Cum sa cultivi margarete in gradina ta

Am modificat articolul ultima data pe: 04.10.24

 

Margaretele sunt flori populare la noi in tara. Foarte frecvent le vedem in gradini, dar si in spatiile frumos amenajate din orase. Ele pot fi pitice sau foarte inalte, au flori fine si elegante, sunt relativ simplu de ingrijit si sunt rezistente la boli. 

 

Daca margareta e una din florile tale preferate, e bine sa fii cat mai informata in legatura cu ea, pentru a o ingriji cum se cuvine si pentru a o ajuta sa se dezvolte in mod corespunzator.

 

1. Aspect

Margareta (leucanthemum vulgare) este o planta erbacee, care isi are originile in Europa, dar si in Asia. In trecut, era folosita frecvent pentru ea denumirea de chrysanthemum leucanthemum. 

Aceasta floare e variata cand vine vorba de culori. Unele persoane prefera margarete galbene, altele albe, mov, portocalii sau alte nuante. Partea buna e ca vei gasi multe culori, pentru a o alege pe cea preferata de tine. 

Totodata, in functie de ce iti place sau de ce efect doresti, poti opta pentru margarete pitice sau pentru variante mai inalte.

Margareta, floare delicata, care e regasita in multe spatii verzi frumos decorate, e destul de simplu de diferentiat de alte plante. Ea are o tulpina ierboasa, cu o singura floare in capat. Aceasta are de cele mai multe ori petale distribuite pe un singur rand si frunze subtiri, de culoare verde.

2. Ingrijire

Daca ai margarete de gradina si vrei sa le ingrijesti asa cum se cuvine, urmareste sa fie respectate o serie de conditii importante pentru floarea ta.  

Solul

Ca aceste plante sa se transforme in flori frumoase care sa te ajute sa faci un buchet de margarete superb, sau care pur si simplu sa infrumuseteze anumite spatii, pamantul in care isi dezvolta radacinile e necesar a fi unul bine drenat, cu umiditate moderata si pH neutru sau slab alcalin. 

 – Lumina

Pentru a avea cele mai deosebite margarete flori, lumina soarelui este foarte importanta. O astfel de planta nu va creste daca e tinuta la umbra. Adora locurile insorite sau semiumbra, asadar, alege cu grija zona in care o plasezi.

 – Irigarea

Doar daca e seceta mare ar trebui sa te preocupe acest aspect, deoarece margareta se dezvolta foarte bine si daca nu e udata prea mult. Da, va merge mult mai bine daca solul e mentinut umed, insa irigarea e importanta mai ales vara.

 – Fertilizarea

Daca vrei sa grabesti cresterea si sa ajuti la o dezvoltare cat mai placuta a unori flori de margarete, vei gasi in farmaciile fitosanitare ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pe care le poti utiliza.

 

3. Plantare si inmultire

Daca ceea ce iti doresti este sa plantezi noi margarete colorate, in gradina ta sau in ghivece, in primul rand trebuie sa te asiguri de faptul ca ai ales un sol corespunzator si ca vor avea suficienta lumina. 

In ceea ce priveste plantarea in sine, ea poate fi facuta prin seminte, butasi sau impartirea tufisului existent (divizare). Astfel poti proceda si pentru margarete in ghiveci si pentru cele de gradina. 

Daca alegi metoda de a obtine astfel de flori prin seminte, trebuie sa faci asta la sfarsitul lunii iunie. Semintele se presara peste un sol bine afanat, iar peste ele se mai asaza un strat fin de pamant. Dupa circa 10 zile vor incepe sa apara primele rezultate. Apoi, daca vrei le lasi acolo, daca nu, le poti lasa sa mai creasca putin si poti muta rasadurile in alte locuri sau in ghivece.

Referitor la inmultire prin butasi, vei avea nevoie sa faci rost de lastari vigurosi si sanatosi. Acestia trebuie taiati la trei noduri si apoi plantati intr-un amestec de nisip si turba.

Poti obtine margarete pitice sau de alte soiuri si prin divizarea tufei. Aceasta este chiar recomandata o data la 4-5 ani, pentru o buna dezvoltare a plantei. Nu e o actiune ce trebuie facuta daca nu a ajuns la maturitate. Iei o cazma, scoti tufa cu tot cu radacini si apoi o imparti in mai multe bucati si o replantezi. Totul trebuie sa aiba loc primavara sau toamna. Vei observa cu usurinta unde sunt mugurii noi, pentru a sti care sunt partile ce vor da din nou rod.

4. Boli si daunatori

Pentru a preveni aparitia unor boli la margarete, e important sa aplici solutii cu efect fungicid, inainte ca bobocii sa se dezvolte. Acestea pot fi achizitionate de la magazinele de specialitate, de la farmaciile fitosanitare. 

Plantele acestea se pot confrunta cu afectiuni ca florile cu mucegai praf sau tot felul de leziuni ce apar ca urmare a faptului ca au fost atacate de acarieni sau omizi. Daca observi anumite neplaceri care duc la o proasta dezvoltare a florilor si frunzelor de margarete, indeparteaza partea cu probleme, apoi aplica tratamentele speciale.

 

5. Specii

In continuare, vrem sa iti aducem in atentie cateva specii de margarete pe care le poti cultiva:

 – Margaretele albe

Sunt cele mai populare de la noi din tara. Sunt intalnite si admirate frecvent atat in gradinile oamenilor, cat si in parcuri sau pe campuri. In zonele de munte, cresc spontan si nu au nevoie de efort uman pentru a se inmulti, deoarece acest lucru se intampla de la sine.

 – Osteospermum

Cunoscute mai frecvent sub numele de margarete africane, aceste minunate flori au o inaltime de pana in 30 de cm, fiind considerate medii din acest punct de vedere. Spre centru, nuantele sunt mai inchise decat se intampla pe marginile petalelor, ceea ce le ofera un aspect deosebit. Daca sunt pastrate in bune conditii, pot sa infloreasca pe tot parcursul anului. Nu iubesc apa in acces, ci vor cantitati moderate.

 – Gerbere

Aceste flori tot margarete sunt. Ele pot fi cultivate cu usurinta chiar si in ghivece, daca ai pamant pentru flori, ieftin si bun, pe care sa il folosesti. Pot varia cand vine vorba de nuante, iubesc soarele si vor apa cand pamantul e uscat.

Bucura-te de splendoarea si gingasia acestor flori care sunt atat de simplu de ingrijit. Alege-le pentru gradina ta si ea va avea un aspect foarte placut.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu