete, cu drojdie – 1g de drojdie uscata si 1 lingurita de zahar, dizolvate intr-un litru de apa. Dupa cateva ore solutia se dilueaza in 5 litri de apa si se foloseste pentru udare o data la 10 zile, in maxim doua sau trei ture.
Violeta de Parma: Boli, daunatori si tratamente
Din nefericire, si violetele de Parma sunt expuse la suficiente boli si destui daunatori incat sa fie necesar sa le cercetezi periodic, cu atentie, pentru a putea interveni din timp, indiferent daca le cresti in ghiveci sau intr-o sera. Printre cele mai frecvente se numara:
- mana si putregaiul, impotriva carora poti lupta cu solutii precum Teldor sau Topsin
- ingalbenirea frunzelor si incretirea frunzelor – ambele afectiuni sunt determinate de umiditate redusa si se corecteaza prin udarea mai atenta
- putrezirea radacinilor – determinata de udarea excesiva
- decolorarea frunzelor – cauzata de lumina prea puternica si rezolvata prin schimbarea locului
- patarea frunzelor – te atentioneaza ca folosesti apa prea rece pentru udare
- parazitarea cu afide – se poate contracara cu solutii precum Mospilan sau Actara
- contaminare cu acarieni – impotriva lot poti lupta cu Envidor si Nissorun.
Violete de Parma – Cand o oferi cadou
Se spune ca violetele africane simbolizeaza cel mai bine maternitatea si mama. Este prin urmare potrivit sa oferi cadou violete de Parma, in culori diverse, la evenimente precum botezuri, zilele de 8 Martie, ziua de nastere a mamei etc.
Datorita aspectului placut, pretentiilor reduse de lumina si absentei unui miros prea puternic, cum este cazul crinilor, poti amplasa violete de Parma si in dormitor sau camera copilului, fiind deci un cadou usor de incadrat in locuinta.
Lasa un comentariu
0 Comentariu