Cum sa ai grija de tuberoze

Am modificat articolul ultima data pe: 29.04.25

 

Tuberozele sunt flori folosite adesea in buchete, deoarece arata foarte bine, sunt gingase si miros foarte bine. Ele se cultiva cu usurinta, trebuie scapate de buruieni si musuroite, iar bulbii trebuie scosi din pamant in timpul iernii si pastrati de la an la an.

 

Tuberozele sunt flori cu un miros placut si un aspect incantator, care cel mai adesea sunt folosite in buchete. Mai multe despre ele iti vom spune in cele ce urmeaza.

 

Origini si denumiri

Tuberoza este o planta originara din America Centrala si de Sud. A aparut in Europa in anul 1530, fiind adusa de catre un misionar francez. 

Denumirea stiintifica a aceste plante e Polianthes tuberosa, iar popular, la noi in tara i se spune si chiparos (floare) sau Mireasa noptii.

Descriere

Cand vorbim de tuberoze, flori foarte apreciate sunt acestea. Ele sunt plante erbacee, perene, cu bulbi. Au frunze liniare, verzi, lungi, in forma de rozeta. Tulpinile sunt rotunde, simple, cu inaltime de maxim 100 cm si cu puncte rosii in zonele in care bate soarele

Referitor la florile de tuberoze, acestea incep sa se deschida incepand cu luna iunie. Ele pot fi simple sau duble, in nuante de alb si crem. Sunt grupate cate aproximativ 30 si inflorescentele pot avea pana la 20 cm lungime. Au un miros foarte placut, fiind foarte apreciate pentru asta.

 

Plantare

Daca vrei sa cumperi tuberoze, la pret bun, si sa le plantezi in gradina ta, trebuie sa stii de ce conditii au acestea nevoie. 

In primul rand plantarea se face in primavara, insa, terenul pentru ele e bine sa fie pregatit din toamna. El trebuie arat la o adancime de 25-30 cm, si maruntit inainte de infiintarea culturii. 

Trebuie totodata sa stii ca atunci cand vorbim de tuberoze, bulbi proveniti de la aceasta nu rezista la temperaturi mai mici de 0 grade Celsius, motiv pentru care floarea aceasta trebuie replantata in fiecare an. 

Referitor la actiunea propriu-zisa de plantare, iata ce trebuie sa ai in vedere: plantarea se face dupa ce a trecut riscul de inghet, dar daca vremea se strica brusc, bulbii pot fi protejati prin acoperire cu o folie; bulbii trebuie separati pentru a fi plantati, iar asta se face cu cateva zile inainte de introducerea in sol; bulbii se plaseaza in straturi, la distanta de 10 cm pe rand si 15 intre ele; 

Daca ai grija la aceste conditii, vei avea flori la fel de frumoase ca acelea pe care le vezi la diversi oameni cand cauti pe internet tuberoze in poze.

 

Ingrijire

Cand vrei sa ai flori de tuberoze frumoase, atunci trebuie sa si ingrijesti in mod corespunzator culturile. Nu e suficient sa cumperi cei mai buni bulbi de flori din Dedeman sau alte magazine. 

E important sa stii ca trebuie sa te ocupi de buruienile care apar. Acestea trebuie indepartate din jurul florii, pentru a-i permite sa se dezvolte cat mai bine. Apoi, musuroirea e si ea importanta si trebuie facuta inainte de frunzele sa se dezvolte, pentru a proteja planta de factori de mediu precum vantul. 

Cand vorbim de tuberozele, ele trebuie si irigate in mod corespunzator. Au nevoie de multa apa, in mod constant, de la plantare pana la recoltarea bulbilor, motiv pentru care, de mare ajutor ti-ar putea fi un sistem ce are aspersorul oscilant sau astfel de sisteme automate de irigare.

Recoltare

Daca ai plantat astfel de bulbi de flori de primavara, in ideea de a te bucura de frumusetea acestei plante in buchete, atunci trebuie sa stii ca florile se recolteaza la inceputul zilei, cand nu sunt bine deschise toate. Daca vrei sa poti folosi tuberoze in buchet pentru cat mai mult timp, apa trebuie schimbata zilnic sau trebuie utilizate substante cu rol de conservant.

Referitor la recoltarea unor bulbi de tuberoze, aceasta actiune trebuie facuta an de an, pentru a putea apoi replanta in primavara. Bulbii se recolteaza odata cu aparitia gerului. Chiar daca da bruma, vor fi afectate frunzele, nu si ei. Se pastreaza apoi in spatii uscate, in ladite. Pot fi pusi si in straturi, insa cu hartie intre ele, pentru a absorbi umezeala. 

O alta metoda de a depozita bulbii de tuberoze e aceea de ai tine la rece, la temperaturi de 4-5 grade Celsius, in mod constant. Astfel se va mentine umiditate si in momentul in care vei planta totul in gradina, se vor dezvolta mai repede. 

Daca nu ai loc sa ii pastrezi sau daca nu ai conditii prielnice, atunci va trebui sa cumperi an de an bulbi de flori din Dedeman sau din alte magazine.

 

Boli si daunatori

Cand vei cauta pe Internet tuberoze in imagini, vei observa de regula doar flori placute, pline de viata, frumos dezvoltate. Trebuie insa sa stii ca uneori, aceste plante numite tuberoze se pot confrunta cu anumite boli si pot fi atacate de tot felul de daunatori

In privinta bolilor, cel mai frecvent putem intalni mana, care e vizibila pe frunze si care apare spre sfarsitul culturii, iar referitor la daunatori, paianjenul rosu poate da cele mai multe dureri de cap. El apare pe tijele cu flori si vor afecta dezvoltarea acestora.

Orice problema de acest fel care apare la tuberoza, floare destul de rezistenta in rest, poate fi rezolvata prin aplicarea unor solutii speciale, care pot fi administrate la indemnul specialistilor de la farmaciile fitosanitare.

 

Festivalul Tuberozelor

In tara la noi, florile acestea au o importanta deosebita in judetul Sibiu, unde se desfasoara din 2017, an de an, Festivalul Tuberozelor. Acesta are loc la inceputul lunii august, in localitatea Hoghilag, in curtea Bisericii Evanghelice.

In acest sat, cultivatorii au in propriile gradini culturi impresionante de tuberoze, iar daca vrei sa le vizitezi, vei putea face asta cu usurinta, deoarece gospodariile in care se afla sunt marcate cu o placuta specifica.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu