Pentru iubitorii de plante agatatoare, Clematis e o buna alegerea. Ea are un aspect foarte placut, de multe ori miros imbietor si nu e foarte greu de cultivat si ingrijit. Provine din Europa si Asia, poate fi de mai multe specii si infloreste in lunile martie-noiembrie.
Planta clematis e intalnita frecvent in gradinile oamenilor, ea fiind o floare agatatoare, ce nu necesita actiuni prea dificile pentru ingrijire si cultivare. Textul care urmeaza iti va fi de ajutor pentru a afla cat mai multe despre ea.
1. Origini
Clematis a fost localizata pentru prima data in Europa si Asia. In Romania e intalnita sub numele de Clematita sau Curpen.
2. Descriere
In cazul acestor flori, vorbim de plante cataratoare, cu crestere rapida, care iti vor face gradina sa arate foarte placut.
Clematita are tulpini lemnoase, care se ingroasa si intaresc o data cu trecerea timpului. Ele sunt viguroase cu adevarat abia atunci cand ajung la maturitate. Are de regula o inaltime cuprinsa intre 2 si 2.5 metri, dar sunt si specii care se pot extinde si la 10 metri.
Clematis poate avea flori de culoare albastru, galben, roz sau alb. Referitor la frunze, speciile caracteristice unui climat mai temperat le au mai raspirate, cele care sunt plantate si crescute intr-un mediu mai cald, mai bogate.
Aceasta floare e folosita frecvent pentru a infrumuseta gradini, garduri, fatade de cladiri, parcuri etc.
3. Specii
Atunci cand vorbim de soiuri de clematite, trebuie sa stii ca acestea se impart in doua mari categorii:
– Cu flori mici
In aceasta categorie intalnim urmatoarele specii: clematis montana (arata ca o liana viguroasa, poate ajunge la 8-10 metri inaltime, are frunze formate din trei foliole, flori albe, parfumate si infloreste in aprilie-mai), tangutica (poate atinge pana la 4 metri, are frunze alcatuite din foliole mici, flori galbene, in forma de clopot si infloreste in iunie), viticella (ajunge la inaltime de pana la 4 metri, are flori de culoare roz sau mov si infloreste in iunie-august).
– Cu flori mari
Aici amintim de o specie hibrida, obtinuta si clematis lanuginosa si clematis viticella. Planta poate avea o inaltime de 3-4 metri si flori de diverse culori – violet-albastrui, roz-mov, rosu-carmin sau alb.
Ai grija atunci cand alegi floarea varianta, deoarece nu toate sunt clematite parfumate sau de o anumita culoare, ci trebuie sa o alegi pe cea potrivita pentru tine, pe cea care iti place mai mult.
4. Ingrijire
Vei vedea in cele ce urmeaza ca aceasta planta nu e foarte pretentioasa. Insa, tot trebuie sa stii cateva detalii cu privire la modul in care poti avea grija de ea, pentru a o ajuta sa se dezvolte cat mai armonios.
– Sol
Clematita, pentru a creste cat mai frumos, are nevoie de un sol bogat, cu un drenaj bun, care sa ajute la dezvoltarea unor radacini sanatoase. El poate fi afanat cu nisip sau turba. Daca nu ai grija la acest aspect, planta va creste foarte lent si frunzele se vor ingalbeni.
– Lumina
Clematis sunt plante rezistente la soare puternic, dar nu sunt deranjate nici daca sunt plasate in semiumbra. Ai insa grija, deoarece e recomandat ca partea de la baza florii sa fie umbrita permanent.
– Temperatura
In ceea ce priveste temperatura, clematis floare foarte putin pretentioasa e din acest punct de vedere. Ea rezista chiar si la ger, exceptie facand soiul clematis tangutica, ce e mai sensibil.
– Irigare
Clematis, ingrijire corespunzatoare are nevoie si cand vine vorba de udat. Ea trebuie irigata in asa fel incat pamantul in care isi are infipte radacinile sa fie in permanenta umed.
– Fertilizare
Cand ai clematite, daca vrei ca ele sa creasca frumos, in perioada de dezvoltare poti sa folosesti fertilizanti care sa fie de ajutor. Ai insa grija, deoarece acestia nu trebuie utilizati in exces, deoarece altfel se vor dezvolta mai mult frunzele decat florile.
– Pregatire pentru iarna
Clematis face parte din acea categorie de flori rezistente iarna afara, in sensul ca nu trebuie sa o scoti din pamant si sa o replantezi. Trebuie insa sa ii cureti frunzele si crengutele uscate si sa o lasi sa astepte linistita primavara.
5. Plantare
Gradinile unora sunt pline de clematite si trandafiri, crini si lacramioare, bujori si panselute si asa mai departe.
Pentru inceput, trebuie sa stii ca perioada ideala pentru a planta clematis e cuprinsa intre lunile august si octombrie, deoarece caldura pamantului favorizeaza dezvoltarea.
Trebuie sa sapi o groapa suficient de adanca pentru planta ta, astfel incat radacinile sa fie plasate drept in pamant, nu culcat. Totodata, gaseste un loc nu foarte apropiat de un zid. Daca vrei sa imbrace un astfel de perete, ai grija ca radacinile sa fie plasate macar la 40 cm de acesta.
Dupa ce ai fixat bine aceste parti in sol, umple spatiul respectiv cu pamant de cea mai buna calitate si uda din abundenta. Plaseaza si un suport pe care planta sa se poata catara. Acesta trebuie pozitionat cat mai aproape, pentru a creste cat mai drept lastarii.
Daca vrei sa ramifici totul in asa fel incat sa faci o coroana cat mai frumoasa, in primul an, taie tulpina astfel incat sa aiba cam 50 cm, deasupra unui nod.
In cazul in care iti doresti, poti planta si clematis in ghiveci. Alege soiuri speciale pentru astfel de recipiente si tine cont de instructiunile pe care le primesti, in functie de varianta pentru care ai optat.
6. Inmultire
Daca vrei sa ai mai multe plante clematis, inmultire se poate face prin:
– Marcotaj
In cazul in care vrei sa obtii astfel o noua planta, trebuie sa inradacinezi in luna mai o crenguta ce ramane prinsa de cea principala pana cand prinde radacini. Apoi, in toamna, poate fi mutata acolo unde iti doresti.
– Butasi
Nu e o metoda foarte eficienta, deoarece nu are o rata de succes foarte mare. E nevoie de o ramura cu trei noduri, se taie sub cel de jos, apoi varful, frunzele de la ultimul nod si o parte din celelalte frunze. Dupa, crenguta taiata se lasa in apa 1-2 ore, apoi trebuie tratata cu o substanta speciala si se introduce in pamant si se uda. Se acopera cu un borcan sau o sticla si se aeriseste din cand in cand, pentru a nu mucegai.
– Seminte
Poti sa le presari intr-un recipient pe care sa-l pastrezi in interiorul locuintei sau intr-o sera. Daca ai grija si ii oferi plantei conditiile potrivite si daca folosesti pamantul pentru clematis potrivit, in luna mai vei avea o planta pe care o poti muta in gradina.
Lasa un comentariu
0 Comentariu